europolitics
Zona Euro

VIDEO Linistea dinaintea furtunii: ce sanse au Irlanda, Portugalia si Grecia sa iasa din programul de bailout al Troicii

O liniste mormantala s-a asternut asupra pietelor pentru ca Angela Merkel, cancelarul Germaniei care pare a conduce toate cele 17 tari din zona euro, sa concureze in liniste pentru a castiga cel de-al treilea sau mandat, pe 22 septembrie.

 

pigs

Pe langa acest calm aproape impus, au aparut si niste semne palide care ar demonstra ca zona euro ar iesi din recesiune. Asa ca Angela Merkel are calea deschisa spre a castiga alegerile. Numai ca discordia va aparea din nou in tumultoasa zona euro in conditiile in care va deveni aproape clar ca pachetele de salvare financiara ale zonei euro se vor dovedi a fi ineficiente.

Dintre primele trei tari carora Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana si mai apoi Troica le-a sarit in ajutor, adica Grecia, Portugalia si Irlanda, numai una va reusi sa isi duca la bun sfarsit programul de bailout conform agendei stabilite. Castigatoarea pare a fi Irlanda care isi va inapoia cele 67,5 miliarde de euro imprumutate, pana la finalul acestui an.

Irlanda se va baza apoi pe pietele private pentru a-si indeplini nevoile financiare si nu va mai depinde atat de mult de imprumuturile oficiale. Constrangerile fiscale impuse de Troica se vor relaxa si, chiar daca a facut destule progrese, tot nu este sigur ca va putea sta de una singura pe propriile-i picioare.

Deficitul bugetar va ramane in continuare destul de mare, adica 7,5% din PIB iar datoria guvernamentala a luat-o vertiginos in sus in urma injectiilor de capital in sectorul bancar si a ajuns la 125%.

Iesirea Irlandei din ecuatia Troicii ar pava acest drum si pentru Portugalia care ar trebui sa isi incheie programul de bailout in valoare de 78 de miliarde de euro la mijlocul lui 2014. Acest plan depinde insa foarte mult de convulsiile politice din zona. Deficitul bugetar va fi anul acesta de 5,5% din PIB iar datoria publica a ajuns la 127%.

Guvernul are insa datorii potentiale foarte mari care decurg din garantii, din parteneriatele public-privat si de la firmele cu capital de stat asa ca FMI avertizeaza ca aceasta datorie publica ar putea sari la 140%. Problema este ca dobanzile la titlurile de stat ale Portugaliei au ajuns la 6,5%, un nivel mult prea mare pentru o tara atat de indatorata. Ar trebui sa fie undeva pe la 4%. Asa ca este foarte posibil ca Portugalia sa intre intr-un nou program de bailout.

Grecia este corigentul clasei. Datoria publica va ajunge la finele acestui an la 175%. Ca sa ajunga ca 124% in 2020, datoria Greciei ar trebui sa fie din nou restructurata, varianta ce nu este luata inca in calcul de Germania, cel mai mare creditor al sau. Dar Grecia, pe de alta parte, nici nu face multe eforturi ca sa se salveze pe ea insasi. Anul acesta, din privatizari, trebuia sa adune 1 miliard de euro. Aceasta tinta va fi ratata.

Related posts

Se gripează zona euro?

Vlad Epurescu

Europenii incearca sa cada de acord asupra reformarii zonei euro

Vlad Epurescu

Ce îi lipsește Mecanismului European de Stabilitate ca să înlocuiască FMI-ul

Vlad Epurescu

Se termina era banilor ieftini? BCE anunta sfarsitul programului de relaxare cantitativa

Vlad Epurescu

O lecție pentru România: cum și-a refăcut Grecia cel mai periculos drum național cu bani europeni

Vlad Epurescu

Se prefigureaza noua criza economica la orizont?

Vlad Epurescu

Leave a Comment