Ultimatum pentru Tsipras: are 72 de ore la dispozitie pentru a trece masurile austeritate de votul Parlamentului

Premierul Alexis Tsipras a primit trei zile la dispozitie pentru ca Parlamentul de la Atena sa adopte noile masuri de austeritate care ar mentine Grecia in zona euro. Ministrii de Finante ai zonei euro care s-au reunit la Bruxelles inainte de summit-ul liderilor acestor tari i-au solicitat Greciei sa puna in aplicare reformele economice inainte ca negocierile dintre parti sa intre in faza de detaliu. Grecia are nevoie de 74 de miliarde de euro si, daca Grecia nu isi va onora termenuo limita, atunci va fi suspendata din zona euro.

 

Alexander Stubb, ministrul de Finante al Finlandei:

Grecia a primit doua variante. Ori e neagra, ori e alba!

Dupa sase luni de atacuri incrucisate si mesaje contradictorii, leguitorii zonei euro il forteaza pe Tsipras sa acopere prapastia cu o doza proaspata de credibilitate, cheia catre un nou pachet de masuri de austeritate. Creditorii se folosesc de calendar ca de un ati pe care il au in fata Greciei, datoare cu 3.5 miliarde de euro la BCE, bani scadenti pe 20 iulie. Predecesorilor lui Tsipras li s-au acordat luni intregi pentru a pune in aplicare reformele economice dupa ce partile au ajuns la un acord in privinta pachetelor de ajutor financiar.

Grecia a cedat deja in fata creditorilor, in conditiile in care parlamentarii au votat cresterea TVA-ului si reducerea pensiilor in primele ore ale zilei de sambata. Votul a insemnat o intoarcere cu 360 de grade ale liderului grec care, cu o saptamana inainte, obtinuse sustinerea poporului pentru eliminarea masurilor de austeritate cerute de Troica.

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


UA-42426876-1