fbpx
europolitics
Zona Euro

Ce contine lista cu reforme propusa de Alexis Tsipras

Grecia le-a trimis creditorilor sai mult asteptata lista de reforme prin care guvernul condus de Alexis Tsipras va produce un surplus bugetar in acest an. Prin aceasta mutare, Tsipras spera ca va debloca banii de care Grecia are nevoie ca sa isi plateasca datoriile catre FMI pe 9 aprilie si sa nu intre in incapacitate de plata. UE si FMI vor dezbate aceasta lista in acest weekend.

Atena nu a indicat daca cel mai recent plan de reforme cuprinde un program mai amplu decat lista anterioara de sapte propuneri cu privire la combaterea problemelor generale precum evaziunea fiscala din sectorul public. Spre deosebire de propunerile anterioare, de data aceasta, planul ar cuprinde masuri care sa mareasca veniturile bugetare cu 3 miliarde de euro in acest an insa nu include si masuri de austeritate precum reducerea salariilor din sectorul bugetar sau scaderea pensiilor.

Planul de reforma estimeaza un surplus bugetar primar de 1,5 puncte pentru anul 2015, cu mult sub tinta de 3 puncte stabilita de actualul acord financiar cu Troica. Chiar si asa, Grecia ar avea nevoie de inca 900 de milioane de euro la capitolul venituri in conditiile in care cresterea economica estimata este de 1,4 procente. Alexis Tsipras a spus, inainte de a preda acest plan de reforme, ca va include masuri care sa imbunatateasca increderea investitorilor, veniturile din taxe precum va implementa si reforme in domeniul judiciar si al fortei de munca. Cu mentiunea ca Tsipras nu va dori sa ridice pragul de pensionare peste varsta de 65 de ani.

Marea provocare este ca Atena sa le demonstreze creditorilor sai ca este angajata la reforme structurale si ca masurile sale nu o vor deraia de la tintele bugetare. Desi Grecia inca poarta de gat riscul intrarii in incapacitate de plata fara ajutor financiar rapid, starea de asteptare si relatiile dintre Grecia si creditorii sai s-au imbunatatit simtitor in ultimele zile.

greece-2nd-bailout

Related posts

Se gripează zona euro?

Vlad Epurescu

O lecție pentru România: cum și-a refăcut Grecia cel mai periculos drum național cu bani europeni

Vlad Epurescu

Creșterea economică din zona euro a încetinit, iar 2018 va fi mai slab decât 2017

Vlad Epurescu

Ce îi lipsește Mecanismului European de Stabilitate ca să înlocuiască FMI-ul

Vlad Epurescu

Mizele scandalului dintre Bruxelles și Roma pe tema bugetului Italiei și asemănările cu criza din Grecia anului 2015

Vlad Epurescu

Europenii incearca sa cada de acord asupra reformarii zonei euro

Vlad Epurescu

Leave a Comment