europolitics
Zona Euro

Zona euro, in septembrie: mai degraba volatilitate decat stabilitate

Volatilitatea crescanda de pe pietele financiare ar putea sa puna din nou presiune pe moneda euro la inceputul lui septembrie, atunci cand investitorii se reintorc din vacanta si isi vor reevalua activele din zona euro.

 

euro1

Desi, in aceste zile domneste calmul, gratie comentariilor pozitive venite din partea conducerii FED-ului, Bancii Centrale Europene si a Chinei iar randamentele titlurilor de stat italiene si spaniole s-au mai imbunatatit, situatia ramane in continuare incerta.

La inceputul saptamanii trecute, zona euro a raportat pe primul trimestru o datorie publica de 92,2% din PIB, cu 4% mai mare fata de aceeasi perioada din 2012. Ingrijorator este faptul ca aceasta crestere este din cauza tarilor aflate in epicentrul crizei euro, si anume Spania, Grecia, Portugalia si Irlanda.

Un alt lucru ingrijorator este acela ca, in loc sa se adreseze slabiciunilor sistemice in aceasta perioada, legislativul si liderii Uniunii Europene au preferat sa se certe intre ei. Doua dintre subiecte au fost uniunea bancara si uniunea fiscala, fapt care dovedeste ca mai e un lung drum de parcurs pana cand efectele contagiunii vor fi stopate iar pietele se vor linisti.

Astfel, investitorii ar putea decide, atunci cand se vor intoarce la birouri, ca nu se merita riscul pentru a juca pe randamentele titlurilor de stat italiene si spaniole.

Necunoscuta vine din partea Bancii Centrale Europene. Draghi ar putea fi pus in situatia de a apela pentru prima data la OMT, tranzactiile monetare directe, “bomba atomica” asa cum a fost el supranumit de economistii din zona euro. OMT, pana acum, nu le-a oferit investitorilor decat un sentiment tonic de siguranta. Insa, daca FED-ul nu va mai pompa atat de multi bani, asa cum a lasat de inteles, este posibil sa vedem OMT-ul in actiune.

Related posts

Creșterea economică din zona euro a încetinit, iar 2018 va fi mai slab decât 2017

Vlad Epurescu

Mizele scandalului dintre Bruxelles și Roma pe tema bugetului Italiei și asemănările cu criza din Grecia anului 2015

Vlad Epurescu

Se prefigureaza noua criza economica la orizont?

Vlad Epurescu

Europenii incearca sa cada de acord asupra reformarii zonei euro

Vlad Epurescu

Se gripează zona euro?

Vlad Epurescu

Ce îi lipsește Mecanismului European de Stabilitate ca să înlocuiască FMI-ul

Vlad Epurescu

Leave a Comment