Scade si sectorul privat: Germania si Franta se impiedica si nu dau semne bune economice pentru trimestrul 3

Cresterea economica in sectorul privat al economiilor din zona euro a incetinit, in luna august. Vestile nu sunt grozave. Germania, cea mai mare economie a blocului, a inregistrat o descrestere in cel de-al doilea trimestru. In Franta, Francois Hollande vrea sa accelereze reformele pentru a da un impuls economiei stagnante.

Productia scazuta din cele doua mari economii ale UE a generat contractia sectorului privat. Indicele puterii de cumparare a managerilor din zona euro a scazut cu un punct in luna august, de la 53,8 in iulie, la 52,8 in august. Tot ceea ce depaseste cifra 50 inseamna expansiune economica. Cifrele sugereaza ca economia zonei euro nu a mai tinut ritmul in aceasta primavara si este un semn important care arata ca nici cel de-al treilea trimestru nu va fi mai grozav.

Datele prezente sugereaza ca nici in cel de-al treilea trimestru cresterea economica nu va fi atat de puternica incat sa creeze locuri de munca si sa diminueze rata somajului. In iunie, la nivelul zonei euro, aceasta era in jurul valorii de 11,5%. Daca serviciile au cunoscut o crestere semnificativa, activitatea de productie a inregistrat cea mai mare scadere din ultimele 14 luni. Acest trend a fost dat de cele doua mari economii ale zonei euro, Franta si Germania.

In Franta, indicele puterii de cumparare a managerilor a crescut la 50, in august, de la 49,4 in iulie, insa activitatea serviciilor a condus catre aceasta crestere. In realitate, productia a fost slaba, activitatea fabricilor a fost incetinita si nu s-a putut crea noi locuri de munca pentru a combate somajul.

Banca Centrala Europeana a redus dobanda cheie si a anuntat un pachet de masuri prin care sa stimuleze economia zonei euro. Criticii afirma ca BCE nu a mers pe cat de departe era nevoie pentru a revitaliza zona euro.

infografie germania

Related News

2 Responses

Leave a Reply
 1. avatar
  Economist
  Aug 24, 2014 - 12:09 PM

  Taxe mari, venituri medii mici, egal scadere economica. Elementar.

  Reply
 2. avatar
  SUPARAT
  Sep 01, 2014 - 06:08 PM

  Gata, acum chiar ca e cazul ca Ponta sa-si dea demisia. Asa nu mai merge !

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


UA-42426876-1