europolitics
Zona Euro

VIDEO Primele companii europene care au reactionat dupa sanctiunile impuse Rusiei

Membrii Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru primele sanctiuni economice aplicate Rusiei pentru rolul sau in criza din Ucraina. Este cea mai mare confruntare dintre Vest si Moscova de la finalul Razboiului Rece. Statele UE care au interese economice majore in joc au ezitat luni de zile in luarea unor masuri ferme impotriva derapajelor Rusiei insa, doborarea cursei MH17 a marcat o escaladare periculoasa a situatiei din estul Ucrainei.

Bancile rusesti cu capital de stat vor fi tinute in afara pietei europene, UE va impune un embargo pe viitoarele contracte pe care Rusia ar fi vrut sa le semneze in domeniul industriei de aparare si se vor impune restrictii pe tehnologiile inalte folosite in domeniul energiei. Documentul in care sunt enuntate aceste sanctiuni va fi finalizat miercuri si va fi publicat un Jurnalul Oficial al blocului european. Intelegerea nu trebuie sa fie parafata de un eventual summit UE, insa survine dup ace s-au impus alte sanctiuni intr-o actiune comuna a SUA, Marii Britanii, Italiei, Germaniei si Frantei.

Spre exemplu, Rusia nu va mai putea cumpara componentele de inalta tehnologie de care ar fi avut nevoie sa foreze in adancul marilor si oceanelor. Aceste componente ar fi fost folosite si in explorarea Arctica pentru gaz si petrol.

Oficialii unor state membre sunt ingrijorati in fata riscului la care sunt supuse economiile europene. Astfel ca UE a mers pe sarma si a cautat un echilibru perfect intre a penaliza usturator Rusia si a preveni economiile fragile ale UE sa nu alunece, inapoi, in recesiune.

Banca Centrala a Rusiei a marit dobanda de interventie pentru a treia oara din luna martie, aceasta ajungand la 8%. Criza i-a determinat pe investitorii si pe companiile cu activitati in Rusia sa isi scoata capitalul banesc din tara lui Putin. Rubla s-a prabusit in raport cu dolarul inregistrand un minus de 6% iar costurile la importuri au crescut exponential. Guvernul spera ca dobanzile mai mari ii vor determina pe oamenii de afaceri sa isi tina banii in Rusia. Pe de alta parte, strategia este gresita intrucat consumatorii si companiile vor trebui sa plateasca mai mult ca sa imprumute bani.

Economia de 2 trilioane de dolari a Rusiei a dat semne de incetinire in conditiile in care banii au curs afara din tara ca raspuns la actiunile de retaliere puse pe masa negocierii de marile puteri din Vest. Banca Nationala a Rusiei a anuntat ca, in trimestrul al doilea, cresterea economica a fost aproape de zero iar FMI-ul da cele mai optimiste previziuni economice, anticipand ca economia Rusiei va stagna in acest an.

Chiar inainte ca aceste sanctiuni sa fie aplicate, companiile europene au inceput sa avertizeze asupra efectelor ce se vor repercuta pe operatiunile acestora in Rusia. BP, companie cu capital britanic ce detine aproape o cincime din Rosneft, gigantul petrolier ce are ca actionar majoritar statul rus, a anuntat ca profiturile sale s-ar putea sa se diminueze din cauza sanctiunilor.

Actiunile celor de la Renault, producatorul francez de masini, au scazut cu 4% marti dupa ce compania a anuntat ca veniturile sale din prima jumatate a anului au fost afectate dupa scaderea vanzarii de automobile in Rusia. Kremlinlul ar putea sa riposteze si sa impuna, la randul sau, sanctiuni companiilor Deloitte, KPMG, Ernst&Young, Pwc sau McKinsey.

Related posts

Mizele scandalului dintre Bruxelles și Roma pe tema bugetului Italiei și asemănările cu criza din Grecia anului 2015

Vlad Epurescu

Se prefigureaza noua criza economica la orizont?

Vlad Epurescu

Se gripează zona euro?

Vlad Epurescu

O lecție pentru România: cum și-a refăcut Grecia cel mai periculos drum național cu bani europeni

Vlad Epurescu

Se termina era banilor ieftini? BCE anunta sfarsitul programului de relaxare cantitativa

Vlad Epurescu

Europenii incearca sa cada de acord asupra reformarii zonei euro

Vlad Epurescu

Leave a Comment