europolitics
Zona Euro

Irlanda, prima tara din PIGS care se pune pe picioare

Sentimentul general care domneste acum, in Irlanda, este ca ce a fost mai rau a trecut. Economia da semne de insanatosire iar investitorii au revenit la sentimente mai bune. Alte semne incurajatoare: rata somajului a inceput sa scada iar preturile caselor, in Dublin, au inceput sa creasca.

Cheltuielile de consum, care inseamna jumatate din componenta PIB-ului, vor creste in acest an pentru prima data din 2010, conform estimarilor emise de Banca Nationala a Irlandei. Si sistemul bancar da semne de revenire, Bank of Ireland inregistrand in prima jumatate a lui 2014 pentru prima oara profit in ultimii trei ani.

La patru ani dupa ce investitorii in titlurile de stat ale Irlandei si-au intors spatele, Irlanda poate acum sa imprumute de pe pietele de credit internationale la randamente scazute. Randamentele la titlurile de stat pe zece ani erau la un nivel de 2,2%. Prin comparatie, in iulie 2011, acestea ajunsesera la 14,2%.

In ciuda faptului ca Irlanda a iesit din programul de trei ani impus de FMI, coalitia actuala de guvernamant, condusa de premierul Enda Kenny, a pierdut voturi masive la alegerile europarlamentare din luna mai, pe fondul nemultumirii populatiei dupa trei ani de austeritate si reduceri bugetare. Analistii estimeaza, acum, ca guvernul irlandez ar putea sa mai slabeasca cureaua incepand cu anul 2015.

Conform estimarilor Bancii Nationale, Irlanda va reusi sa se incadreze in acest an intr-un deficit de 3% iar cresterea economica sa ii ia locul austeritatii incepand cu anul viitor. PIB-ul  va creste in acest an cu 2,5%, in comparatie cu cei 2% anuntati in aprilie. Rata somajului, in prezent, este de 11,6% insa Banca Nationala estimeaza ca in 2015 va ajunge la 10,5%.

Recuperarea economica a Irlandei s-a produs lent. Masurile de austeritate impuse in baza ajutorului financiar luat de la FMI a lovit in cererea consumatorilor. Cu toate ca unele banci arata semne de revenire, sistemul bancar al Irlandei se contracteaza in continuare si multe dintre gospodariile irlandeze suporta unele dintre cele mai mari datorii din Europa.

Pentru a stimula creditarea, Banca Nationala a anuntat la inceputul saptamanii ca va ridica interdictia impusa in urma cu trei ani prin care fondurile de pensii si cele speculative nu mai aveau voie sa imprumute mediul de afaceri.

Related posts

Se gripează zona euro?

Vlad Epurescu

Se termina era banilor ieftini? BCE anunta sfarsitul programului de relaxare cantitativa

Vlad Epurescu

Se prefigureaza noua criza economica la orizont?

Vlad Epurescu

Europenii incearca sa cada de acord asupra reformarii zonei euro

Vlad Epurescu

Creșterea economică din zona euro a încetinit, iar 2018 va fi mai slab decât 2017

Vlad Epurescu

Ce îi lipsește Mecanismului European de Stabilitate ca să înlocuiască FMI-ul

Vlad Epurescu

Leave a Comment