Se stabilizeaza economia din zona euro? Iata un motiv…

Zona euro pare a se stabiliza, lucru demonstrat de indicele managerilor de achizitii care a crescut cu precadere in Germania care analizeaza evolutia serviciilor si a manufacturilor iar cresterea lui la nivelul de 50,5 demonstreaza trecerea de la contractie la crestere economica.

manufacturi1

Pentru Europa, cifrele ofera o raza de speranta ca tarile din Uniune ar putea sa se astepte la o crestere economica palida dupa cele 6 trimestre consecutive de contractie economica.

Luna iulie a marcat, astfel, o tentativa de revenire a expansiunii economice iar trendul in ceea ce priveste activitatea din sectorul serviciilor aproape ca se stabilizeaza. Indicele managerilor de achizitii a atins in iulie cel mai mare nivel din ultimele 17 luni.

Germania a cunoscut cea mai puternica crestere a acestui indice, in timp ce Franta a resimtit o noua scadere. Vestea buna este ca pana si italienii au reusit sa isi incetineasca ritmul declinului economic, desi contractia economica este evidenta, atat aici cat si in Spania.

Sectorul serviciilor in zona euro a crescut la 49,8, putin mai mare fata de estimarea facuta, cea de 49,6 de puncte. Manufacturile, insa, au reusit sa ajunga la 50,3 puncte.

Totusi, nu trebuie uitat faptul ca datoria publica a tarilor de la periferia Euro este crescanda iar sectorul guvernamental inca ofera un deficit de compensare ce permite aceasta adaptare a sectorului privat sa aiba loc in absenta unei cereri suficient de mare.

markit

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


UA-42426876-1