Schauble le inchide gura grecilor la ei acasa: “Gata cu discutiile despre diminuarea datoriei!”

In timp ce Wolfgang Schauble, ministrul de finante german zbura spre Atena, presa nemteasca titra: “Grecia are din nou nevoie de bani!” In Grecia, presa titra: “Domnule Schauble, adu-ne inapoi ce-ai furat!” Cu referire la datoriile istorice pe care grecii considera ca nemtii inca le au de onorat dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Schauble le-a inchis gura grecilor care voiau un nou haircut pentru datoria publica

Schauble le-a inchis gura grecilor care voiau un nou haircut pentru datoria publica

De ce a venit Schauble in Grecia
Vizita lui Schauble a reimprospatat tensiunile dintre cel mai mare debitor suferind al Europei si cel mai puternic creditor al Europei. Scopul vizitei a fost sa le garanteze grecilor ca Germania, prin banca de stat KFW, va oferi o finantare de 100 de milioane de euro pentru micile afaceri din zona si sa lamureasca odata si pentru totdeauna ca nu se mai pune problema unui nou haircut al datoriei publice.

Schauble a ajuns astazi intr-un oras fantoma. Strazile au fost pustiite de fortele de ordine care au baricadat cele mai importante locuri de intalnire ale grecilor la proteste si au interzis accesul in Syntagma. Parlamentul Greciei tocmai ce a votat miercuri noapte un pachet de legi pentru a inchide 25.000 de mii de locuri de munca din sectorul public.

Joi, mesajul dat de Schauble a fost unul cinic. El a venit in Grecia nu pentru a le oferi un mesaj de sprijin grecilor, ci pentru a transmite mesaje electoratului din Germania. Cele 100 de milioane de euro nu inseamna nici macar o palida consolare. E ca si cand i-ai oferi unui muribund o bucatica de zahar. Dar asta nu inseamna ca, pana acum, Germania nu a fost implicata indeajuns in problema Greciei. Dar nu a fost un ajutor dezinteresat!

Schauble i-a pus la punct pe greci
Asadar, discursul lui Schauble, a fost unul extrem de taios, menit sa isi linisteasca electoratul din Germania, pentru ca alegerile bat la usa. Schauble, cica, i-a asigurat pe eleni ca vor mai primi ajutor financiar, dar numai daca il merita. “Daca pana la finalul lui 2014, Grecia va implementa reformele pe care si le-a asumat, atunci vom negocia un nou pachet de masuri si de ajutor financiar. Sfatul meu este ca fiecare sa se concentreze pe ceea ce am convenit. Trebuie sa ramanem asupra a ceea ce am convenit. Orice altceva nu este in interesul Greciei. Un alt haircut in afara celor 53% pentru sectorul privat iese din discutie.” Schauble se referea la intelegerea din februarie 2012, atunci cand creditoprii privati ai Greciei s-au angajat sa stearga mai mult de jumatate din valoarea datoriei pe care o avea Grecia. Ziua s-a terminat iar ministrul german al Finantelor a plecat. A lasat in urma lui un oras pustiit care va avea sa se umple, din nou, de frustrarile unei natiuni care nu intelege ce i se intampla. Nimeni nu isi da seama de perspectivele Greciei. Iar toata lumea priveste doar la ceea ce se intampla astazi. Adica o rata a somajului uriasa, o datorie publica si mai mare si o dependenta vitala fata de creditorii sai.

Related News

One Response

Leave a Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Spania, Italia, Portugalia si Grecia, sau butoaiele cu pulbere ale Europei care fac economia lumii sa tremure : europolitics

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


UA-42426876-1