fbpx
europolitics
Zona Euro

Se termina era banilor ieftini? BCE anunta sfarsitul programului de relaxare cantitativa

relaxare cantitativa

Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), a facut un act de echilibristica: a anuntat ca, in decembrie 2019, va pune capat programului de relaxare cantitativa initiat pentru a sprijini economia zonei euro, dar, in acelasi timp, ratele dobanzii vor fi mentinute la un nivel istoric scazut pana în vara anului viitor.

Programul de relaxare cantiativa a fost initiat in anul 2015 pentru a stimula creditarea si cresterea economica a zonei euro, dupa contractia puternica determinata de criza economica din perioada 2008 – 2012.  Acum, desi moneda euro este expusa la politicile protectioniste amenintatoare ale SUA, pietele sunt linistite.

Saptamana trecuta a avut loc o întalnire mult asteptata. Banca Centrală Europeană (BCE), asa cum a promis, a oferit un calendar relativ precis pentru iesirea din politica sa monetara binevoitoare.

Președintele BCE, Mario Draghi, a anunțat joi, 18 iunie, in cadrul unei conferinte de presa de la Riga, ca BCE pune ca termen programului sau de relaxare cantitativa (quantitative easing sau QE in engleza), sfarsitul acestui an. Dar nu intentioneaza sa modifice ratele dobanzilor, ele vor ramane la un nivel istoric scazut, “pana la sfarsitul verii lui 2019“, o expresie “in mod deliberat imprecisa“, asa cum a recunoscut el.

Rata depozitelor la BCE este în prezent negativa (-0,40%). Rata de refinantare ramane la 0% iar rata imprumutului marginal la 0,25%.”Nu am discutat daca trebuie sa marim taxele si cand sa facem acest lucru”, a declarat Mario Draghi la conferinta de presa.  „Stimulentele semnificative ale politicii monetare raman necesare pentru a se face in continuare presiune asupra preturilor interne si pentru a sustine evolutia inflatiei publicate pe termen mediu”, a mai adaugat el.

BCE, care si-a stabilit ca obiectiv o crestere a preturilor putin sub 2% fata de anul precedent, se situează în prezent la 1,7% în acest an, pastrand acelasi nivel (neschimbat) în 2019 si 2020. A revizuit în scadere prognoza creșterii PIB-ului în zona euro pentru anul 2018, de la 2,4% la 2,1%. Lansat în ianuarie 2015, programul de relaxare cantitativa a avut o valoare de 60 de miliarde de euro pe lună, a scazut ulterior la 30 de miliarde, si, inainte sa se oprească definitiv la finalul anului viitor, din septembrie  va ajunge la 15 miliarde de euro.

Decizia anuntata de Mario Draghi vine pe fondul unor presiuni exercitate de mai multe tari din zona euro, coordonate de Germania, care sunt inconfortabile cu ideea ca BCE a acumulat in ultimii trei ani active in valoare de 2.4 trilioane de euro! Cu toate acestea, relaxarea cantitativa a contribuit cu 0.75% la o medie de crestere anuala de 2.25% a PIB-ului zonei euro.

Related posts

Se gripează zona euro?

Vlad Epurescu

O lecție pentru România: cum și-a refăcut Grecia cel mai periculos drum național cu bani europeni

Vlad Epurescu

Creșterea economică din zona euro a încetinit, iar 2018 va fi mai slab decât 2017

Vlad Epurescu

Ce îi lipsește Mecanismului European de Stabilitate ca să înlocuiască FMI-ul

Vlad Epurescu

Mizele scandalului dintre Bruxelles și Roma pe tema bugetului Italiei și asemănările cu criza din Grecia anului 2015

Vlad Epurescu

Europenii incearca sa cada de acord asupra reformarii zonei euro

Vlad Epurescu

Leave a Comment