Adevarata furtuna care va lovi in zona euro: testul de stres al sistemului bancar

Nevoia Greciei de un nou ajutor financar va inteti doar orgoliile ministrilor de finante dar nu va atrage dupa sine o noua criza ce sa ameninte cu ruperea zonei euro, asa cum s-a intamplat in trecut.

banci

Colapsul monedei euro nu mai este atat de inevitabil si acest lucru se datoreaza trocului politic care a salvat Grecia acum un an. Germania, creditorul principal al zonei euro, a fost de-acord sa ajute Grecia atata timp cat va continua sa implementeze masurile de austeritate si sa aduca economia la un nivel acceptabil de competitivitate. Acelasi lucru a fost valabil si in cazul Portugaliei.

Faptul ca programul de ajutor financiar oferit Greciei a cam deviat de la cursul sau original arata ca Europa inca se chinuiensi se afla la distanta mare de a dezamorsa amenintarea generata de datoriile publice ale economiilor Sudului Europei.

Declaratiile surprinzatoare ale lui Wolfgang Schauble nu pot insemna decat faptul ca turbulentele economice inca sunt in zare. Renegocierea ajutoarelor financiare acordate Portugaliei, Ciprului si Greciei sunt alte motive de ingrijorare intrucat acest lucru denota faptul ca aceste tari nu sunt in stare sa se autosustina pe pietele financiare.

Pretentiile creditorilor au pus o presiune puternica pe guvernele celor trei tari dar cu cat timp raman mai mult in recesiune, cu atata vor trebui sa primeasca ordine de la Bruxelles si de la Frankfurt, iar limitele politice ale austeritatii vor fi testate.

Revizuirea ajutorului financiar acordat Greciei nu va produce valuri in pietele financiare intrucat ajutorul imediat valoreaza 11 miliarde de euro, o nimica toata pe langa cele 240 de miliarde pentru care Atena a batut palma cu Troica. Ceea ce este insa ingrijorator este ca 80% din datoria publica a Greciei este acum in mainile creditorilor.

Grecia conteaza insa pe un suruplus bugetar primar inainte de plata dobanzilor pentru anul 2013, fapt ce va fi folosit ca argument in fata partenerilor intr-o eventuala negociere privind o ajustare a datoriei publice. Nici acest lucru nu va deranja pietele, intrucat investitorii se bazeaza pe programul de achizitionare de titluri de stat al Bancii Centrala Europene, care inca nu a fost folosit pana acum.

Problema care ar putea sa genereze un cutremur pe pietele financiare este testul de stres la care vor fi supuse bancile in toamna si in urma caruia vom vedea o imagine mai clara privind calitatea activelor.

Tinand cont de subrezimea sistemului bancar european, vor aparea imediat intrebari privind recapitalizarea bancilor si abilitatea guvernelor de a strange acesti bani. De exemplu, in luna iunie, 11,6% din imprumuturile spaniole erau neperformante. Iar problema sistemului bancar european este mult mai agonizanta decat un imprumut minuscul acordat Greciei.

Related News

No Responses

Leave a Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. industry file: Tiparnitele de bani intra intr-o noua generation; Nimeni nu mai poate garanta integritatea depozitelor bancare; Ce riscuri includ… - Gogoloi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


UA-42426876-1