Italia a alunecat in recesiune pentru a treia oara de la inceputul crizei economice din 2008. Slabiciunile cornice ale celei de-a treia mari economii din zona euro pune presiune pe govern sa isi onoreze promisiunile.
Cifrele de miercuri publicate de agentia ISTAT arata ca PIB-ul s-a contractat, neasteptat, cu 0,2% in perioada aprilie – iunie in comparatie cu trimestrul intai. Mai mult, in perioada ianuarie – martie, economia s-a contractat cu 0,1%. De-asemeni, valoarea titlurilor de stat emise de Italia scazut.
Pier Carlo Padoan, ministrul de Externe al Italiei, a anuntat, insa, ca Italia va raporta la finalul anului un deficit bugetar in limita de 3% impusa de Uniunea Europeana. Previziunile initiale ale guvernului cuprindeau o crestere economica de 0,8% in 2014 si un deficit bugetar de 2,6%.
Calmate de Banca Centrala Europeana, pietele financiare s-au insanatosit fata de anul 2011, atunci cand Italia, care se afla in centrul unei panici financiare, punea in pericol viitorul intregii zone euro. Datele emise astazi evidentiaza, insa, lipsa progresului unei economii care a stagnat aproape un deceniu. Banca Italiei a anuntat luna trecuta ca PIB-ul tarii s-a contractat cu 9% de cand a explodat criza financiara, in anul 2007.
Mateo Renzi, premierul Italiei, a anuntat luna trecuta o serie de reforme ambitioase in domeniul protectiei sociale si in cel al taxelor, pentru a stimula cresterea economica. Dincolo de cei 80 de euro pe luna sub forma scutirilor de impozite oferiti angajatilor cu salarii mici, Renzi trebuie sa se impuna si in Parlament, acolo unde exista o batalie acerba pe reforma constitutionala. Efectul “pomenii” de 80 de euro a fost, aproape, invizibil.
![]() Sceheletul din dulapul lui Renzi: de ce vrea Italia de la Comisia Europeana “relaxarea” conditiilor financiare |
![]() VIDEO O propunere de la un anti-Merkel |