europolitics
Zona Euro

Marea amenintare pentru Germania: pasivele bancilor din zona euro depasesc posibilitatile guvernelor de a le mai salva!

Detinatorii de obligatiuni si marii deponenti ai bancilor in prag de colaps ar putea sa se confrunte cu pierderi financiare pana in 2016 daca Germania reuseste in accelerarea noilor norme europene dure pentru a scuti contribuabilii de a scoate din buzunar bani si pentru a evita un nou caz Cipru.

schauble

 

La o zi dupa ce ministrii de finante din Uniunea Europeana s-au intalnit pentru a construi cadrul unui mecanism de inchidere a bancilor cu probleme din zona euro, negociatorii UE si membrii Parlamentului European au incercat, miercuri, sa seteze regulile care vor sta la baza uniunii bancare.  Regulile care se vor aplica in toate cele 28 de state ale UE vor statua faptul ca detinatorii de obligatiuni si marii economisitori sa raspunda financiar in cazul crizelor bancare.

Acest lucru se intampla ca urmare a evenimentelor din acest inceput de an din Cipru, atunci cand salvarea financiara a tarii a distrus o regula tabu, si anume ca deponentii ar fi trebuit sa fie scutiti atunci cand o banca este in dificultati. Desi s-a ajuns la un acord politic privind faptul ca deponentii care au in conturi mai mult de 100.000 de euro si marii investitori in titluri de stat vor raspunde in acelasi fel precum actionarii, in timpul unei crize bancare, ramane intrebarea cand se vor intampla toate aceste lucruri.

Germania cauta aliati in randul statelor Europene pentru a impinge mai repede legea spre aplicare, prevazuta, initial, pentru 2018. Oficialii UE anticipeaza ca totul va incepe din 2016, cu doi ani inainte de cum a fost planuit. Portugalia, unul dintre statele cu probleme financiare, nu ar dori implementarea acestei legi intrucat ar involbura pietele. Portugalia traieste cu spectrul a ceea ce s-a intamplat in Cipru.

Perpectiva noii legi a facut prea putin pentru a reduce entuziasmul pentru obligatiunile bancare si nici nu i-a determinat pe marii deponenti sa isi mute banii in refugii mai sigure.

Mizele sunt foarte mari: bancile celor 17 state din zona euro au 860 de miliarde de euro de titluri de stat cu potential ridicat de risc iar Germania are o felie importanta descoperita: 200 de miliarde de euro. In acelasi timp, dimensiunea potentialelor passive ale bancilor a depasit demult capacitatea guvernelor de a le mai salva.

Datele celor de la Banca Centrala Europeana arata ca bancile din zona euro au emis imprumuturi cu o valoare mai mare de 3,8 trilioane de euro, ceea ce inseamna o treime din economia Germaniei  si o treime din economia intregului bloc.

Acest lucru ne face sa intelegem de ce Germania, cea mai mare economie a zonei euro, doreste sa implementeze cat mai repede aceasta lege intrucat ar putea sa suporte costul acestui dezastru.

Related posts

Ce îi lipsește Mecanismului European de Stabilitate ca să înlocuiască FMI-ul

Vlad Epurescu

Se prefigureaza noua criza economica la orizont?

Vlad Epurescu

Creșterea economică din zona euro a încetinit, iar 2018 va fi mai slab decât 2017

Vlad Epurescu

Leave a Comment