Olanda, centrul offshore-urilor rusesti: cum pot olandezii sa cutremure economia Rusiei

De Telegraaf, cel mai citit ziar din Olanda, titra pe prima pagina: “Este de-ajuns, gata! Intervino!” Mesajul ii era adresat premierului Mark Rutte, iar ziarul olandez cerea interventia NATO in Ucraina pentru a-i potoli pe separatistii pro-rusi, vinovati pentru doborarea cursei MH17.

Marile companii olandeze care au interese de afaceri in Rusia au ajuns, la randul lor, sub asediul presei. Jurnalistul Bas Heijine isi amintea ca “in aprilie, atunci cand criza din Crimeea era la apogeu, Ben van Beurden, directorul executiv al Sehell, ii facea o vizita lui Putin asigurandu-l ca, indiferent de situatia politica, Shell si Rusia au mari planuri pentru viitor.”

Rostec este un conglomerat controlat de statul rus si din care face parte si compania ce fabrica sistemul de aparare sol-aer Buk, despre care s-a tot vorbit ca a stat la baza atacului cu racheta in urma caruia cursa MH17 a fost doborata. Cel putin una din subsidiarele Rostec se afla in Olanda pentru a profita de taxele mici pe profit!

Mass-media si opinia publica din Olanda il impinge de la spate pe premierul tarii sa puna presiune si pe celelalte mari puteri europene ca sa adopte sanctiuni mai dure impotriva Rusiei.

Rostoc nu este, evident, un caz singular. Mii de firme rusesti au ales sa isi deschida subsidiare in Olanda pentru a salva bani intrucat, sa spunem, aici, sistemul de taxare este mai bland. Olanda este, totodata, unul dintre cei mai importanti parteneri comerciali ai Rusiei.

Rotterdam, cel de-al patrulea port ca marime din lume, este un hub extrem de important pentru distribuirea combustibilului fosil si pentru minerale. Rotterdam a fost, totodata, cea mai importanta cale de comert a Rusiei prin care a exportat si aimportat, in anul 2013, bunuri in valoare de 70 de miliarde de dolari. Din aceasta cifra, titeiul inseamna 22 de miliarde de dolari, urmat de carbine si metale.

ONU a emis anul trecut un raport in care Olanda ocupa pozitia a treia dupa Cipru si Insulele Virgine  ca loc preferat de rusi de “rostogolire” a banilor. Bani plasati ca investitii straine peste granite sunt trimisi intr-un centru financiar offshore cu un sistem de taxare mic iar acesti bani sunt trimis apoi inapoi in tara, oferindu-I proprietarului protective legala in fata expropierii ori a unor acte abitrare ale guvernului.

Premierul Mar Rutte a spus ca “pe masa negocierilor sunt toate optiunile, inclusiv ca sunt politice, economice sau financiare.” Opozitia sustine ca tintirea companiilor offshore ale rusilor ar trebui sa fie prioritatea numarul unu. Parlamentul Olandei ar trebui sa dezbata aceste optiuni vineri. Exista si voci, in Olanda, care spun ca ar fi mai intelept din partea guvernantilor sa astepte recuperarea cadavrelor victimelor cursei MH17.

Banca Centrala a Rusiei a confirmat ca fluxul de capital ce vine dinspre Olanda este cel mai volatile si, in unii ani, era mai mare decat fluxul de capital care se duce spre tari precum Franta sau SUA!

Olanda are relatii economice puternice cu Rusia, incepand cu investitia celor de la Shell in proiectul din industria petroliera si a gazului Sakhalin-2 si continuand cu Heineken. Spre deosebire de ceilalti vecini europeni, Olanda nu importa atat de mult gaz din Rusia intrucat, in acest caz, Norvegia este principalul furnizor. Vazandu-se presat de opinia publica si de opozitie, premierul Mark Rutte nu a stat prea mult pe ganduri.

I-am spus lui Putin ca acum este oportunitatea lui de a arata lumii ca vrea sa ajute la o incheiere rapida a conflictului din Ucraina. Putin trebuie sa isi asume responsabilitatea fata de actiunile rebelilor si sa demonstreze Olandei si lumii intregi ca va face ceea ce este mai bine!

Nu este o surpriza ca Olanda este unul dintre cele mai importante centre offshore folosite de Rusia. Olandezii au fost gazed bune si au primit fluxul de capital de la multinationalele rusesti care au cautat sa evite plata taxelor. Multe dintre aceste companii au ramificatii si la Kremlin. Cu toate ca acesti bani sunt extrem de folositori unei tari mici precum Olanda, intrebarea care se pune este urmatoarea: daca investigatorii vor putea sa dovedeasca veridicitatea acuzelor SUA si ale Uniunii Europene la adresa Rusiei in sustinerea rebelilor pro-rusi din estul Ucrainei, mai poate Olanda sa sustina marile companii ale lui Putin, liderul unei tari care i-a tinut in brate pe separatistii care au ucis 193 de cetateni olandezi?

Related News

7 Responses

Leave a Reply
 1. avatar
  Falco
  Jul 24, 2014 - 12:05 PM

  Daca trebe pt bani o sa il pupe si in c…, Olanda este o tara foarte prietenoasa cu oameni foarte amabili , am stat i olanda in total cam 1an si 6 luni la diferite proiecte. Este in acelasi timp tara unde am invatat ca zimbetul fata de cel din fata ta se masoar si in citi bani poti scoate din el . Asa ca da pt bani o sa faca orice daca e cazul o sa zica ca defapt nici nu erau olandezi cei din avion, si ca de fapt nu raketa a fost trasa in avion ci avionul a intrat in racheta.

  Reply
 2. avatar
  apatrid
  Jul 24, 2014 - 03:43 PM

  Bravo, Falco! Ceea ce apare in ziare e publicat pe principiul “de la smecheri pentru fraieri”! Ce treaba are circuitul banilor cu “calea aerului”?!?

  Reply
 3. avatar
  costobocus
  Jul 25, 2014 - 07:31 AM

  daca niste rromi(perceputi in toata europa drept romani) jefuiau vre-o casa in olanda,vuia media olandeza la maxim pina acum.pentru cei 140 de morti din avionul doborit de rusi,reactiile sunt foarte ponderate.exact ce spune falco:nu erau depapt olandezi si au intrat cu avionul in racheta.victime colaterale.banii sunt mult mai importanti!

  Reply
 4. avatar
  Tryggvasson
  Jul 25, 2014 - 10:32 PM

  Să „salveze” bani?

  Reply
 5. avatar
  ion
  Jul 26, 2014 - 07:27 PM

  interesul economic al tarilor implicate este mult mai mare decat protectia cetateanului de rand.. Romania este singura tara din Europa care a vandut pe spagi grase absolut tot ce tine de siguranta economica, sociala si militara a acestui popor. Asa ca vom fi permanent la “raspantii de drumuri”si vom apuca totdeauna pe drumul cel rau !

  Reply
 6. avatar
  VIOREL-MIRCEA
  Jul 26, 2014 - 08:21 PM

  iNDIFERENT DE CONJUNCTURA OLANDA VA RAMANE UN FOARTE BUN SI STATORNIC PARTENER PENTRU FEDERATIA RUSA.

  Reply
 7. avatar
  Vic
  Jul 26, 2014 - 10:34 PM

  Se mai mira cineva de ce Olanda se opune de ani buni (sa tot fie vreo patru) intrarii Romaniei in Schengen? Sau, ma rog, la ordinul cui?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


UA-42426876-1