Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) anticipeaza ca rata somajului in tarile din zona euro va atinge noi recorduri in anul 2014. In alte tari puternic industrializate, locurile de munca vor creste, dar foarte incet.
Pe scurt:
- in multe dintre tarile monitorizate de OECD, locurile de munca s-au inchis in sectoarele cu personal slab calificat si in gospadariile cu un venit redus
- multi angajati raman captivi la locul de munca, avand un job nesigur si fara protectie sociala
- populatia tanara continua sa fie afectata de somaj in foarte multe tari, in special in Grecia, Africa de Sud, Spania, Italia si Portugalia
- angajatii pe contracte cu perioada determinata, in special tinerii si personalul necalificat, au fost primii care au fost concediati in timpul crizei
- forta de munca mai in varsta s-a descurcat pe timp de criza, preferand sa iasa la pensie mult mai tarziu


Problema somajului va apasa si mai tare asupra guvernelor celor 18 tari din zona euro. De la 12,1%, somajul va ajunge la 12,3% pana la finalul lui 2014. Cu toate acestea, vor fi diferente mari de la o tara la alta. In Germania, de exemplu, rata somajului se estimeaza ca va scade sub 5%, actualul nivel, in timo ce in Spania si in Grecia, rata somajului va creste peste 28%.
In cele 34 de economii monitorizate de OECD. 48 de milioane de oameni vor ramane in continuare neangajati, 16 milioane dintre ei stand pe bara inca de la inceputul crizei economice, din 2008!
The euro zone's sick labour markets http://t.co/sficYLZXhl @OECD @EconEconomics
— The Economist (@ECONdailycharts) July 16, 2013
In Europa, populatia tanara va continua sa fie afectata de criza locurilor de munca. In Grecia, rata somajului in randurile tinerilor cu varsta pana in 25 de ani va fi de 60%, in Spania va fi de 55%, iar in Italia si Portugalia va ajunge la 40%.
OECD solicita guvernelor sa contracareze aceasta situatie implementand politici macroeconomice si reforme structurale pentru a sprijini cresterea economica si crearea de locuri de munca. Exista un numar prea mare de oameni care, nefiind angajati o lunga perioada in timpul crizei, si-au pierdut dreptul de a mai beneficia de ajutor de somaj, asa ca au trecut pe asistenta sociala. Aceste venituri ar trebui sa fie marite pentru a ajuta familiile nevoiase, in special in zonele in care rata somajului ramane la cote inalte.