fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Zona Euro

Uniunea Europeana facuta bucatele, de la Scotia pana la Tinutul Secuiesc: ce ar insemna daca toate miscarile secesioniste ar dobandi independenta teritoriilor clamate

Un stat independent in Estul Ucrainei, populat de o majoritate rusa si de o minoritate ucraineana, scenariu fantezist? Balcanii au vazut asta in ultima suta de ani. Referendum in Scotia pentru secesiune dupa ce Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana? Orice este posibil dupa votul pentru independenta al Cataloniei care a avut loc duminica, 1 octombrie. Criza datoriilor suverane si ani intregi de stagnare economica si austeritate au alimentat miscarile secesioniste din multe zone ale Europei. Asa ca am incercat sa grupez toate zonele din Uniunea Europeana care ar putea fi manate de secesionism dupa referendumul din Catalonia.

Active_separatist_movements_in_the_European_Union

 

 

belgiaBELGIA
Bruxelles
– grupurile etnice: valonii si flamanzii
– partidul politic care doreste unirea cu Franta: Unirea Bruxelles-Franta
– partidul politic care doreste uniunea cu flamanzii: Libertair, Direct, Noua Alianta Flamanda, Vlaams Belang

Regiunea Flamanda
– grupul etnic: flamanzii
– statul propus: Regiunea Flamanda
– partidele politice care sustin secesiunea: Noua Alianta Flamanda, Interesul Flamand

Regiunea Valona
– statul propus: Valonia sau Franta
– partidul politicc care sustine secesiunea: Unirea Valoniei
Disolutia statului belgian prin separarea comunitatii vorbitoare de limba olandeza de cea vorbitoare de belgiana prin acordarea dreptului uneia dintre ele de a-si afirma independenta prin a se uni cu Olanda sau Franta, dupa caz, este unul dintre cele mai dezbatute subiecte in Belgia. Conceptul este legat de situatia etnica si de tensiunile socio-economice dintre cele doua comunitati. Statutul capitalei Bruxelles intr-o Belgie impartita este neclar si controversat.

 

 

CROATIA
Istria
– grupul etnic: italienii istrieni
– regiunea autonoma propusa: Istria
– partidul politic care sustine secesiunea: Adunarea Democrata din Istria
Istria este cea mai mare peninsula din Marea Adriatica si este localizata intre Golful Trieste si Golful Kvarner. Trei tari impart aceasta peninsula: Croatia, Italia si Slovenia. Dupa Primul Razboi Mondial si dupa dizolvarea Imperiului Austro-Ungar, Istria a fost oferita Italiei. Dupa venirea la putere a fascistilor, croatii si slovenii au fost persecutati si fortati sa se supuna unui proces de italinizare. Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, Istria a fost inclusa in Iugoslavia iar Italia a ramas doar cu orasul Muggia, care se afla langa Trieste.

Rijeka
– partidul politic care sustine secesiunea: Lista pentru Fiume
– regiunea autonoma propusa: Fiume
Rijeka este cel de-al treilea oras ca numar de locuitori din Croatia (128.000 de cetateni) si se afla situat in Golful Kvarner. Datorita pozitiei sale strategice, atat Italia cat si Ungaria s-au batut pentru a pune mana pe acest oras. Italienii si sarbii constituie o minoritate importanta. In afara de limba croata, populatia de-aici vorbeste si o versiune unica a limbii venetiene (fiumano).

 

 

cipruCIPRU
Ciprul de Nord
– grupul etnic: turcii ciprioti
– statul de facto: Republica Turca a Ciprului de Nord
Ciprul de Nord este un stat autoproclamat si nerecunoscut decat de Turcia, situat in partea de nord est a Ciprulyui. In 1974, dupa o lovitura de stat si o tentativa de a anexa Grecia, Ciprul a fost invadat de Turcia. Ciprul de Nord este dependent in mare masura de Turcia din punct de vedere economic, politic si militar. Orice tentativa de a gasi o solutie la nivel international a fost sortita esecului.

 

 

CEHIA
Moravia
– grupul etnic: moravienii
– partidul politic care sustine secesiunea: Moravane
Moravia este un tinut istoric din centrul Europei si, alaturi de Boemia si Silesia formeaza Cehia de astazi. A fost unul dintre cele 17 tinuturi ale Imperiului Austro-Ungar si unul dintre cele cinci ale Cehiei din perioada 1918 – 1928. Numele sau provine de la raul Moravia. Cel mai mare oras este Brno.

Silezia ceha
– grupul etnic: silezienii
– partidul politic care sustine secesiunea: Miscarea Autonoma Sileziana
In 1918, fostul Ducat de Silezia a fost impartit intre Polonia si Cehoslovacia, ultima alegandu-se cu partea vestica a tinutului.

 

 

DANEMARCA
Bornholm
– grupul etnic: danezii
– regiunea propusa catre secesiune: Bornholm
– partidul care sustine secesiunea: Partidul pentru Auto-Guvernarea Bornhol-ului
Bornholm, insula burgunzilor, este o insula daneza din Marea Baltica, in estul Danemarcei.

Insulele Faroe
– grupul etnic: feroezii
– statul propus: Insulele Faroe
– partidele politice care sustin miscarea de secesiune: Partidul Republican, Progresul, Partidul Popular, Partidul de Centru si Partidul Pentru Auto-Guvernare
Insulele Faroe inseamna un tinut autonom care face parte din Regatul Danemarcei si care se afla situat pe un arhipelag din Marea Norvegiei. Insulele Faroe si-au castigat autonomia incepand cu anul 1948 insa danezii controleaza, in continuare, siguranta militara, politia, justitia, moneda nationala si afacerile externe. Insulele Faroe au reprezentanti in Consiliul Nordic.

 

 

FINLANDA
Aland
– grupul etnic: alanzii suedezi
– statul propus pentru secesiune: Alandul
– partidul politic care sustine secesiunea: Viitorul Alandului
Aland este o regiune autonoma din Finlanda si care este populata de cea mai mare comunitate suedeza din aceasta tara, in proportie de 89%.

Sapmi
– grupul etnic: sami
– regiunea autonoma propusa a secesiona: Sapmi

 

 

Nacións_do_estado_francésFRANTA
Tinutul Bascilor
– partidele politice care sustin miscarea de secesiune: Abertzaleen Batasuna, Batasuna, Eusko Alkartasuna si Partidul Nationalist Basc
– alte organizatii care sustin secesiunea: ETA, Irrintzi
– statul propus: Eskadi (Tara Bascilor)
Tinutul Bascilor Francezi se afla in partea vestica a Frantei si constituie partea de nord-est a Tinutului Basc. Numele in limba basca este Iparralde iar tinutul basc din Spania este numit Hegoalde. Miscarea nationalista basca a aparut in 1963. In anii ’80 si ’90, o grupare paramilitara intitulata Iparretarrak a comis o serie de atentate pentru a obtine independenta tinutului.

Bretania
– grupurile care fac lobby pentru secesiune: Liga Celta
– partidele politice care sustin secesiunea: Adsav, Partidul Breton
– organizatii para-militare: Armata Revolutionara Bretona, Frontul pentru Liberarea Bretoniei
– statul propus: Bretania
Bretania este o regiune culturala din nord-vestul Frantei si este cunoscuta inca din timpul ocupatiei romane. Este granituita cu Canalul Manecii in nord, cu Marea Celtica si cu Oceanul Atlantic in vest si cu Golful Biscay la sud. Ducatul Bretaniei a fost abolit in timpul Revolutiei Franceze si, in 1789, s-a impartit in cinci departamente, pierzandu-si toate privilegiile.

Catalunia de Nord
– partidul politic care sustine secesiunea: Esquerra Republicana de Catalunya, Unitatea Catalana, Convergenta Democratica a Cataluniei
– statul propus: Tinuturile Catalane
Tinuturie Catalane reprezinta un termen care apare in scrierile acestei limbi si se refera la teritoriul cedat Frantei de Spania prin Tratatul Pirineilor din 1659.

Corsica
– partidul politic care sustine miscarea de secesiune: Corisa Libera
– statul propus: Corsica
Nationalismul corsican se manifesta inca din anul de la inceputul secolului trecut. In 1923, Partitu Corsu d’Azione a fost creeat de Petru Rocca, un iredentist italian, care a promovat unirea Corsicai cu Regatul Italian. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Rocca a cerut Frantei sa accepte autonomia Corsicai. De-atunci, corsicanii isi doresc suveranitate politica, separatia de Franta, impunerea unei taxe revolutionare (care s-a practicat in anii ’80) si promovarea limbii corsicane.

Savoy
– partidul politic care vrea secesiunea: Liga de Savoy
– statul propus: Savoy
Savoy este o regiune din Franta, cuprinde Alpii de Vest si se afla situata intre Lacul Geneva, la Nord si Dauphine, la sud. Tinutul istoric a rezultat din teritoriul feudal detinut de Casa de Savoy in perioada secolelor al XI-lea si al XIV-lea. Savoy a fost anexat prima oara de Franta in 1792 in timpul Primei Republici Franceze. In anul 1860, Savoy i-a revenit definitiv Frantei dupa Tratatul de la Torino dintre Napoleon al III-lea si Regele Victor Emmanuel al II-lea al Regatului Sardiniei, cel care a inceput procesul unificarii Italiei. Dinastia lui Victor Emmanuel, Casa de Savoy, a retinut taramurile italiene Piemont si Liguria.

 

 

GERMANIA
Bavaria
– grupul etnic: bavarezii
– statul propus pentru secesiune: Bavaria
– partidul care sustine aceasta miscare: Partidul Bavaria
Bavaria este cel mai mare stat din Germania si reprezinta 20% din suprafata totala a teritoriului german. Ducatul Bavariei a existat in perioada 1806 – 1918 si, chiar si dupa doua razboaie mondiale, identitatea s-a pastrat iar populatia din aceasta zona se considera mai intai bavareza, apoi germana. Sentimentul nationalist a aparut atunci cand Regatul Bavariei s-a alaturat Imperiului German dominat de protestantii prusaci in timp ce nationalistii bavarezi isi doreau sa mentina Bavaria la catolicism si independenta.

Frizia de Est
– grupul etnic: frizienii
– zona propusa pentru autonomie: Frizia de Est
– partidul politic: Die Friesen
Frizia de Est este o regiune de coasta din nord-vestul statului german Saxonia de Jos. Se afla intre Frizia de Vest (Olanda) si Frizia de Nord (Schleswig-Holstein). dupa razboaiele napoleone, Frizia de Est a fost ocupata de soldati prusi si rusi inca din 1813, apoi a fost reanexata de Prusia. In 1815, Prusia a trebuit sa cedeze Frizia de Est catre Regatul de Hanovra, care apoi a fost anexat el insusi de Prusia in 1866.

Lusatia
– grupul etnic: sorbii
– regiunea propusa pentru autonomie: Lusatia
– partidul politic care sustine autonomia: Alianta Lusatiana

 

 

UNGARIA
Giula
– grupul etnic majoritar: romanii
– regiunea autonoma propusa: Giula
Giula este un oras din tinutul maghiar Bekes si este centrul unei mici comunitati romanesti.

 

 

ITALIA
Sardinia
– statut: regiune autonoma
– statul propus: Republica Sardiniei
– partidele politice care sustin autonomia: Natiunea Sardina, Republica Independenta a Sardiniei
Sardinia este cea de-a doua insula ca marime din Marea Mediterana si este o provincie autonoma a Italiei. Cel mai mare oras din zona este Cagliari. In zona sunt pozitionate cam 60% din instalatiile militare italiene iar nationalistii de extrema stanga si-au exprimat intotdeauna nemultumirea cu privire la faptul ca activitatile militare dauneaza mediului. In 1970, criza economica ce lovise Italia si somajul ridicat au trezit resentimente fata de statul italian. Situatia a erupt atunci cand o serie de organizatii nationaliste si comuniste incepusera sa se ocupe cu rapiri de persoane. Acestei situatii i s-a pus capat abia prin anii ’90.

Tirolul de Sud
– statut: provincie autonoma
– statul propus: Statul Liber al Tirolului de Sud sau Austria
– partidele politice care sustin secesiunea: Uniunea Cetateneasca pentru Tirolul de Sud, Die Freiheitlichen
Majoritatea populatiei din aceasta zona este austro-bavariana si este vorbitoare de limba germana. Cel mai mare oras este Bolzano. Tirolul de Sud i-a fost promis Italiei de catre Antanta ca moneda de schimb pentru a lupta de partea sa in Primul Razboi Mondial. Teritoriul a fost ocupat de italieni in 1919 si, odata cu venirea la putere a fascistilor, regimul a facut eforturi imense pentru a italiniza aceasta zona. Atunci cand Hitler se pregatea sa atace Austria, acesta a avut o intelegere cu Mussolini ca Tirolul de Sud sa ramana in Italia. In 1943, atunci cand Italia a semnat armistitiul cu Aliatii, regiunea a fost ocupata de germani si a fost reorganizata. Acest statut nu a durat decat doi ani iar Tirolul de Sud le-a revenit italienilor in 1945.

Venetia
– statul propus: Republica venetia
– partide politice implicate: Liga Veneta, Proiectul Nord-Est, Liga Veneta Repubblica, Independenta Venetiana
Venetia este una dintre cele 20 de provincii italiene si a facut parte din Republica Venetiana, un stat independent timp de peste un mileniu. A fost cea mai mare republica maritima si, dupa razboaiele lui Napoleon, republica a fost anexata de Imperiul Austriac. Regatul Italiei a redobandit Venetia de la austrieci in 1866 iar regiunea este recunoscuta, astazi, si pentru miscarile sale ultra-nationaliste. Cel mai mare partid din zona este Venetist, unul dintre membrii fondatori ai Ligii Nordului.

 

 

LETONIA
Latgale
– grupul etnic: rusii
– regiunea autonoma propusa: Latgale
Latgale se afla in partea estica a Letoniei si se leaga de istoria lutheranilor. Regiunea este populata in mare masura de etnici rusi si este una dintre cele mai sarace zone din Uniunea Europeana. Aici, majoritatea electorilor au votat negativ la referendumul pentru aderarea Letoniei la Uniunea Europeana. Latgale a fost anexata in 1772 de Imperiul Rus dar, in 1920, regiunea a fost “inghitita” de Letonia. In baza Tratatului de Pace din 1920 cu Rusia sovietica, Latgale a devenit una dintre provinciile Letoniei. In perioada Razboiului Rece, rusii au sovietizat zona. Dupa caderea Cortinei de Fier, Latgale a ramas a Letoniei dar, incepand cu aprilie 2014 au inceput sa se reactiveze forte centrifuge care isi doresc alipirea zonei de Rusia.

 

 

LITUANIA
Samogitia
– grupul etnic: samogitienii
– partidul politic care sustine secesiunea: Partidul Samogitienilor

 

 

OLANDA
Frizia
– grupul etnic: frizienii
– regiunea autonoma propusa: Frizia
– partidul politic care sustine secesiunea: Partidul National Frizian

 

 

NORVEGIA
Sapmi
– grupul etnic: sami
– regiunea autonoma propusa: Sapmi

Kvenland
– grupul etnic: kvenii
– zona autonoma propusa: Kvenland

 

 

POLONIA
Silezia de Sus
– grupul etnic: silezienii
– partidul politic care sustine secesiunea: Miscarea Autonoma Sileziana
Silezia de Sus este regiunea sud-estica a Sileziei istoice. Incepand cu secolul a IX-lea, Silezia de Superioara a facut parte din Moravia, din Ducatul Boemiei, din Regatul Piast al Poloniei, din Coroana Boemiei, din Regatul Prusiei, din Imperiul German, apoi, in 1945, dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial i-a revenit Poloniei. Cele mai mari orase din aceasta zona sunt Katowice si Ostrava.

Kashubia
– grupul etnic: kashubienii

 

 

PORTUGALIA
Azore
– grupul etnic: azorii
– statul propus: Azore
– partidul politic care sustine autonomia: Partidul Democrat al Atlanticului

Azore este una dintre cele doua provincii autonome ale Portugaliei. In 1931, populatia din Azore s-a revoltat impotriva dictaturii portugheze si, pentru un scurt timp, conducerea a fost preluata de rebelii militari. In 1943, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, conducatorul portughez António de Oliveira Salazar i-a lasat pe britanici sa isi instaleze aici baze aeriene si navale. Azore si-a castigat statutul autonom in 1976.

 

 

ROMANIA
Transilvania
– grupul etnic: maghiarii
– regiunea autonoma sustinuta pentru secesiune: Tinutul Secuiesc
– partidul politic care sustine secesiunea: UDMR, Partidul Civic Maghiar

Tinutul Secuiesc este o zona etnografica din Romania populata de secui, avand centrul cultural la Targu Mures. Istoria Tinutul Secuiesc este una extrem de tumultoasa si disputata de vecinii maghiari. Tinutul Secuiesc se afla situat in Transilvania, in interiorul arcului carpatic si a facut parte, de-a lungul timpului, din Dacia, Imperiul Roman, Regatul Ungariei, Imperiul Austriac, Principatul Transilvaniei, apoi din Romania. Pe scurt, dupa ce Tinutul Secuiesc facea parte din Transilvania care era sub ocupatia Imperiului Austro-Ungar gratie Compromisului din 1867 in decembrie 1918, inainte de sfarsitul Primului Razboi Mondial, delegatii romani din Transilvania au votat unirea cu Muntenia si Moldova. Aceasta miscare politico-sociala a fost recunoscuta in 1920 prin Tratatul de la Trianon. In 1940, Romania a fost fortata sa cedeze Transilvania de Nord la ungari ca, in 1947, prin Tratatele de Pace semnate la Paris dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, Transilvania sa ii revina Romaniei.

 

 

SLOVACIA
– miscari pentru autonomie: Partidul Comunitatii Maghiare
– scop: dobandirea autonomiei teritoriale pentru blocul maghiar si autonomie culturala pentru toate regiunile unde maghiarii au o prezenta chiar si sporadica

 

20120924_spainSPANIA
Insulele Canare
– grupul etnic: canarii
– partidele politice care sustin autonomia: Coalicion Canaria, Partidul Nationalist Canar, Nueva Canarias

Andaluzia
– grupul etnic: andaluzii
– partidele care sustin autonomia: Partido Andalucista

Aragon
– grupul etnic: aragonezii
– partidul care sustine autonomia: Junta Aragoneza

Asturias
– grupul etnic: asturienii
– partidul care sustine autonomia: Partiu Asturianista

Insulele Baleare
– partidul care sustine autonomia: Partidul Socialist al Mallorcai

Tinutul Basc
– grupul etnic: bascii
– partidele politice care sustin autonomia: Partidul Nationalist Basc, Eusko Alkartasuna, Actiunea Nationalista Basca

Cantabria
– grupul etnic: cantabrienii
– partidul politic care sustine autonomia: Consiliul Nationalist Cantabrian

Catalunia
– grupul etnic: catalanii

Castilia
– grupul etnic: leonezii
– statele propuse: Castilia sau Tinutul Leonez

Galicia
– grupul etnic: galitienii
– partidul politic care sustine aceasta miscare: Blocul Nationalist Galitian

Tinutul modern al Spaniei s-a format in urma expansiunii statelor crestine din nordul Spaniei, un proces cunoscut sub numele de Reconquista. Mai multe regate independente crestine precum Asturia, Galicia, Aragon sau Catalunya au fost formate de proprii locuitiori sub stapanirea aristocrata, coexistand cu statele iberice musulmane.

Incepand cu tranzitia Spaniei catre democratie, dupa sfarsitul dictaturii lui Franco, au inceput sa apara mai multe miscari pentru dobandirea autonomiei in mai multe zone ale tarii. Unele zone si-au cerut efectiv independenta, precum Catalunya sau Tara Bascilor.

Cele doua mari partide ale Spaniei au viziuni diferite pe marginea acestui subiect. Partidul Popular incurajeaza o Spanie centralizata cu o piata unitara. Partidul Socialist Muncitoresc al Spaniei isi doreste un stat federal cu o autonomie mai mare pentru regiuni.

 

 

SUEDIA
Sapmi
– grupul etnic: sapmi

Scania
– grupul etnic: scanianii

 

 

ELVETIA
Geneva
– statul propus pentru autonomie: Republica Genevei

Jura
– grupul regional: jurassienii

Ticinio
– partidul politic care sustine autonomia: Lega dei Ticinesi

 

 

MAREA BRITANIE
after-scotland-votes-for-independenceCornwall
– grupul etnic: cornish
– regiunea care isi cere secesiunea: Cornwall
– partidul care sustine aceasta miscare: Partidul Verzilor din Anglia si Tara Galilor
Cornwall este o peninsula care se margineste la nord si vest de Marea Celtica si la sud de Canalul Manecii. Populatia de-aici se recunoaste a facand parte din natiunile celte si pastreaza o identitate culturala diferita de restul Marii Britanii.

Anglia
– grupul etnic: englezii
– partidele politice care sustin autonoia: UKIP, Democratii Englezi

Yorkshire
– grupul regional: yorkshireman
Yorkshire este un tinut istoric din Anglia de Nord si este cel mai mare din Regatul Unit. O mica povestioara: atunci cand Regele Richard al II-lea a fost inlaturat de la tron in 1399, Casa de York a inceput o lupta surda cu Casa de Lancaster pentru a pune mana pe tron. Totul a rezultat intr-un razboi civil cunoscut sub denumirea de Razboiul Rozelor.

Anglia de Sud
– grupul etnic: englezii
– statul propus: Wessex
Regatul Saxoniei de Vest a datat inca din anul 519 pana cand s-a unit cu statul englez la inceputul secolului al X-lea.

Ulster
– grupul etnic: scotienii ulster
– statul independent care este propus: Ulster sau Scotia
Ulster este una dintre provinciile Irlandei si se afla situata in partea de nord a insulei. Atunci cand Irlanda de Sud s-a rupt de Irlanda de Nord in 1920, granita dintre cele doua trecea prin Ulster. Sase tinuturi din nord-estul tinutului si-au dobandit dreptul de a se autoguverna inauntrul Regatului Unit. Unul dintre punctele cheie ale Tratatului incheiat in 1920 stipula impartirea Irlandei intre o zona aflata sub controlul Marii Britanii si Irlanda de Nord. Ostilitatile din Razboiul Irlandez pentru Independenta au luat sfarsit la 11 iulie 1921.

Scotia
– grupul etnic: scotienii
– statul propus: Scotia

Related posts

Cadoul de final de mandat al lui Mario Draghi: BCE reduce ratele dobânzilor și relansează programul de cumpărare de obligațiuni

Adelina Miron

Christine Lagarde anunță o schimbare importantă la Banca Centrală Europeană care îi privește pe toți contribuabilii europeni

Adelina Miron

Angela Merkel și finalul Epocii de Aur pentru economia germană. Ce ar însemna pentru Cancelar intrarea economiei în recesiune

Vlad Epurescu

Se află Germania pe drumul către recesiune?

Vlad Epurescu

Se gripează zona euro?

Vlad Epurescu

O lecție pentru România: cum și-a refăcut Grecia cel mai periculos drum național cu bani europeni

Vlad Epurescu

2 comments

avatar
sase sase September 10, 2014 at 7:22 pm

Ce se prezinta este situatia statelor in sec. XIX , inainte de cristalizarea statelor natiuni. Deci inainte de unificarea Italiei, a Germaniei si a Romaniei. In rest Europa era europa imperiilor ( Habsburgic, Napoleoanean, Tarist , Prusac, Otoman.)A se reveni acum la acea faramitare mi se pare o prostie.In afara de Scotia , care cred ca i s-a urat cu binele, problemele principale sunt in Spania cu Catalunia in Ukraina si tarile baltice cu regiunile rusofone si in Romania cu asazisul Ttinut Secuiesc.Sunt insa diferente majore intre aceste situatii.Daca populatiile rusofone din tarile baltice fac parte din state membre NATO si se revendica inspre un stat nemembru, rusofonii din Ukraina apartin unui stat nemembru NATO sau UE si se revendica cu apartenenta catre Rusia , situatia din Spania este alta. O provincie doreste independenta.Dar in cadrul aceleasi ordini continentale adica cu apartenenta la UE si probabil la NATO.Situatie asemanatoare cu Scotia.Tinutul Secuiesc are alte caracteristici.El doreste o autonomie cu statutv special juridic care sa permita ulterior solicitatrea independentei si ulterior apartenenta la Ungaria.Iar dupa aceea logic solicitarea unui teritoriu care sa asigure legatura cu ungaria , deci un coridor , care in conceptia ungurilor nu poate fi altul decat Ardealul de Nord care a fost cedat prin Dictatul de la Viena, Ungariei . Teritoriu despre care ungurii din ardeal si din Ungaria nu il denumesc aredeal si nici Transilvania ci Partium. Disputa este de data asta intre doua state apartinand NATO si UE.Nu exista nici o garantie sau un instrument jurridic in cadrul Tratatului NATO care sa prevada modul de actiune in cazul unui conflict armat intre doua state memre.Deci totul se va rezolva in acest caz prin negocieri si un nou dictat care recis daca nu vom fi fermi va fi in favoare aUngariei. Asta este politica pasilor marunti dusa de UDMR care exploateaza cu inteligenta prostia partidelor politice din Romania.

Reply
avatar
Yo September 12, 2014 at 12:20 am

Gyula, nu Giula…
Inainte sa scrieti aiurea nume proprii, vedeti pe o harta cum se scrie…

In rest… Baliverne… Ca de obicei

Reply

Leave a Comment

trusted online casino malaysia