europolitics
Zona Euro

Pietele financiare europene, pline de incertitudine dupa ce Rusia si-a facut publice sanctiunile impuse

Criza din estul Ucrainei afecteaza perspectivele economice trasate de Mario Draghi pentru zona euro. Devine din ce in ce mai evident ca luptele dn estul Ucrainei si razboiul sanctiunilor dintre UE si Rusia submineaza insanatosirea economica din zona euro. Deocamdata, Banca Centrala Europeana nu va face schimbari in ceea ce priveste politica monetara iar dobanda de interventie va ramane aproape de zero procente.


BCE va avea putine masuri la dispozitie pentru a atenua impactul turbulentelor politice pe care companiile europene, fie ca este vorba despre Adidas sau de Siemens, le reclama ca au un efect negativ asupra rezultatelor lor economice. Mario Draghi va sustine o conferinta de presa la Frankfurt, la ora locala 14:30, pentru a anunta modul in care BCE va ajuta economia zonei euro sa treaca peste impactul sanctiunilor impuse Rusiei, dar si ale celor impuse de Rusia tarilor din Uniunea Europeana.

Conferinta de presa va avea loc pe fondul crizei politice din Ucraina care tot escaladeaza, in conditiile in care Rusia a masat trupe militare de-a lungul granitei cu Ucraina. SUA a avertizat asupra riscului unei invazii militare. Tensiunile dintre UE si Rusia au lovit in mediul investitional si in comert. Bursele europene au inchis ieri la cel mai mic nivel din ultimele patru luni iar euro scazut, in raport cu dolarul, la cel mai prost nivel inregistrat din noiembrie incoace. Un euro era cotat la 1,3375 dolari. Belgienii de la AB InBev, cel mai mare producator de bere din lume, a anuntat ca vanzarile din Ucraina au scazut cu peste 20% in trimestrul doi.

Toata lumea se intreaba ce poate sa faca Draghi. Presedintele BCE a declarat ca un soc extern va strica planul sau prin care redresarea treptata a preturilor presupunea o relaxare cantitativa sau achizitionarea de active la un nivel largit. Draghi nu va face nicio mutare, intrucat in iunie s-au adoptat o serie de masuri si va fi nevoie de timp pentru ca aceste decizii sa isi faca efectul. Printre masurile adoptate enumeram planul nou de creditare pentru banci care va incepe in luna septembrie.

Draghi se gandeste ca zona euro s-ar putea sa absoarba mai bine socurile, acum, decat a facut-o in timpul crizei financiare. Asta o arata faptul ca prabusirea portughezilor de la Banco Espirito Santo nu a determinat o crestere a dobanzilor pentru titlurile de stat. Insa, tensiunile dintre Rusia si Vest au inceput sa clatine pietele financiare.

Randamentele la titlurile de stat pe 10 ani ale Germaniei au ajuns la un nivel record de 1,08% iar cele pe 2 ani au ajuns sub cifra zero pentru prima data din 2013. Aceasta inseamna ca investitorii practice platesc Germania pentru a-si tine la loc sigur fondurile.

Related posts

Mizele scandalului dintre Bruxelles și Roma pe tema bugetului Italiei și asemănările cu criza din Grecia anului 2015

Vlad Epurescu

Creșterea economică din zona euro a încetinit, iar 2018 va fi mai slab decât 2017

Vlad Epurescu

Se gripează zona euro?

Vlad Epurescu

Ce îi lipsește Mecanismului European de Stabilitate ca să înlocuiască FMI-ul

Vlad Epurescu

Se prefigureaza noua criza economica la orizont?

Vlad Epurescu

O lecție pentru România: cum și-a refăcut Grecia cel mai periculos drum național cu bani europeni

Vlad Epurescu

2 comments

avatar
Pisti August 8, 2014 at 12:05 am

Rusia a desfasurat trupe de-a lumgul granitei cu Ucraina. Sua avertizaeaza de o posibilia invazie. Uniunea Escrocilo tremura, condusa fiind de nevertebrate incompetente si executa ordinele primite din sua. Se duce de rapa economia, si asa fragila, dar nu conteaza, plateste amaratul de cetatean… Asa sua pot arunca inca un os in directia cateilor ce umple aproape in totalitate posturile din parlamentul european…

Reply
avatar
X September 13, 2014 at 7:07 am

PISTI = postac bolsevic

Reply

Leave a Comment