fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Zona Euro

Cand a gresit Merkel decisiv in cazul Greciei

Modul in care Angela Merkel a gestionat criza zonei euro a fost indealung laudat. Alegerea pe care, insa, Cancelarul Germaniei a luat-o anul trecut in cazul Greciei a fost decisiva in ecuatia de astazi.

Anul trecut, in septembrie, Antonis Samaras, premierul de-atunci al Greciei, a facut o vizita la Berlin pentru a-i cere o favoare lui Merkel. Samaras i-a spus Cancelarului ca guvernul sau este pregatit sa si restul de masuri de austeritate care mai erau pe lista dar a cerut relaxarea conditiilor si mai mult timp. Samaras a avertizat-o pe Merkel ca alternativa pentru Grecia este de a intra intr-un haos politic. Merkel a spus “NU!”. La noua luni de la acea intalnire, Syriza a preluat puterea, economia tarii s-a dus pe tobogan iar Grecia este la un pas de a iesi din zona euro.

Chiar daca Atena va reusi sa securizeze o intelegere cu creditorii sai, haosul ultimelor luni au anulat toate eforturile pe care Grecia le-a facut in ultimii doi ani. Inainte ca Syriza sa ajunga la putere, Comisia Europeana previzionase o crestere economica in acest an de 2,5%. Acum, CE se asteapta la 0,5%. Si este o estimare optimista!

randamente

In plus, riscul de contagiune ce se poate raspandi asupra obligatiunilor din zona euro pare a se fi intors. Prapastia dintre randamentele pe zece ani ale obligatiunilor Spaniei, Italiei si Portugaliei comparativ cu cele ale Germaniei incepe din nou sa se mareasca din cauza faptului ca o eventuala intelegere intre Grecia si creditorii sai devine din ce in ce mai improbabila.

Atena si ministrii de finante ai Uniuniii Europene au ramas fiecare pe pozitiile lor. Daca cele doua parti nu vor ajunge la un acord pana la finele saptamanii, atunci consecintele acestor indecizii se vor rasfrange pe termen lung.

datoriiAtunci cand Samaras s-a dus in septembrie, anul trecut, sa vorbeasca cu Angela Merkel, Grecia abia reusise sa isi revina. Un boom in turism alimenta modesta crestere economica, punand capat unei recesiuni de sase ani. Somajul era ridicat, dar incepuse sa scada. Si, pentru prima data din 2010, Atena se intorsese pe piata obligatiunilor si era din nou atractiva pentru investitori.

Grecia nu mai tinea capul de afis al ziarelor, dar climatul politic era volatil. In ciuda imbunatatirilor economice, majoritatea grecilor suferea din cauza taierilor bugetare si acuzau cu indarjire guvernarea Samaras. In acest context, Samaras se confrunta cu un mare obstacol: evaluarea finala a ajutorului financiar. Acordarea ultimei transe din imprumutul oferit Greciei a fost conditionata de un raport favorabil. Chiar daca Grecia facea progrese, avea totusi nevoie de bani ca sa isi plateasca datoriile fata de creditori.

Atena a implementat multe reforme dificile, promitandu-le supraveghetorilor sai ca le va raspunde la finalul programului de ajutor financiar. Cum finalul venise, Troica i-a cerut lui Samaras sa reduca pennsiile si sa liberaalizeze piata muncii. Samaras i-a explicat lui Merkel ca daca va pune in aplicare aceste masuri, atunci, guvernul sau va crapa. Parlamentul grec trebuia sa aleaga un nou presedinte. Samaras i-a explicat lui Merkel ca va pierde daca nu va reusi, cumva, sa ascunda Grecia, de creditorii sai si sa isi clameze victoria in fata Troicii. Syriza astepta la cotitura. Dar Merkel nu s-a lasat convinsa si nu mai avea incredere in promisiunile grecilor. Stia ca numai daca ii va tine din scurt pe greci acestia vor reusi sa isi duca la capat misiunea. Berlin l-a lasat pe Samaras sa se apere singur. Coalitia lui a picat iar, in ianuarie, Syriza a castigat la mustata alegerile anticipate.

Germanii credeau ca negocierile cu Syriza vor fi la fel ca si cele cu Samaras pentru ca datele problemei financiare nu se schimbau. Merkel, la randul sau, se gandea ca daca ii va scuti pe greci atunci va avea probleme pe scena politica interna. Inevitabilul s-a produs, ajungandu-se la un compromis aiuritor: Grecia va fi salvata dar numai daca va respecta conditiile rigide ale bailoutului.

Dupa discutiile fara rezultat de duminica, FMI-ul a dorit sa aduca toate partile la un numitor comun. Asa ca l-a adus la masa negoierilor pe Olivier Blanchard, economistul sef de la FMI. El a spus ca Bruxelles ar trebui sa se pregateasca sa amane datoria Greciei, sa accepte niste reforme limitate si sa reduca dobanda aplicata imprumuturilor contractate pentru a rostogoli datoria. Tsipras ar trebui sa faca unele reforme in domeniul pensiilor si sa accepte ca unele scutiri de plata a TVA-ului ar trebui sa dispara din Codul Fiscal.

Miercuri, consiliul guvernator al BCE se va intruni ca sa discute despre extindere liniei de asistenta financiara de urgenta acordata Greciei. BCE nu este sigura daca sa recurga la acest favor intrucat bancile grecesti se chinuie din rasputeri sa isi mentina depozitele la niste niveluri acceptabile. Pe langa acest eveniment va avea loc joi si intalnirea Eurogrupului, la Luxemburg.

Grecia are un calendar sinuos de achitare a datoriilor. In iunie trebuie sa achite 1,6 miliarde de euro pana in data de 30 si trebuie sa faca rost de fonduri pentru cheltuielile interne cu salariile din sectorul public si cu pensiie. Fara banii din programul de asistenta financiara Grecia va intra mai mult ca sigur in incapacitate de plata.

Related posts

Cadoul de final de mandat al lui Mario Draghi: BCE reduce ratele dobânzilor și relansează programul de cumpărare de obligațiuni

Adelina Miron

Christine Lagarde anunță o schimbare importantă la Banca Centrală Europeană care îi privește pe toți contribuabilii europeni

Adelina Miron

Angela Merkel și finalul Epocii de Aur pentru economia germană. Ce ar însemna pentru Cancelar intrarea economiei în recesiune

Vlad Epurescu

Se află Germania pe drumul către recesiune?

Vlad Epurescu

Se gripează zona euro?

Vlad Epurescu

O lecție pentru România: cum și-a refăcut Grecia cel mai periculos drum național cu bani europeni

Vlad Epurescu

14 comments

avatar
Dan June 16, 2015 at 8:51 am

Grecia va intra in faliment. Urmeaza dupa principiul dominoului, Portugalia, Spania si Italia. Franta nu se simte prea bine iar UE va crapa spre binele tuturor poparelor captive mafiei de la Bruxelles spre dezamagirea celui de al IV Reich german.

Reply
avatar
popescu June 16, 2015 at 9:27 am

esti , prost . cu ce te deranjaza Bruxell-ul ca nu ii lasa pe ai nostri 582 de penali sa faca chiar ce vor , ca 5 mili de romani care vor sa munceasca au gasit un loc de munca in europa , ei fiind cel mai mare investitor pe RO , ca se incearca pomparea de bani in tara pt infrastrucura doar ca ai nostri coruptii daca nu iese ceva , nu misca un deget . UE e un concept bun nu merge perfect dar doar asa au sanse statele mici din europa sa nu fie maturate economic de USA , China , sau militar de URSS . ce iti lipseste comunismul i-ati un bilet de avion doar dus in corea de nord si scutestene “Tovarase”

Reply
avatar
Dobre June 16, 2015 at 1:36 pm

@POPESCU: E nasol ca 5 mil de romani muncesc in Europa si nu in tara lor. Nu e deloc o binefacere, cum iti inchipui tu si alti propagandisti orbiti de ideologie. 3mld de dolari, cat trimit in tara, a absolut nesemnificativ in comparatie cu PIB-ul Romaniei, de 200 mld dolari. Romania pierde mult mai multi bani prin absenta lor din tara. Pierde forta de munca calificata, pierde contribuabili, pierde consumatori, pierde putere economica. UE nu merge deloc, e o constructie birocratica daunatoare si ineficienta. Pe vremea cand era doar Piata Comuna si nu era atat de centralizata mergea mult mai bine, tarile europene erau mult mai puternice in raport cu competitorii externi si dpdv economic, si politic, si militar. La vremea respectiva Germania era a doua economie a lumii (chiar mai performanta decat cea a SUA raportat la marime), nu acum, cand Europa se zbate in stagnare economica datorita politicilor impuse de la Bruxelles. Si vorbeste mai civilizat, demonstrezi doar ca ai apucaturi bolsevice de a baga pumnul in gura cui “nu canta” ca tine si ca ai carente serioase in educatie. Demne de Coreea de Nord, tovarase.

Reply
avatar
Liviu June 17, 2015 at 7:27 am

Esti un analfabet, popescule, ca atare, nu prea poti da sfaturi…
N-ai calitatea necesara. Din cauza astora ca tine a ajuns Romania sa creada ca ea a cerut intrarea in ue, ca ue i-a aprobat asta pe baza reformelor. Cind, de fapt, adevarul e altul. Deh, de ce piata de desfacere pt USA (apropo, bunicii tai urlau “sa vina americanii”) sau China, cind se poate piata de desfacere pt tarile ue?.

Reply
avatar
andreea June 17, 2015 at 9:59 am

Liviu, ai un parfum discert de pui de comunist.
Nu te supara, dar bunicii mei chiar au asteptat americanii.
Pana la urma, o tara mica nu poate sa aleaga decat intre vest(UE, USA) si este (China, Russia).
Oricat de rau ar fi cu vestul, este incomparabil mai bine decat cu estul.

Reply
avatar
bazil June 18, 2015 at 9:00 am

sunt de acord cu tine Andreea, dispre vest vine salvarea!!! sunt de acord cu infiintarea STATELOR UNITE ale EUROPEI! Doar asa vom avea o sansa in fata gigantilor gen SUA, RUSIA, CHINA, INDIA!!!

avatar
dana eugenia July 6, 2015 at 2:56 pm

‘nteles, traiti! lumina vine din est ! ‘le dreaq de reguli, noi facem ce vrea muschii (crypto)comunistilor de pretutindeni ! viva lenea, la dreaq cu munca!

Reply
avatar
Ctin June 16, 2015 at 9:21 am

Merkel nu a gresit cu nimic.
Germanii sunt inflexibili cu respectarea promisiunilor, indiferent daca sunt ale lor sau ale altora.
Grecii au gresit daca si-au inchipuit ca pot sa nu-si indeplineasca promisiunile mai mult decat o data si sa nu suporte consecintele.

Reply
avatar
Liviu June 17, 2015 at 7:32 am

pe vremuri, cind grecii alesesera sa fie comunisti, astia mai nato si mai capitalisti au sarit de fund la deal si au zis nu, noi va vrem cu noi, va dam si bani..
Asta pt a nu pierde o influenta si o deschidere la mediterana.

Grecii, normal, au prins ideea si, precum copilul rasfatat, cum nu primeste ceva, cum se tavaleste pe jos si plinge.
Ca atare, grecii au “santajat” lacomia de influenta a capitalismului si “ne facem comunisti”…”ba nu, ca va mai dam aia si aia”..
Acuma, e normal, a venit scadenta, astia n-au de unde, capitalistii nu mai au nici ei de unde..
Acele concesii reciproce facute au pretul lor. Poate grecii spun si asta: ba, v-am tolerat pe la noi, asta e pretul..

Reply
avatar
andreea June 16, 2015 at 9:48 am

In opinia mea sigurul vinovat de situatia Greciei este chiar Samaras.
Ar fi trebuit sa-si asume rolul de reformator al Greciei, si sa fie constient ca dupa ce va reforma Grecia va iesi definitiv din viata politica.
Imediat dupa ce a semnat acordurile cu Troika, Samaras ar fi trebuit sa taie in carne vie, sa injumatateasca pensiile, sa desfiinteze pensiile de handicap si sa le inlocuiasca cu locuri in azile, sa mareasca varsta de pensionare la 70 de ani, sa desfiinteze 3/4 din locurile de munca ale bugetarilor, sa faca 15 zile de concediu pe an, sa privatizeze toate companiile de stat cu pierderi, sa vanda insulele inutile si sa-si achite din datorii, etc…
Samaras a crezut ca va merge cu fofarlica, dar nu amers. Nici lui Tseparis nu ii va merge si Grecia va fi vanduta pe bucati, bashka cele de mai sus.
Dane, bati campii cu reich-ul tau.

Reply
avatar
Liviu June 17, 2015 at 7:34 am

cauta nitel istoria IG FARBEN si vezi cum e cu “Reich-urile”…

Reply
avatar
andreea June 17, 2015 at 10:11 am

Probabil te referi la producatorul cyclon b, nu prea ma pricep.
Poate ca anumite state sunt facute sa domine, daca nu au reusit militar in trecut (ww1, ww2) ele icearca acum economic.
Oricum, entitatea grecia nu poate sa mai existe ca stat suveran. Pe acelasi model vor urma si celelalte entitati ce nu reusesc sa-si struneasca apucaturile populisto-socialiste.

Reply
avatar
Dobre June 16, 2015 at 2:20 pm

Au gresit fostele guverne grecesti cand au acceptat sa transfere pierderile bancilor straine asupra statului grec, economiei grecesti si populatiei grecesti. De ce au facut-o? Fiindca lobby-ul bancar e unul foarte puternic si intelegerile intre guvernatii greci si banci au fost facute netransparent, complice, dubios. Indatorarea Greciei nu e de azi, de ieri, ci de ani buni, dinaintea crizei. Si bancile sunt afaceri, iar ca orice afaceri, si ele trebuie sa suporte pierderile generate de decizii si speculatii gresite, nu sa le paseze altora, pe principiul “la placinte inainte, la razboi, inapoi”…. Cand un imprumut e nereturnabil, nu e vinovat doar datornicul, ci si creditorul care l-a dat fara sa judece corect bonitatea imprumutatului, lacomindu-se la castiguri mari. Nu vad ca cei care sunteti atat de porniti contra grecilor sa sesizati si acest aspect! Comparati cu exemplul islandez, unde guvernul a lasat bancile cu imprumuturi neperformante sa falimenteze, nicidecum nu a incercat sa salveze banci pasand pierderile societatii islandeze, nici rostogolind imprumuturi. La ora actuala, Islanda are crestere economica de peste 3,5 %, in timp ce Grecia se afunda in continuare.

Reply
avatar
Liviu June 17, 2015 at 9:41 am

Nu fi rau. Vezi ce am scris mai sus, nu ne baga in oala cu rahat pe toti. Nu am nimic cu grecii si, sincer, in situatia lor putem sa ajungem si noi cu guvernantii pe care i-am avut si ii avem (aia care au gasit oportun imprumutul de pe la banci si chiar fmi). In plus, fata de vecinii bulgari, noua prea ni se pun reformele in circa cu lopata, “asa a zis ue”, “asa a zis fmi”…
Avem guvernari de rahat, in slujba bancilor, a “celor din afara” si a potentatilor.

Ar trebui sa invatam ceva din patania grecilor.

Si ca o parere, catastrofa mondiala a aparut odata cu bancile. Mai ales americane care numai americane nu-s.

Reply

Leave a Comment

trusted online casino malaysia