Somajul scade pentru prima oara dupa doi ani si jumatate!

Rata somajului la nivelul Uniunii Europene a scazut pentru prima data in ultimii doi ani si jumatate, conform statisticii Eurostat. Analistii economici optimisti anticipeaza ca acesta ar putea fi un semn ca economia, mai ales cea din zona euro, este pe cale sa se stabilizeze.

job

In ciuda acestui fapt, Eurostat a aratat ca, in luna iunie, consumatorii francezi si germane si-au redus cheltuielile, semn ca cifrele mari ale somajului nu vor ajuta prea mult economia sa intre pe drumul vindecarii.

Rata somajului a scazut in iunie cu 0,1% fata de luna mai, ajungand la o cifra de 10,9%. In zona euro, cifrele sunt ceva mai mari, insa si aici am cunoscut o scadere, de 0,1%. “Rata somajului ramane extreme de mare”, a concluzionat un official al Comisiei Europene.

Ceea ce este imbucurator este ca rata somajului a scazut in Irlanda, Spania si Italia, trei dintre tarile care au primit asistenta financiara insa a crescut in Cipru, Grecia, Franta si Olanda.

Economistii avertizeaza ca orice insanatosire este departe de a se produce din cauza incertitudinii problemelor din zona euro. Guvernele de-aici continua in a aplica masuri de austeritate in conditiile in care numeroase afaceri abia se mai tin in viata si se chinuie sa obtina finantare de la un sistem bancar viciat de problem de creditare neperformanta.

Rata somajului in randul tinerilor a crescut cu 0,1% in comparative cu luna mai, ajungand la 23,9%.

 

 

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


UA-42426876-1