Ce planuri de urgenta pregatesc bancile grecesti chiar in aceste ore

Bancile grecesti intocmesc in aceste ore planuri de urgenta in cazul unui “bail-in” al deponentilor pe fondul temerilor ca tara se indreapta spre un colaps financiar. Planurile lor cuprind o reducere cu 30% a depozitelor care depasesc 80,000 de euro. Bancile elene mai au rezerve de lichiditati in valoare de 1 miliard de euro si, incepand de luni, soarta sistemului bancar grecesc va depinde de Banca Centrala Europeana.

Un “bail-in” grecesc va semana foarte mult cu planul de salvare agreeat de Cipru in 2013, atunci cand depozitele clientilor bancilor au fost inghetate pentru a asigura colacul de salvare financiara al bancilor. In plus, toate depozitele neasigurate au suferit un “haircut”.

Acest plan ar fi implementat pentru recapitalizarea bancilor grecesti si care va trebui sa fie aprobat de creditorii Greciei – este vorba despre Comisia Europeana, FMI si Banca Centrala Europeana. Aceasta reducere a depozitelor din banci va avea loc in contextul restructurarii intregului sistem bancar grecesc odata ce tara va intra din nou intr-un program de asistenta financiara.

Bancile grecesti au fost inchise inca de luni, atunci cand guvernul Tsipras a impus controlul capitalului pentru a preveni scurgerea banilor in afara tarii. Deponentii pot, in aceste zile, sa retraga numai 60 de euro pe zi din bancomate iar transferul de fonduri iin afara tarii trebuie sa fie aprobat de un comitet financiar special care functioneaza in cooperare cu Banca Nationala a Greciei. In plus, din cauza inghetarii banilor din banci, creditele neperformante sau ale caror rate nu au mai fost respectate din cauza acestei situatii vor ajunge pe la 60 de miliarde de euro!

In cazul in care rezultatul referendumului este in favoarea masurilor de austeritate, vacanta bancara va trebui extinsa cu inca sase zile iar controlul capitalului va ramane in vigoare pentru a preveni golirea depozitelor. Daca rezultatul nu va fi in favoarea sustinerii ajutoarelor financiare de la Troica, atunci, BCE isi va opri asistenta financiara cu lichiditati in regim de urgenta iar bancile grecesti vor intra in faliment in doar cateva ore.

Related News

3 Responses

Leave a Reply
 1. avatar
  tzeparis
  Jul 08, 2015 - 12:16 PM

  Cine are depozite de 79000 euro ramane cu toata suma, iar cine are 81000 euro ramane cu 56700. Inteligent!

  Reply
 2. avatar
  octav
  Jul 08, 2015 - 02:20 PM

  TZEPARIs esti inteligent. Cine are 81000 euro ramane cu 80.700 euro desteptule. Sumele peste 80.000 euro sufera un haircut de 30%.

  Reply
  • avatar
   Tzeparis
   Jul 09, 2015 - 07:25 AM

   Degeaba o dai la-ntors mai, inteligentule! E vorba de depozitele in intregul lor, nu de partea care depaseste 80000.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


UA-42426876-1