europolitics
Zona Euro

Ce efecte are asupra Uniunii Europene competitivitatea economiilor din Germania, Olanda, Finlanda si Suedia

O serie de tari din Uniunea Europeana se confrunta cu un suplus al contului curent, care este mai mare decat cel permis de Comisia Europeana. Daca nu este corectat, acestor tari li se va impune sa incurajeze cresterea cererii interne.

lalele

Sunt foarte multe tendinte privind ajustarea dezechilibrelor de cont curent in tarile europene. Deficitul tarilor din Sudul Europei a fost diminuat cu 10% in ultimii 4 ani. Totusi, pentru al treilea an consecutiv, balanta contului curent al acestor tari cu surplus foarte mare depaseste 6% din PIB, cea ce inseamna ca cei de la Comisia Europeana ar putea sa impuna cresterea consumului intern in aceste zone.

Cei care se opun corectiilor surplusului argumenteaza ca acesta este rezultatul competitivitatii acelo economii. Finlanda, Suedia, Olanda si Germania sunt printre cele mai competitive economii din lume. Aceasta pozitie le-a ajutat sa poata patrunda in noi piete atunci cand Europa se scufunda. Desi surplusul de exporturi al bunurilor din aceste tari a scazut cu 1,7 puncte procentuale intre 2008 si 2012, acesta s-a compensat partial ca soldul lor a crescut fata de cel al restului lumii.

Alti factori care influenteaza acest surplus sunt venitul mare pe cap de locuitor inregistrat si structura demografica, aceste tari confruntandu-se cu imbatranirea populatiei. Ambii factori inseamna ca rata banior economisti este mult mai mare decat in alte tari.

Daca gospodariile si firmele din aceste tari cu surplus si-ar reduce banii economisti la un nivel similar cu media europeana, atunci exporturile dintre tarile din Uniunea Europeana ar creste cu 1%. Totodata, exista posibilitatea ca in aceste tari sa creasca si deficitul bugetar.

Related posts

Mizele scandalului dintre Bruxelles și Roma pe tema bugetului Italiei și asemănările cu criza din Grecia anului 2015

Vlad Epurescu

Ce îi lipsește Mecanismului European de Stabilitate ca să înlocuiască FMI-ul

Vlad Epurescu

Se termina era banilor ieftini? BCE anunta sfarsitul programului de relaxare cantitativa

Vlad Epurescu

Se prefigureaza noua criza economica la orizont?

Vlad Epurescu

Creșterea economică din zona euro a încetinit, iar 2018 va fi mai slab decât 2017

Vlad Epurescu

O lecție pentru România: cum și-a refăcut Grecia cel mai periculos drum național cu bani europeni

Vlad Epurescu

Leave a Comment