fbpx
europolitics
Stiri

Vor adânci alegerile parlamentare din noiembrie impasul politic? Spania se confruntă cu a patra rundă de alegeri în patru ani

“Am încercat totul, dar a fost imposibil”, acestea au fost cuvintele lui Pedro Sánchez, prim-ministrul socialist al Spaniei, în eforturile sale de a încerca să formeze o majoritate pentru guvernare, ceea ce va trimite spaniolii la vot din nou pe 10 noiembrie în cea de-a patra rundă de alegeri generale din tot atâția ani. Teoretic, aceste eforturi ar putea dura până pe 20 septembrie, însă declarația sa a marcat începutul unei noi campanii electorale, transmite The Economist

Socialiștii lui Sánchez au obținut cele mai multe voturi la alegerile din aprilie, dar cu 123 de locuri (din 350) nu au reușit să întrunească o majoritate. Opțiunile sale au fost limitate de la început de refuzul lui Albert Rivera, liderul Ciudadanos, un partid de centru-dreapta cu 57 de locuri, de a considera orice fel de negociere.

În cadrul negocierilor din iulie, echipa  prim-ministrului spaniol a oferit în schimb un guvern de coaliție și câteva posturi ale cabinetului pentru Podemos, un partid de stânga cu 42 de locuri în Parlament. Într-o eroare de judecată pe care a regretat-o ​​imediat, Pablo Iglesias, liderul Podemos, a respins această ofertă. La reluarea negocierilor din această lună, socialiștii și-au retras invitația de coaliție, susținând că au pierdut încrederea în potențialul lor partener. 

Echipa lui Sánchez consideră că va avea câștiguri electorale mai consistente în noiembrie. Sondajele de opinie sugerează că ar putea fi corectă această evaluare, și anume că Partidul Popular se va descurca bine și că alegătorii se vor opune împotriva celor trei partide mai noi, Ciudadanos, Podemos și Vox.

Apariția lor reflectă furia publică, mai întâi față de criza bancară și de încetinirea creșterii economice din 2008-2013, apoi față de licitația ilegală pentru independență organizată de separatiștii din guvernul regional catalan din 2017. Întrucât sistemul politic s-a fragmentat din 2015, țara a fost condamnată la o serie de guverne minoritare slabe.

Primul risc pentru Pedro Sánchez este că rata participării ar putea să scadă brusc, față de  76% în aprilie. Prezența redusă tinde să afecteze stânga în mod disproporționat. Al doilea risc este că votul din noiembrie nu face decât să prelungească impasul.

Este nevoie urgentă de un guvern puternic, stabil și reformist. Ritmul de redresare a economie a încetinit semnificativ în 2019. Acesta este un motiv pentru care socialiștii au avut dubii despre Podemos: presupusa coaliție ar fi implicat niște promisiuni atractive, dar inaccesibile, iar Sánchez ar fi fost cel care ar fi trebuit să refuze, spune José Ignacio Torreblanca, politolog din Madrid.

Luna viitoare, Curtea Supremă își va da verdictul într-un proces de lungă durată în care sunt implicați 12 lideri separatiști catalani pentru implicarea în licitația pentru independența neconstituțională. 

Related posts

De ce se opune Turcia unui plan de apărare al NATO pentru Țările Baltice

Adelina Miron

De ce politica dictată de Donald Trump – America First – este o amenințare pentru Europa și Asia

Adelina Miron

SUA și Uniunea Europeană, din ce în ce mai aproape de un război comercial în toată regula

Europolitics.ro

Turcia continuă să blocheze planul NATO de apărare a zonei estice

Adelina Miron

Poate Grecia să își redreseze economia? Ce spune FMI

Adelina Miron

Economia Germaniei trezește și mai multe semne de întrebare. Ce perspective economice are Angela Merkel pentru anul 2020

Adelina Miron

Leave a Comment