Datoria publica a tarilor din zona euro a ajuns la 92%,2, in conditiile in care, anul trecut, aceasta era de 90,6%. Grecia si Italia au cele mai mari probleme, datoria publica in aceste tari ajungand la 160,5%, respectiv 127%.

Sub acest spectru, Lituania si-a reafirmat inca o data dorinta de adera la zona euro in 2014. Accederea Lituaniei nu va fi atat de simpla intrucat, problemele din Uniunea Europeana s-ar putea repercuta asupra intentiei statului Baltic.
Algirdas Butkevicius, premierul Lituaniei, a spus ca guvernul sau ramane hotarat in demersul sau. In tentativa de a scapa de influenta Rusiei, Lituanua spera ca accederea la zona euro va asigura prosperitatea economica si ca va tara va atrage mai multe investitii. Criza din 2008 a lovit in temelia economiei lituaniene, care s-a contractat cu 15% iar somajul ajunsese la 18%.
Micutul stat baltic, insa, si-a revenit si a cunoscut in ultimii trei ani o crestere economica de 3,7%, aceeasi cifra care se estimeaza si pentru anul acesta. Iar somajul a scazut la valoarea de 11%. Lituania este privita cu ochi buni de partenerii sai din zona euro pentru masurile de austeritate pe care le-a implementat. Guvernul de la Vilnius a taiat multe ajutoare sociale pentru a-si micsora deficitul bugetar de la 9%, in 2009, la 3,2%, in 2012.
Datoria publica inseamna 41% din PIB, cu mult sub media de 60% impusa de prevederile Uniunii Europene. Lituania trebuie, insa, sa mai depaseasca doua obstacole pentru aderarea la zona euro.
Primul obstacol se refera la inflatie. Lituania a avut in 2012 o inflatie de 3,5%, in conditiile in care limita impusa de UE este de 2,7%. Inflatia s-a datorat pretului mare impus la gaze, care a contribuit la cresterea pretului energiei si la inflatie. Acum, Lituania vrea sa se distanteze de Rusia si vrea sa importe, incepand cu 2014, din Uniunea Europeana, gaz natural lichefiat.
Al doilea obstacol il constituie dezaprobul populatiei. 57% dintre cetateni considera o miscare proasta implementarea monedei euro. In schimb, oamenii de afaceri isi reaca mainile de bucurie. Guvernul, insa, nu se va lasa intimidat de refuzul cetatenilor sai si isi continua demersurile, vazand zona euro o varianta mult mai buna decat izolarea si dependenta de Rusia.