Planul Berlinului: Grecia, afara din zona euro pentru cinci ani!

Ministerul de Finante al Germaniei a intocmit un document care atesta ca intentia nemtilor este de a scoate Grecia din zona euro pentru urmatorii cinci ani. Este a doua optiune care se prefigureaza la orizont.

Documentul germanilor nu a fost dezbatut impreuna cu ceilalti ministri de finante ai zonei euro si nu este, deocamdata, foarte clar, la ce a servit redactarea acestui act. Ministerul german al Finantelor a refuzat sa comenteze ori sa confirme existenta acestui document.

El a fost dat publicitatii de saptamanalul Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung dupa ce Troica intentiona sa puna pe masa un ajutor financiar in valoare de 74 de miliarde de euro. Aceasta suma, din care 25 de miliarde de euro vor fi folositi pentru recapitalizarea bancilor grecesti, a starnit consternare in randul multor ministri de Finante la intalnirea de sambata.

In baza documentului Ministerului de Finante al Germaniei care este datat cu 10 iulie, exista doua scenarii pentru Grecia.

Primul se refera la negocierea dintre Grecia si creditorii sai pentru un nou acord financiar, dar numai dupa ce Guvernul de la Atena venea cu o oferta mai buna de reforme de austeritate. Grecia ar trebui sa securizeze noul imprumut cu active in valoare de 50 de miliarde de euro intr-un fond din Luxemburg. Apoi, Grecia ar trebui sa acccepte o asistenta tehnica extinsa si reduceri masive de cheltuieli in cazul in care isi rateaza tintele bugetare.

Al doilea scenariu este mult mai sumbru pentru Grecia. In cazul in care datoria nu mai devine sustenabila si actiunile guvernului credibile, atunci, Greciei ar trebui sa i se ofere o perioada de remediere in afara zonei euro cu posibiliatea unei restructurari a datoriei. Aceasta “pauza” va fi acompaniata de sustinerea financiara a Greciei in baza calitatii de membru al UE cu ajutoare umanitare si asistenta tehnica.

Documentul care a nascut atat de multe discutii si dezbateri ieri nu descrie cum ar functiona un exit temporar din zona euro al Greciei. Tratatele UE care guverneaza zona euro nu au o procedura prin care o tara poate sa iasa din uniunea monetara. Nu este clar care este scopul acestui document, daca este doar un foc de avertisment sau chiar o propunere reala venita din partea Germaniei. In plus, nu este clar de unde va face Grecia rost de active in valoare de 50 de miliarde de euro pentru a securiza imprumutul.

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


UA-42426876-1