europolitics
Zona Euro

Intrebarile fara raspuns ale Bancii Centrale Europene inainte sa inceapa marea evaluare a gigantilor bancari din zona euro

Banca Centrala Europeana a dezvaluit, miercuri, detalii despre evaluarea completa a celor mai mari banci europene. Aceasta masura va pava calea Bancii Centrale Europene catre a deveni supervizorul bancar de top, incepand cu noiembrie 2014.

Mario Draghi

Nu este pentru prima data de la inceputul crizei cand regulatorii bancari europeni anunta teste de stres riguroase si transparente. Dar, daca ne uitam la ultima evaluare, aceasta a fost cu cantec: amintiti-va de problemele celor de la Dexia.

Banca Centrala Europeana vrea sa evite esecurile testelor de stres bancare ce au fost efectuate sub egida Autoritatii Bancare Europene in anii 2010 si 2011. Miza este uriasa intrucat, un esec in aceasta evaluare, ar insemna o si mai mare vulnerabilitate a pietelor.

Demersul Bancii Centrale Europene se doreste a fi unul extrem de patrunzator si sa scoata la iveala multe surprize neplacute, riscand sa inflameze spiritele in zona euro. BCE va trebui sa obtina asigurarea ca poate sa se ridice deasupra politicii nationale si sa ofere credibilitate. Acest exercitiu are drept scop promovarea increderii in sistemul bancar european, sa dezghete activitatea de creditare si sa incurajeze recuperarea economica.

Demersul lansat miercuri de Banca Centrala Europeana lasa si o groaza de intrebari fara raspuns. Definitia standardizata a imprumuturilor neperformante si a modului cum se pot tolera datoriile vor include si tot felul de trucuri in bilanturile contabile care le vor permite bancilor din Periferie sa nu inregistreze reditele pierdute pe imprumuturile pe termen lung. A te lasa pe mana calculelor creditorilor privind adecvarea capitalului pe modelul intern de la Basel III este o reteta paguboasa.

O alta practica initiata de Basel III este aceea privind tratamentul datoriei suverane ca risc asumat. Bancile spaniole detin astazi mai mult de o treime din imprumuturile restante ale Madridului iar bancile italiene detin o cincime din datoria Romei. BCE nu s-a decis inca asupra modului in care datoria suverana va fi manageriata anul viitor, atunci cand va fi supusa si ea testelor de stres.

O alta mare necunoscuta este ce se va intampla cu Banca Centrala Europeana daca aceste teste de stres chiar vor fi serioase si se va ajunge intr-o situatie de urgenta din cauza lipsei de capital. Bancile franceze, spaniole si italiene, care insumeaza o treime din cele 130 de institutii bancare analizate de lupa BCE vor fi, in mod sigur, copiii cu probleme. Ce se va intampla cu acesti creditori nu vor reusi sa stranga rapid capital pe cont propriu pentru a preveni pierderile nevazute? Ar putea Mecanismul European de Stabilitate sa actioneze ca o plasa de salvare?

La nivelul Uniunii Europene s-a purtat o discutie in acest sens in luna iunie, la Consiliul European, atunci cand s-a convenit ca acei creditori privati vor suporta deprecierea activelor ca si garantii de salvare a acelei banci inainte ca guvernele locale sa intervina. Aceste reguli de “bail-in” vor intra in vigoare nu mai devreme de 2018.

Riscul demersului Bancii Centrale Europene este ca daca va genera prea multa nesiguranta privind recapitalizarea bancilor stricate pana in octombrie anul viitor, atunci BCE nu va mai fi atat de dispusa sa activeze acea institutie rezolutorie din cauza panicii create. Nu este clar, inca, daca bancile cu probleme vor recurge la capitalul Mecanismului European de Stabilitate. Berlin nu a obiectat, insa, daca va fi nevoie de interventia Berlinului, nimeni nu stie cat de mult capital ar putea arunca in joc.

Related posts

Creșterea economică din zona euro a încetinit, iar 2018 va fi mai slab decât 2017

Vlad Epurescu

Ce îi lipsește Mecanismului European de Stabilitate ca să înlocuiască FMI-ul

Vlad Epurescu

Mizele scandalului dintre Bruxelles și Roma pe tema bugetului Italiei și asemănările cu criza din Grecia anului 2015

Vlad Epurescu

Se termina era banilor ieftini? BCE anunta sfarsitul programului de relaxare cantitativa

Vlad Epurescu

Se prefigureaza noua criza economica la orizont?

Vlad Epurescu

Se gripează zona euro?

Vlad Epurescu

Leave a Comment