
Barack Obama, presedintele SUA, are programata saptamana viitoare o vizita in Germania, unde va fi primit de cancelarul Angela Merkel. Intrevederea se anunta a fi extrem de interesanta, tinand cont de scandalul de spionaj care a lovit administratia Obama.
Nemtii sunt scandalizati si s-a ajuns in punctul in care un oficial german din domeniul protectiei datelor le-a sugerat utilizatorilor de internet germani sa boicoteze companiile americane Facebook si Google, intrucat datele personale ale acestora vor fi la indemana serviciilor secrete americane.
Germanii sunt sensibili la acest subiect, comparand NSA-ul american cu Stasi-ul est-german, politia secreta care a functionat in timpul Cortinei de Fier.
Ministerium fuer Staatssicherheit. Pe scurt, Stasi. Aceasta agentie a construit cel mai sofisticat sistem de supraveghere din istorie.
Politia secreta a Germaniei de Est, echivalentul KGB-ului rusesc sau al Securitatii romanesti, era ca un scut pentru Partidul Comunist al Germaniei de Est. Stasi nu ii proteja pe cetateni, ci avea singura menire de a-i mentine pe comunisti la putere.
Americanii isi apara agentiile de spionaj cu inversunare. Considera ca actiunile lor sunt legitime iar scurgerile de informatii oferite de Edward Snowden nu ar arata ca NSA ar fi incalcat legea. Practic, ceea ce americanii vor sa spuna, este ca, in SUA, spionajul este legal.
Dupa caderea Zidului Berlinului si dizolvarea Germaniei de Est, intreg mapamondul a fost socat sa descopere cat de riguros actiona Stasi. Documentele ramase in urma Stasi ar umple un raft lung de 160 de kilometri. 15.000 de saci de documente au fost stransi.
In timpul Stasi, sotii isi spionau nevestele si invers. Stasi era atat de diabolic, incat a dezvoltat un program prin care oamenii de stiinta angajati de Stasi sa culeaga probe de miros ale celor interceptati pentru a-i urmari in activitatile lor, oricare ar fi acelea. Stasi avea birouri secrete in fiecare oficiu postal si ofiterii militiei inspectau fiecare pachet care trecea prin posta. Tot ceea ce insemna telefon, telex, transmisii de date, fax, era monitorizat de Stasi. Toate ascultarile erau inregistrate pe banda magnetica
Militia secreta se spune ca folosea cerneala invizibila pentru a insemna unele documente si se folosea de izotopi radioactivi pentru a-si urmari suspectii.
NSA, astazi, activeaza intr-o lume total schimbata. Este o lume digitalizata, acolo unde spionii au nevoie de acces la routere, sateliti si alte echipamente de genul acesta si este de-ajuns sa puna mana pe informatia de care au nevoie. Folosindu-se de urmele digitale pe care fiecare om le lasa in activitatea sa, spionii moderni pot sa reconstruiasca usor ceea ce Stasi se chinuia sa faca, de exemplu, cu ajutorul izotopilor radioactivi.
In desertul Utah, NSA a construit o cladire pe o suprafata de 1 kilometru, acolo unde angajatii sai colecteaza rutinati toate datele. Construirea acestui centru de monitorizare a costat 2 miliarde de dolari.
Nu mai avem de-a face cu old-school Stasi, care avea, totusi, nevoie de resurse umane semnificativ mai multe decat are nevoie NSA, acolo unde totul se numara in yotabytes.
Si, totusi, Stasi a fost mai rau. Pesemne ca activitatea NSA este reglementata de lege, in principal de Constitutie si de Actul de Spionaj Extern promulgat in anul 1978, in timpul Razboiului Rece. Dar americanii se intreaba, precum jurnalistul James B. Rule, de la New York Times sau Christian Carayl, de la Foreign Policy… Oare legea americana nu e prea demodata pentru tehnologia sofisticata pe care NSA o are la indemana?
1 comment
[…] De la Stasi la NSA: cat de mult s-a schimbat spionajul […]