Au fost pacaliti alegatorii germani? FMI: “Datoria Greciei poate ajunge nesustenabila si trebuie sa fie restructurata”

FMI-ul a avertizat ca Grecia se va confrunta cu un deficit de finantare de 11 miliarde de euro iar guvernele din zona euro vor trebui sa acopere aceasta suma pana la sfarsitul anului!

grecia4

 

FMI-ul a publicat astazi un raport de 205 pagini privind evaluarea economica a Greciei. Oficialii spun ca Grecia a facut progrese exceptionale in a stabiliza economia. Elenii raman in grafic pentru a iesi din recesiune la sfarsitul anului viitor, in ciuda faptului ca guvernul de la Atena nu a implementat toate masurile prin care sa disponibilizeze forta de munca din sectorul public si nici nu si-a indeplinit tintele de privatizare a companiilor de stat.

Grecia a supravietuit economic gratie imprumuturilor primite de la Troica incepand cu 2010, atunci cand i s-a interzis accesul pe pietele financiare ale titlurilor de stat.

Problema este ca, acum, FMI spune ca, pentru a aduce datoria publica inapoi la un nivel la care poate fi gestionata, Atena trebuie sa fie eliberata de o parte din datorie in urmatoarele 18 luni. Asta ar insemna ca guvernele din zona euro ar trebui sa bata palma pe o noua reducere a datoriei Greciei. Este vorba de 7,4 miliarde de euro. Se estimeaza ca datoria publica a Greciei va ajunge pana la sfarsitul acestui an la 176% din PIB.

 

“Daca investitorii nu sunt convinsi de credibilitatea politicilor pentru a combate datoria Greciei, atunci nu vor mai fi indeplinite tintele preconizate pentru investitii si cresterea economica. Daca grijile privind sustenabilitatea datoriei Greciei se dovedesc a fi apasatoare pentru investitori, partenerii europeni ar trebui sa ia in calcul o reducere rapida a datoriei mai rapida decat a fost programata”, se arata in raportul emis de FMI.

Practic, ce spune FMI este ca o lovitura sub centura pentru Germania. Atat Angela Merkel cat si Wolfgang Schauble au afirmat, in nenumarate randuri, ca nici nu se pune problema unei reesalonari sau a unei prescrieri a vreunei parti din datoria Greciei. Aceste declaratii trebuie interpretate si din prisma contextului politic din Germania, acolo unde, pe 22 septembrie vor fi alegeri parlamentare iar Angela Merkel este cotata cu prima sansa sa ramana in fruntea Cancelariei Germaniei.|

La fel, si Comisia Europeana a sustinut ca Grecia nu va mai beneficia de o reducere a datoriei. Problema cea mai grava este ca politicienii de la Berlin i-au cam dus de nas pe alegatori. “Programul de finantare al Greciei este operational pana in iulie 2014, insa, incepand cu luna august, Grecia se va confrunta cu un deficit de finantare. Eurogrupul a initiat discutii despre cum sa elimine viitoarele deficite de finantare”, se mai arata in raportul FMI.

Problema sustenabilitatii datoriei Greciei este principalul risc in opinia FMI. “Cresterea economica lenta si sincopele fiscale si in material privatizarii ar putea impiedica diminuarea datoriei publice, care ar trebui as ajunga in 2022 la 109% din PIB.”

Related News

One Response

Leave a Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ce ar trebui sa faca zona euro inainte sa scape de FMI | europolitics

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


UA-42426876-1