europolitics
Zona Euro

Draghi renunta la austeritate si schimba macazul: ce sfaturi a dat pentru zona euro

Inflatia din zona euro a scazut la un nivel record de 0,4% in luna iulie, cofor,m datelor oferite de Eurostat. In conditiile in care cresterea economica stagneaza, economistii se tem ca nu cumva economia zonei euro sa cada intr-un ciclu de deflatie pe model japonez.

Pe de alta parte, vineri, Mario Draghi, presedintele BCE, a dat semnalul renuntarii la politicile austere pentru a combate scaderea preturilor si somajul ridicat. Draghi a dat asigurari ca BCE este dispusa sa adopte noi masuri stimulatoare care sa conduca spre cresterea preturilor.

Mario Draghi:

Ar fi benefic pentru orientarea generala a politicilor daca politica fiscala ar putea juca un rol mai important alaturi de politica monetara. Eu cred ca este loc indeajuns pentru acest lucru, tinand cont de conditiile noastre initiale specifice si de constrangerile legale

Desi comentariile lui Draghi nu se refera la cheltuielile extravagante care maresc deficitul bugetar, exista, totusi, o schimbare fata de anii in care BCE forta guvernele sa intreprinda reforme economice chiar si in perioadele in care economia performa prost. Criticii lui Draghi afirma ca amestecul austeritatii fiscale cu reformele de pe piata muncii au accelerat problemele economice din Europa.

In conditiile in care inflatia se afla la un nivel foarte scazut, leguitorii ar trebui sa lase deoparte orice temere ca politicile de stimulare ar putea genera inflatie si ar trebui sa se concentreze pe diminuarea somajului care, in zona euro, este de 11,5%, mult mai mare deccat in SUA, Marea Britanie sau Japonia. Pachetul de masuri stimulatoare adoptat de BCE in luna iunie include implementarea de rate ale dobanzii la nivel mici, noi credite pe patru ani pentru banci si achizitionarea la pachet de credite bancare cunoscute sub numele de titluri garantate cu active.

Declinul euro in raport cu alte monede ar trebui sa ajute la stimularea cresterii si a preturilor. Moneda euro a scazut de la 1,40 $ la 1,324$, vineri. O rata de schimb mai slaba ajuta la impulsionarea exporturilor si mareste inflatia ridicand costurile bunurilor importate.

Related posts

Se gripează zona euro?

Vlad Epurescu

Se prefigureaza noua criza economica la orizont?

Vlad Epurescu

O lecție pentru România: cum și-a refăcut Grecia cel mai periculos drum național cu bani europeni

Vlad Epurescu

Creșterea economică din zona euro a încetinit, iar 2018 va fi mai slab decât 2017

Vlad Epurescu

Mizele scandalului dintre Bruxelles și Roma pe tema bugetului Italiei și asemănările cu criza din Grecia anului 2015

Vlad Epurescu

Ce îi lipsește Mecanismului European de Stabilitate ca să înlocuiască FMI-ul

Vlad Epurescu

Leave a Comment