Europa de Sud nimereste in cea mai crunta criza economica de la Al Doilea Razboi Mondial / Toti ochii pe Italia si Portugalia!

Datoria publica a sarit in aer in aproape fiecare tara de la periferia zonei euro. Portugalia si Italia deja trec de punctul fara de intoarcere iar Irlanda se pregateste sa intre in zona de pericol.

 

austeritate

Ultimele cifre publicate de Eurostat pentru primul trimestru al lui 2013 sunt socante chiar si pentru cei care niciodata nu au crezut ca austeritatea si contractia masei monetare se pot combina iar rezultatul sa fie cresterea datoriei publice.

Portugalia deja a depasit limitele impuse de Troica EU-FMI-CE, datoria sa publica ajungand la 127,2 puncte procentuale din PIB. Diferenta fata de anul trecut este 15 puncte procentuale. Italia s-a trezit cu o datorie publica de 130,3 puncte procentuale. Acum un an, era cu 7 puncte procentuale mai mica decat nivelul de-acum. Grecia deja este un caz particular insa, in toate aceste tari, populatia trece prin cruntele masuri ale austeritatii.

S-au redus locuri de munca, salarii, oamenii au trait adevarate drame si, acum, constata ca nimic nu s-a schimbat ba, din contra, lucrurile s-au inrautatit.

In Irlanda, datoria publica a crescut cu 18 puncte procentuale intr-un singur an, datorata imprumuturilor pentru a acoperi costurile altor imprumuturi care sunt scadente in 2014.

Ashoka Mody, fostul sef al misiunii FMI in Irlanda, a propus regandirea completa a strategiei austeritatii. “Tinand cont de dinamica datoriilor, daca nivelul datoriilor ramane la fel si cresterea va stagna, atunci nu vom avea parte niciodata de o reducere a datoriei in viitorul apropiat”. Irlanda nu este un “caz de targa”. Politica sa de austeritate a facut minuni pentru balanta comertului si la un cost mult mai mare.

In cazul Irlandei, la fel ca si cel al Spaniei, datoria publica este mostenirea unui boom al creditarii. “Aceste tari merg pe sarma”, apreciaza un analist economic de la Jefferies Fixed Income. Atata timp cat datoria sare de 130 de puncte procentuale exista riscul ca pietele sa reactioneze negativ. Iar atunci cand stabilitatea politica va fi afectata, lucrurile se vor inrautati si mai mult.

Dobanzile la bondurile portugheze au scazut la 6,2 puncte procentuale dupa ce presedintele a dat un pas inapoi si a evitat alegerile anticipate, acceptand o coalitie ciudata condusa de premierul Pedro Passos Coelho.

FMI-ul a avertizat luna trecuta ca evaluarile sale pe marginea datoriei pubice dau niste rezultate foarte fragile. Orice soc extren ar putea impinge tara intr-o criza fara precedent. Portugalia ar trebui sa adune fonduri in valoare de 23 de puncte procentuale din PIB in acest an si de 22 puncte procentuale anul viitor, atunci cand se va intoarce pe pietele de capital.

Datoriile externe au sarit de 230 de puncte procentuale din PIB, iar PIB-ul nominal s-a contractat de fiecare data in ultimii doi ani.

Daca Portugalia nu va reusi sa sara peste prapastie, atunci liderii Europei se vor afla intr-o situatie foarte delicata. Au jurat ca niciodata nu le vor mai impune bancilor, fondurilor de pensii si altor investitori care au creditat datiorie suverana sa accepte vreun haircut, asa cum a fost in situatia Greciei. Atunci, ce se va intampla? Oare vor suporta aceste povara datoriei Portugaliei platitorii de taxe din Germania, Olanda si Franta?

Cursul viitor al lucrurilor este nesustenabil. Daca Uniunea Economica Monetara va accepta pentru o vreme ca datoria publica in cazul Portugaliei sa ramana la 130 de puncte procentuale din PIB, este greu de crezut ca 140 de puncte va fi o borna de unde Portugalia va incepe sa scada. In acest timp, Europa de Sud este in cea mai grava recesiune de la Al Doilea Razboi Mondial incoace.

Related News

2 Responses

Leave a Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Business report: Ce surprize aduce patronilor biblia insolventelor; Cati bani au incasat de la stat mosierii Romaniei; Smartphone-ul minune creat de… - Gogoloi
  2. Criza economica rupe Uniunea Europeana: diferentele de trai dintre Sud si Nord : europolitics

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


UA-42426876-1