europolitics
Zona Euro

Cinci indicii economice care demonstreaza ca zona euro si-ar reveni / FMI-ul ne spune sa ne calmam…

Semnele palide ca, in Europa, criza economica ar putea sa se apropie de sfarsit i-a entuziasmat pe multi economisti si sefi de state. Dar de ce se bucura toata lumea?

somaj spania

Dobanda Euribor a crescut usor, vineri, reducand presiunea exercitata asupra Bancii Centrale Europene care are in vedere o si mai mare relaxare a politicii monetare. Toti s-au grabit sa spuna ca acesta este un semn ca economia zonei euro ar fi inceput recuperarea.

Indicele german care masoara increderea investitorilor in afaceri a crescut si el pentru a treia luna consecutiv, indicand ca cea mai mare economie din zona euro ar putea sa se astepte la o crestere economica substantiala la sfarsitul acestui an. De-asemeni, increderea consumatorilor in Franta a cunoscut o crestere, alimentand discursurile politicienilor despre iesirea din criza.

Somajul din Spania a scazut, simbolic, sub cifra de 6 milioane, ajungand la 26,3%, adica 5,98 de milioane.

Prabusirea pietei imobiliare a facut ca bancile sa fie expuse in fata devalorizarii activelor, fapt ce s-a vazut in bilanturile lor si in faptul ca Spania a avut nevoie de un ajutoer financiar de 42 de miliarde de euro.

Cu toate ca trei mari banci spaniole au anuntat o crestere a numarului de credite neperformante, acestea au raportat si o crestere substantiala a profitului pentru prima jumatate a anului.

Telefonica si Repsol, doua mari companii expuse la fluctuatiile de pe pietele internationale au raportat cresteri incurajatoare.

In Marea Britanie, oficialii guvernamentali au raportat o crestere economica de 0,6% intre aprilie si iunie, de doua ori cat a fost in primele trei luni ale anului.

Sigur, sunt vesti bune, dar analistii economici sunt sceptici ca aceste cifre sunt acelea care ar trebui sa ne faca sa fim plini de speranta. FMI-ul si-a exprimat ingrijorarea ca suntem departe de cresterea economica scontata, spunand ca zona euro este cea mai expusa din cauza problemelor din sistemul financiar si a ratei mari a somajului din tarile din Sudul Europei.

Sursa: Euractiv.com

Related posts

Ce îi lipsește Mecanismului European de Stabilitate ca să înlocuiască FMI-ul

Vlad Epurescu

O lecție pentru România: cum și-a refăcut Grecia cel mai periculos drum național cu bani europeni

Vlad Epurescu

Se termina era banilor ieftini? BCE anunta sfarsitul programului de relaxare cantitativa

Vlad Epurescu

Europenii incearca sa cada de acord asupra reformarii zonei euro

Vlad Epurescu

Mizele scandalului dintre Bruxelles și Roma pe tema bugetului Italiei și asemănările cu criza din Grecia anului 2015

Vlad Epurescu

Creșterea economică din zona euro a încetinit, iar 2018 va fi mai slab decât 2017

Vlad Epurescu

Leave a Comment