VIDEO Secretul Estoniei: de ce o duce atat de bine micutul stat baltic

Estonia este una dintre tarile care stabileste ritmul pentru alte natiuni europene. Are o stabilitate financiara de invidiat, o crestere economica solida si o piata digitala in continua expansiune.

TOMAS

Toomas Hendrik, presedintele Estoniei, a acordat un interviu celor de la CNN in care a vorbit despre performantele economice ale tarii sale. Estonia si-a castigat independenta in 1993 si, incepand de-atunci, “am aruncat o privire in jur si am constatat ca lumea are nevoie de o groaza de lucruri. Eram in urma la multe capitole, dar cand amintim de IT, porneam de la acelasi nivel cu restul lumii.”

Estonia abia a scapat de cenusiul comunist al Uniunii Sovietice iar, acum, solutiile si dezvoltarile din mediul IT genereaza pentru economie 1% din PIB. Estonia are acum cea mai scazuta datorie publica din Europa si este un far de prudenta financiara intr-un moment in care multe tari europene se lupta sa faca fata cu datoria publica mare si cu cresterea economica redusa.

Estonia a devenit membru al Uniunii Europene in 2004 si este ultima tara din blocul euro care a adoptat moneda unica, in 2011. Iar zilele innegurate cand somajul atingea cota de 19% si recesiunea era in floare au apus demult. Micutul stat este ajutat si de pozitionarea geografica: este aproape de Finlanda si de Suedia, doua tari cu o economie puternica ce l-au atras ca un magnet spre Nordul Europei, devenind unul dintre creditorii statelor sudice care sunt la ananghie financiara. Exporturile si investitiile facute de suedezi si finlandezi s-au dovedit a fi hotaratoare pentru soarta Estoniei.

Pentru 2013 se estimeaza ca economia Estoniei va avea o crestere estimata de 1,8% si de 3% in 2014, luand fata unor competitori grei precum Germania si Franta. In timp ce viitorul tari pare roz, restul statelor din Uniune Europeana vor avea o contractie economica medie de 0,4%.

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


UA-42426876-1