fbpx
europolitics
Stiri

Vodafone, BT si Verizon ofera informatii secrete ale clientilor agentiilor de spionaj!

BT, Verizon si Vodafone, trei dintre cele mai mari companii de telefonie mobila, au colaborat in secret cu agentia de spionaj britanica GCHQ, oferindu-le detalii din conversatiile clientilor, e-mailurile acestora si din intrarile pe Facebook. Informatiile vin din documente pe care Eduard Snowden le-a pus la dispozitia presei internationale.

spionaj

Practic, agentia de spionaj avea acces nelimitat la toate bazele de date ale acestor giganti ai telefoniei mobila. GCHQ a desfasurat o operatiune numita Tempora prin care reusea sa inregistreze timp de 30 de zile cate 10 giga de date la un interval de 10 secunde prin cabluri de fibra optica. Operatiunea era in desfasurare de 20 de luni.

Cotidianul german Süddeutsche a publicat vineri numele companiilor care batusera palma, in secret, cu GCHQ, fiecare avand un nume de cod in dreptul lor. BT se numea Remedy, Verizon Business era Dacron iar Vodafone Cale primise numele de cod Gerontic.

Dezvaluirile ar putea sa le provoace pierderi substantiale companiilor, clientii fiind furiosi ca datele lor private au ajuns in mainile agentiilor de spionaj. Companii care, in astfel de situatii, se pare ca nici nu ar prea avea multe de ales decat sa colaboreze in deplina tacere cu serviciile secrete.

Germanii sunt furiosi acum, cand, mai nou, au aflat ca erau spionati nu doar de NSA, ci si de GCHQ, ale carei planuri vizau o extindere grandioasa a activitatii de spionaj. Odata colectate datele, analistii puteau sa caute informatiile dorite prin emailuri, chaturi online si istoria browserelor de cautare folosind o interfata denumita XKeyscore, despre care The Guardian a facut niste dezvaluiri uimitoare in aceasta sapatamana.

Aceste operatiuni sunt desfasurate in baza unor acorduri clandestine. Operatorii de telefonie si transfer de date sunt numiti “parteneri de interceptare” si, in schimbul accesului, acestia primesc fonduri pentru logistica si asistenta tehnica.

Mai mult, se pare ca operatorii de telefonie mobila le-au dat acces celor de la GCHQ la unele baze de date pe care nici ei nu operau in mod direct. Aceste practici ar putea ridica semne serioase de intrebare in randul celorlalti furnizori de date prin cablu si telefonie mobila, care, fara sa stie, ar putea sa isi verse bazele de date in sertarele agentiilor de spionaj!

Toate cele trei companii incriminate au declarat, prin purtatorii de cuvant, ca nici nu se pune problema de asa ceva si ca intotdeauna au respectat legile europene privind protejarea datelor personale.

Related posts

Grupul de la Vișegrad se mobilizează pentru integrarea Balcanilor în Uniunea Europeană

Adelina Miron

Cum se pregătește Uniunea Europeană de un război comercial cu SUA

Adelina Miron

Cum s-au schimbat radical regulile economiei de la ultima criză și ce rol mai au băncile centrale

Adelina Miron

Klaus Iohannis, primele declarații: „Voi fi un președinte total implicat! Vreau o nouă majoritate!”

Vlad Epurescu

Va juca gigantul Huawei în Uniunea Europeană un rol crucial în extinderea rețelelor 5G? Ce pregătesc autoritățile europene

Adelina Miron

Începe să se contureze visul lui Emmanuel Macron de a avea o armată europeană comună. Ce înseamnă Inițiativa de Intervenție Europeană

Adelina Miron

Leave a Comment