europolitics
Zona Euro

Costul platit de ciprioti pentru a salva bancile din regiune

Cipru si cerditorii sai internationali au convenit ca bancile cipriote sa opreasca 47,5% din depozitele care depasesc 100.000 de euro in capitalurile proprii ale Bancii Ciprului pentru a fi recapitalizata.

Cyprus bank

 

Pasul a fost facut in urma unui program convenit in luna martie, atunci cand depozitele Bancii Ciprului au fost oprite pentru a recapitaliza banca. Autoritatile au convertit, initial, 37,5% si au oprit alte 22,5% ca o garantie in cazul in care ar mai fi nevoie de bani.

Ceea ce este interesant este ca cetatenii cu depozite de peste 100.000 de euro au fost anuntati ca li se vor retine doar 10% din suma. Mass-media a anuntat ulterior ca acest procent va fi in jurul la 30%, ca, in final, sa se anunte ca procentul este aproape de jumatate.

Cipru a fost, pentru lumea financiara, un incubator. Sistemul bancar, spre deosebire de cel din Grecia, nu a mai fost ajutat de creditorii internationali cu un haircut al datoriei. Povara pierderilor bancare a fost suportata, insa, de contribuabili, de cei care aveau conturi bancare. Cu cat mai multe banci vor deveni disperate ca sa se recapitalizeze, ceea ce s-a intamplat in Cipru ar putea deveni un precedent!

Astazi, Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International au facut publicitatii raportul primei misiuni monetare in Cipru. Concluzia principala a oficialilor Troicii este ca guvernul de la Nicosia si-a indeplinit obiectivele trasate in luna martie. Dar, acestia au admis ca piata muncii s-a deteriorat mai mult decat se asteptau.

Datele publicate astazi de Eurostat arata ca rata somajului a crescut la 17,3% in Cipru in luna iunie, in timp ce in luna mai era la 16,5% iar anul trecut, in iunie 2012, rata somajului era doar de 11,7%.

Related posts

Europenii incearca sa cada de acord asupra reformarii zonei euro

Vlad Epurescu

Se prefigureaza noua criza economica la orizont?

Vlad Epurescu

Ce îi lipsește Mecanismului European de Stabilitate ca să înlocuiască FMI-ul

Vlad Epurescu

Mizele scandalului dintre Bruxelles și Roma pe tema bugetului Italiei și asemănările cu criza din Grecia anului 2015

Vlad Epurescu

Se gripează zona euro?

Vlad Epurescu

Se termina era banilor ieftini? BCE anunta sfarsitul programului de relaxare cantitativa

Vlad Epurescu

Leave a Comment