Doua motive pentru care drama Greciei va continua multi ani de-acum inainte

Dupa referendumul din 5 iulie in care cetatenii Greciei au votat impotriva masurilor de austeritate, guvernul de la Atena a incheiat o intelegere cu creditorii sai similara cu ceea ce populatia din Grecia respinsese. Dar Europa si-a dorit ramanerea acestei tari in zona euro iar pietele care incepusera putin sa se agite s-au calmat atunci cand cele doua parti au ajuns la un consens.

Grecia, pe termen lung, este condamnata la o drama existentiala. Grecia are tone de datorii scadente iar guvernantii de la Atena trebuie sa gaseasca o solutie miraculoasa pentru a inapoia aceste imprumuturi la timp. Pana anul viitor, pe 16 august, Grecia trebuie sa faca plati lunare catre FMI. In plus, luna aceasta trebuie sa faca o plata importanta pentru Banca Centrala Europeana pentru niste titluri de stat care au ajuns la maturitate.

Cele mai complicate situatii vor aparea pentru Grecia in 2016, 2017 si 2019, ani in care va trebui sa plateasca sume mai mari de bani decat cele de anul acesta. Sa nu uitam ca in luna iunie Grecia a fost la un pas de a intra in incapacitate de plata, nereusind sa returneze o transa dintr-un imprumut luat de la FMI.

La nivel declarativ, in timp ce Grecia va primi si mai multi bani in forma ajutoarelor financiare pentru a-si onora obligatiile viitoare, guvernantii de la Atena sunt conditionati sa implementeze reforme si masuri de austeritate in contul acestor bani. Dar, sa ne amintim ca, in urma cu un an, Grecia parea sa faca progrese insemnate. Sase luni mai tarziu, cu un nou guvern, Grecia s-a scufundat si mai mult in criza economica si a fost la un pas de a intra in incapacitate de plata. Drama continua.

grecia_plati1.jpg

grecia_plati2

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


UA-42426876-1