Picatura in oceanul cu datorie: semne bune pentru industria manufacturilor din zona euro

Zona euro primeste, in sfarsit, si o veste buna! Cifrele bune la capitolul vanzari inregistrate de Apple au ridicat nivelul actiunilor mondiale si nivelul monedei euro. China dezamageste, inregistrand date slabe in domeniul industriei manufacturilor.

 

manufacturi

Fabricile din blocul monetar si-au crescut productia pentru prima data dupa mai bine de un an de zile, dupa ce activitatea industriei in Germania si Franta a atins nivelul maxim din ultimele luni. “Sunt niste date incurajatoare. Germania este liderul acestui grup, secondat de Franta, dar pana si economiile periferice ale zonei euro au cunoscut o crestere in zona manufacturilor”, a declarat pentru Reuters Chris Williamson, economist sef la Markit.

China, a doua economie a lumii, pierdea astazi in raport cu zona euro, lovind pietele de actiuni asiatice si contribuind la o scadere de 55 de centri pe baril. Brent vindea barilul cu 108,02$. China, care inseamna 40% din cererea de cupru la nivel mondial, este cel mai mare importator de materie prima si a fost pilonul de sprijin in acest domeniu pentru multi ani.

Dolarul australian, expus la cererea Chinei a scazut cu 0,4% in raport cu dolarul american, care a crescut cu acelasi procent gata de yen. China se asteapta la o crestere economica de 7%, insa sunt motive de ingrijorare ca s-ar putea sa nu isi indeplineasca tinta. Japonia a raportat ca exporturile sale cu China au scazut la 4,8% in iunie, de la 8,3% in luna mai.

Moneda euro a crescut la nivelul de 1,32$, inregistrand cel mai ridicat nivel al sau de la 21 iunie.

Avand in vedere politica monetara pe care o adopta Banca Centrala Europeana, de a pastra dobanzile la niveluri cat mai mici pentru a stimula cresterea, orice castiguri ale monedei euro sunt susceptibile sa ramana sub control.In contrast cu BCE, Rezerva Federala ia in considerare sa faca un pas inapoi in ceea ce priveste stimularea monetara intrucat economia SUA a inceput sa performeze.

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


UA-42426876-1