INFOGRAFIE Peisaj gri pentru zona euro: semne usoare de revenire, dar inca sub semnul deflatiei

Redresarea economica modesta a zonei euro a fost impulsionata in luna martie de performantele Germaniei, care a inregistrat cea mai rapida crestere in activitatea sectorului privat. Zona euro este trasa de Germania dintr-o lunga perioada de stagnare economica, ajutata si de scaderea preturilor la petrol, de slabirea monedei euro si de programul de stimulare financiara a Bancii Centrale Europene.

Organizatia Economica pentru Cooperare si Dezvoltare si-a revizuit previziunile de crestere economica, estimand ca zona eurova avea parte de o expansiune economica de 1,4% in 2015 si de 2,0% in 2016.

Inflatia
Nivelul preturilor din majoritatea economiilor europene nu si-au revenit dupa prabusirea petrolului, dar zona euro a reusit sa inregistreze cifre mai bune decat se astepta la capitolul Indexul Preturilor de Consum. Inflatia este de 0,3% dar costurile cu energia si cu transporturile au scazut in luna februarie. Chiria si preturile in restaurante, insa, au crescut.

Somajul
Rata somajului din zona euro a scazut de la 11,3% la 11,2%. Germania a raportat o crestere cu 20.000 a locurilor de munca, de doua ori mai mare decat nivelul estimat la inceputul anului. Spania a surprins pozitiv, raportand o crestere cu 13,500 a locurilor de munca. Alte rezultate bune au fost inregistrate si in Italia si Franta.

Conditiile de afaceri
Indicele Managerilor de Achizitii zugraveste o imagine neclara a conditiilor de afaceri. Industria a incetinit in timp ce sectorul serviciilor a cunoscut o crestere. Indicele Managerilor de Achizitii a stagnat in dreptul Germaniei la 50,9 in loc sa creasca la estimarea initiala, de 51,8. In Franta, acest indice a scazut de la 49,2 la 47,7. In ceea ce priveste productia, rapoartele bilantelor comerciale sugereaza ca cererea externa inca nu a cunoscut o crestere si stagneaza in continuare. Desi Draghi a subliniat ca scaderea monedei euro ar trebui sa faca produsele din regiune mai competitive in comertul international, Franta, Germania si Italia au inregistrat niste balante comerciale mai slabe decat ceea ce se estima initial.

eurozone

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


UA-42426876-1