Peisajul economic din Franta: somaj record, stagnare economica si un deficit bugetar peste limite

Presedintele Francois Hollande va reveni din vacanta de vara direct in mijlocul unor probleme extreme de complicate. Deficitul bugetar este cu mult peste limitele admise, Frontul National castiga teren pe zi ce trece iar problema somajului inca este nerezolvata.

La doar o saptamana dupa ce ministrul de Finante a declarat ca economia “s-a facut praf”, guvernul francez avea sa tina miercuri prima sedinta de cabinet dupa scurta vacanta de vara. Franta a reusit contraperformanta de a avea sase luni de crestere economica zero. Premierul Manuel Valls a avertizat, deja, ca lunile de toamna vor fi dificile. Somajul a atins noi culmi iar deficitul bugetar starneste frisoane.

Guvernul a fost fortat sa reduca cresterea economica previzionata pentru acest an la 0,5% dupa ce economia a esuat sa creasca in cel de-al doilea trimestru, dupa trei luni de stagnare. Mai mult decat atat, Franta pare ca se indreapta pe o spirala deflationista din cauza scaderii preturilor. Opinia publica s-a saturat si ii cere lui Hollande sa nu mai rosteasca masuri, ci sa treaca direct la rezultate concrete.

Hollande se mai confrunta cu o alta problema. In timpul vacantei, Curtea Constitutionala a respins o mare parte din Pactul pentru Responsabilitate, un program economic conceput pentru stimularea locurilor de munca si pentru a relansa economia. Curtea a respins un punct din proiectul de reforma prin care se reduceau contributiile sociale pentru angajatii cu venituri mici, dizolvand sansele pentru cresterea consumului.

Opt din zece francezi nu mai au incredere in guvernul condus de Valls. Increderea electorilor in Holland este aproape de a atinge un nivel record  minim. Inclusiv lideri socialisti ai partidului care l-a propulsat pe Hollande la carma tarii au inceput sa aiba comentarii acide la adresa lui Hollande. Unul dintre acestia este Martine Aubrey.

Toamna se anunta fierbinte pentru politica interna a Frantei. Planurile pentru a redesena harta regiunilor franceze si de a le reduce la 13 de la 22 va starni o groaza de controverse. La colt asteapta Nicolas Sarkozy, cel care a anuntat ca se va decide in lunile viitoare daca va reintra in forta, sau nu, in politica franceza.

Related News

2 Responses

Leave a Reply
 1. avatar
  Pisti
  Aug 20, 2014 - 06:18 AM

  Astia vor sa “omoare” rusii prin infometare?
  Din cate se vede, le-o vor lua mult inainte…

  Reply
 2. avatar
  Yo
  Aug 21, 2014 - 09:14 PM

  Ce bine ca au bani sa trimita arme teroristilor in Siria!!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


UA-42426876-1