fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Zona Euro

VIDEO Planul ascuns al lui Tsipras: de ce convoaca referendum abia pe 5 iulie

La fel ca orice politician, Alexis Tsipras vrea sa ramana la putere. Si cea mai buna sansa pe care o are, cinic vorbind, este ca Grecia sa iasa din zona euro. Decizia de ultim moment luata de Tsipras, aceea de a convoca un referendum popular pe marginea adoptarii masurilor de austeritate i-a facut pe toti sa se intrebe care este planul ascuns al premierului grec.

Grecia a trecut dintr-o criza in alta in ultimii cinci ani, indiferent ca a fost vorba de una economica sau de una politica. De multe ori s-a apropiat de intrarea in incapacitate de plata si de iesirea din zona euro. Grecii au ajuns obisnuiti cu spectrul dezastrului care ii pandea imediat dupa colt. Ultimatumul dat de Tsipras a trasat o linie groasa in societatea elena. Cei sase ani de austeritate au afectat clasa muncitoare, studentii si pensionarii, aducandu-i sa lupte pe baricade impotriva clasei de mijloc si a celor bogati care au cel mai mult de pierdut in situatia in care Grecia ar parasi zona euro.

Explicatia oficiala pentru organizarea acestui referendum este aceea ca Tsipras se simte obligat sa ii provoace pe alegatori ca sa raspunda in fata acestei probleme spinoase care macina Grecia: adopta masuri de austeritate si ramane in zona euro, sau spune la revedere si paraseste uniunea monetara? Miscarea de stanga a Syrizei a castigat simpatia electoratului pe baza promisiunii ca va pune capat austeritatii.

Din ziua in care Syriza a castigat alegerile, aceasta factiune politica a inceput sa isi tatoneze creditorii tarii cerandu-le stergerea datoriei si sa revizuiasca termenii ajutorului financiar acordat. O serie de lideri europeni au mustacit, avand suspiciunea ca scopul lui Tsipras a fost, inca din prima zi, acela de a scoate Grecia din zona euro.

In Grecia nu este un mare secret ca Stanga vrea sa reia controlul politicii monetare. Exista un curent puternic in Grecia care afirma ca adoptarea monedei euro a incorsetat Atena. Mediul de afaceri stie ca, daca Grecia va iesi din zona euro, atunci toate economiile lor vor fi spulberate, puterea de cumparare se va face zob iar tara se va distanta puternic de restul Europei.

Pentru multi din Syriza, o coalitie disparata de comunisti si de alti stangisti radicali, asemena calcule sunt numai pentru cei bogati. Acesti politicieni ii cer lui Tsipras sa puna capat austeritatii indiferent de consecinte. Daca asta inseamna ca tara sa iasa din zona euro, atunci, asta e!

Aceiasi radicali din interiorul Syrizei l-au atacat pe Tsipras dupa ce, premierul Greciei, ajunsese luni la un acord cu creditorii tarii, avertizandu-l ca pachetul de masuri de austeritate nu va trece de Parlament. Dar, asa cum Tsipras a anticipat, propunerea sa a fost respinsa de Germania si de FMI iar impasul a fost de netrecut.
Mai mult, daca masurile treceau de Parlament cu ajutorul Opozitiei, atunci Grecia ar fi trecut din nou prin alegeri anticipate iar Tsipras si-ar fi pierdut postul de premier intr-o maniera spectaculoasa.

Apeland la un referendum, Tsipras poate sa nu isi mai asume vina pentru esecul discutiilor cu creditorii Greciei. Atena este leaganul democratiei, asa ca decizia a fost pasata in mainile cetatenilor sai. Varoufakis si Tsipras stiu foarte bine ca Europa nu va sustine niciodata un referendum pe tema austeritatii din simplul motiv ca niciun pensionar nu va avea de ce sa aleaga taierea propriei pensii la fel cum niciun patron nu se va duce sa puna stampila la urne pe cresterea taxelor. Practic, pe acest curent a crescut Syriza.

Tsipras si Varoufakis au anticipat ca ministrii de finante ai zonei euro nu vor fi de-acord sa amane termenul limita pentru o intelegere pentru a astepta deznodamantul referendumului din 5 iulie. Practic, plebiscitul nu are nicio valoare. Pana atunci, Grecia va intra in incapacitate de plata pentru ca nu isi va respecta scadenta datoriei pe care o are fata de FMI iar BCE nu va mai acorda lichiditati in regim de urgenta bancilor grecesti, de care se va alege praful. Pur si simplu, Grecia se va imbarca spre iesirea din zona euro.

Evident, Tsipras va striga sus si tare ca a fost vina Europei ca nu a lasat Grecia sa decida cand, de fapt, organizand referendumul, Tsipras a luat decizia pentru poporul sau.

Related posts

Cadoul de final de mandat al lui Mario Draghi: BCE reduce ratele dobânzilor și relansează programul de cumpărare de obligațiuni

Adelina Miron

Christine Lagarde anunță o schimbare importantă la Banca Centrală Europeană care îi privește pe toți contribuabilii europeni

Adelina Miron

Angela Merkel și finalul Epocii de Aur pentru economia germană. Ce ar însemna pentru Cancelar intrarea economiei în recesiune

Vlad Epurescu

Se află Germania pe drumul către recesiune?

Vlad Epurescu

Se gripează zona euro?

Vlad Epurescu

O lecție pentru România: cum și-a refăcut Grecia cel mai periculos drum național cu bani europeni

Vlad Epurescu

15 comments

avatar
Ctin June 29, 2015 at 7:59 am

Problme lui Tzipras este ca in curand va trebui sa dea socoteala pentru prabusirea economiei Greciei.
Deja bancile sunt blocate, deci sistemul financiar nu functioneaza, deci economie moare.
Pe cale de consecinta, in 2-3 luni nu se vor mai plati salariile bugetarilor si pensiile, deci grecii vor iesi in strada. Cum fortele de mentinere a ordinii publice nu si-au primit salariile, protestatarii vor avea cateva zile mana libera sa faca ce vor.
Apoi va interveni armata (care este deosebit de tacuta in prezent) si va impune legea martiala. cu arestarea celor considerati vinovati, adica guvernul la putere.
Restul este o drama greceasca.

Reply
avatar
atent June 29, 2015 at 8:20 am

gresit!
intotdeauna haosul a dus la putere extremistii!! asta e cheia succesului lor: saracia si teroarea!

Reply
avatar
andreea June 29, 2015 at 9:56 am

Nu e gresit deloc. Deja Grecia are la putere niste extremisti, si unii destul de violenti.
Cele cateva milioane de bugetari si pensionari greci inghit de 20 miliarde de euro pe luna, adica aproape 250 miliarde de euro pe an.
Cine va plati aceasta suma? China? Russia? India? Brasilia? Nicio superputere nu poate sa suporte pe cash cateva milioane de trantori greci.
UE deja s-a fript si nu va mai acorda niciun cent pentru greci.
Eu cred ca, in curand, creditorii vor solicita plata in natura, adica vor cere sa le fie date insule grecesti in schimbul banilor investiti.
Cheia problemei este majorarea varstei de pensionare la 67 de ani pentru greci, concediu de odihna la 15 zile pe an, taierea pensiilor nesimtite la maxim 500 euro pe luna, vanzarea companiilor de stat, etc… Solutia este comuna, ca pentru orice stat socialist.
Portugalia, Italia, Spania, Franta sunt pe aceeasi traiectorie.

Reply
avatar
stagliano June 29, 2015 at 11:24 am

in schimb romania deja a facut asta…..in max 2-3 ani romania o sa fie mai rau decit grecia

Reply
avatar
stagliano June 29, 2015 at 11:24 am

bineinteles cand intra in moneda unica

avatar
Economist June 29, 2015 at 12:57 pm

@ANDREEA: Solutiile invocate de tine nu rezolva nimic, cata vreme nu se ia nici o masura care sa reporneasca economia. Ajuta bancile si atat. Cu taieri si cresteri concomitente de taxe gandite otova si din topor nu pornesti nici o economie, o ingropi de tot. Ori, austeritatea in Europa s-a aplicat in acest mod pagubos, care mentine Europa in stagnare economica si degradare a nivelului de trai. Trebuie sa faci taieri de cheltuieli si ajustari de taxe selectiv, incat sa nu afectezi grav consumul, cererea interna, desfacerile firmelor din economia reala, locurile de munca, mai ales cele din privat, capacitatea firmelor, mai ale a celor mici si mijlocii, nationale, de a-si continua activitatea. Doar asa merge. Nu cum s-a procedat, pe dos, cei cu bani oricum putini, fie ca vorbim de persoane, fie de firme fiind cocosati de taieri si impozite iar cei cu bani multi, fie ca vorbim de persoane sau firme, favorizati, sau, in cazul bancilor si bancherilor, protejati complet in detrimentul tuturor celorlalti. Asa ca nu e deloc atat de simplu cum ne spui, decat eventual doar pentru cei cu cunostiinte economice pana la genunchiul broastei.

Reply
avatar
Gabriel June 29, 2015 at 9:38 am

@C__TIN: Economia Greciei a fost prabusita de fostele guverne conservatoare si socialiste, marionete ale bancherilor, FMI si maharilor UE. Nu Tsipras a inglodat Grecia in datorii. Ca va reusi sau nu sa repare ce au stricat cei de dinainte, asta e alta discutie.

Reply
avatar
stagliano June 29, 2015 at 11:26 am

cred ca te uiti la prea multe filme sf si americane

Reply
avatar
stagliano June 29, 2015 at 11:28 am

Gabriel nu era pt tine raspunsul ci pt C-TIN

Reply
avatar
sss June 29, 2015 at 8:41 am

clasa muncitoare???

jumatate din forta de munca (ocupata, nu vorbesc de someri) a greciei este bugetara iar cealalta jumatate lucreaza in servicii (turism in special). sau hai sa zicem 50/40 iar 10 la suta maximum sunt “clasa muncitoare” (de parca ceilalti 90 la suta ar fi “clasa trandavilor”)

stimate autor al acestui articol, conceptul de clasa muncitoare este caduc, chiar discriminatoriu, pentru ca presupune ca doar muncitorii (aia din fabrici si uzine) sunt adevaratii oameni ai muncii, iar restul sunt… personal TESA.

altfel, articolul e bun.

Reply
avatar
KGB-istu' June 29, 2015 at 9:20 am

Ce mai jubileaza acum rusii…! Deja au doua doua tari membre UE pe care le-au deturnat din drum…( Grecia si Ungaria ). Daca Europa nu realizeaza ca de fapt se “lupta” nu cu Tsipras ci cu “ursul” de la Rasarit, problemele zonei euro nu numai ca nu se vor rezolva dar se vor acutiza…E deja un razboi in toata regula.

Reply
avatar
Gabriel June 29, 2015 at 9:49 am

Adica referendumul e cah, nu e normal ca populatia, angajati afectati de taieri si patroni afectati de taxe sa decida, ci deciziiile trebuie luate in continuare in spatele usilor, inchise, ca si pana acum, cale care a si adus Grecia in situatia in care este??? Democratia aplicata si reala miroase urat estabilisment-ului international, o clameaza doar cand se rezuma a fi pur declarativa, adica spoiala si demagogie!

Reply
avatar
Alex June 29, 2015 at 11:37 pm

Referendumul putea fi organizat cu o luna inainte, nu dupa ce a expirat termenul limita.
Au avut cateva luni bune in care putea negocia un acord pe care sa-l treaca prin parlament si referendum si apoi semna.
Au tras de timp incercat sa forteze mana UE pt. un acord cat mai favorabil si in acelasi timp mizand pe cartea nationalista si Grekexit ca solutie de avarie.

Reply
avatar
Aligatorul June 29, 2015 at 12:31 pm

Ma bucura faptul ca Manolis Glezos, comunistul de legenda al Greciei, a apucat si situatia de acum a tarii, chiar daca la varsta lui nu-l mai cred in stare sa inteleaga pe ce lume traieste.

Reply
avatar
Alex June 29, 2015 at 1:44 pm

Cineva vrea sa acopere deturneze adevarul si indreapta discutia spre Germania.
Dar adevaratul motiv pe care il are grecul este iesirea din zona euro si alierea cu Rusia.
Rusia joaca foarte bine aceasta carte.
E doar o razbunare a lui Putin pentru prabusirea pretului petroluluisi sanctiunile economice, acum el va prabusi piata monetara EURO.

Reply

Leave a Comment

trusted online casino malaysia