europolitics
Zona Euro

De ce datoria Greciei a ajuns nesustenabila

Incertitudinea care planeaza asupra sustenabilitatii datoriei suverane a Greciei a crescut in ultima perioada din cauza balbelor guvernului grec care si-a pus piedici in procesul de a privatiza unele intreprinderi de stat.

proteste

“Riscurile unei prabusiri au crescut semnificativ comparand cu al doilea raport pe care l-am intocmit. Aceste riscuri rezida din procesul lent de privatizare”, scrie intr-un raport intocmit de angajati ai Bancii Centrale Europene, Fondului International Monetar si ai Comisiei Europene care monitorizeaza situatia din Grecia.

Mai mult decat atat, intarzierile viitoare vor genera o probleme pentru lichiditatile Greciei, in ciuda imprumuturilor viitoare pe care le va mai contracta.

Perspectivele de redresare economica și fiscala ale Greciei au fost umbrite de adoptarea lenta masurilor potrivite in acest sens și de criza din zona euro, a declarat grupul. Esecul guvernului de a atrage orice oferte pentru a vinde parti din monopolul pe care il detine pe piata gazului, de exemplu, nu reprezinta decat bomboana pe coliva.

Sindicatele din Grecia au impus miercuri o noua greva generala, aruncand manusa premierului Antonis Samaras, care trebuie sa reduca 15.000 de locuri de munca din sectorul public iar alte 10.000 trebuie sa suporte restructurari.

Datoria publica a Greciei se estimeaza ca va ajunge la 176% din PIB anul acesta si, pana in 2021, previziunile sunt ca va scadea pana la 120% din PIB, dar numai daca Grecia va continua sa implementeze masurile de austeritate impuse de programul de finantare de la Troica.

Raportul mai statueaza faptul ca, desi programul este aplicat conform prevederilor, procesul adoptarii si implementarii deciziilor este extrem de lent. Administratia publica, mediul de afaceri, sectorul energetic si justitia sunt domenii in care guvernul grec trebuie sa reformeze din temelii pentru a atinge tinta de 120% datorie publica din PIB pana in 2021.

Related posts

Se gripează zona euro?

Vlad Epurescu

Creșterea economică din zona euro a încetinit, iar 2018 va fi mai slab decât 2017

Vlad Epurescu

Ce îi lipsește Mecanismului European de Stabilitate ca să înlocuiască FMI-ul

Vlad Epurescu

Europenii incearca sa cada de acord asupra reformarii zonei euro

Vlad Epurescu

Se termina era banilor ieftini? BCE anunta sfarsitul programului de relaxare cantitativa

Vlad Epurescu

Se prefigureaza noua criza economica la orizont?

Vlad Epurescu

2 comments

avatar
Business report: FMI deconspira interventiile BNR in piata valutara; Obligatoriu. Proprietarii de locuinte nu mai pot scapa de certificatul energetic;… - Gogoloi July 18, 2013 at 3:59 am

[…] De ce datoria Greciei a ajuns nesustenabila. "Riscurile unei prabusiri au crescut semnificativ comparand cu al doilea raport pe care l-am intocmit. Aceste riscuri rezida din procesul lent de privatizare", scrie intr-un raport intocmit de angajati ai Bancii Centrale Europene, Fondului global Monetar si ai Comisiei Europene care monitorizeaza situatia din Grecia. Mai mult decat atat, intarzierile viitoare vor genera o probleme pentru lichiditatile Greciei, in ciuda imprumuturilor viitoare pe care le va mai contracta. Perspectivele de redresare economica si fiscala ale Greciei au fost umbrite de adoptarea lenta masurilor potrivite in acest sens si de criza din zona euro, a declarat grupul. Esecul guvernului de a atrage orice oferte pentru a vinde parti din monopolul pe care il detine pe piata gazului, de exemplu, nu reprezinta decat bomboana pe coliva, potrivit europolitcs.ro […]

Reply
avatar
Interesul national al Greciei: inauntru sau in afara zonei euro? : europolitics July 24, 2013 at 11:42 am

[…] De ce datoria Greciei a ajuns nesustenabila […]

Reply

Leave a Comment