Viktor “Nuclearul”: cum vrea Orban sa dea energie nucleara marilor companii europene

Viktor Orban, aparent, pare sa nu duca niciodata lipsa de idei. Luna trecuta, premierul maghiar a spus ca Ungaria nu numai ca va furniza energie electrica pentru toti cetatenii sai, dar o va face si pentru marile companii din Europa. Orban vorbea in cadrul unei vizite oficiale in India, tara cu un bogat potential de energie nucleara.

india

 

Budapesta nu este una dintre cele mai scumpe capitale in ceea ce priveste pretul la electricitate si la gaz. Cu toate acestea, Ungaria aproape ca nu prea are resurse naturale atat de bogate precum Romania, de exemplu.

In timp ce Germania sustine ca vrea sa isi ia la revedere de la energia nucleara si incearca sa introduca surse de energie regenerabila pentru a-si deservi populatia mult mai eficient, Viktor Orban, mai nou, pariaza pe energia nucleara ca in vremurile bune ale socialismului.

energie1Centrala nucleara de la Paks este conectata la reteaua de curent electric din 1980 si ofera 40% din necesarul energetic al Ungariei. Sovieticii au construit-o la un pret prietenesc, intr-un barter in care au fost incluse autobuze, masini si medicamente. Dupa prabusirea blocului comunist din Estul Europei, capitalismul a ajuns si la Moscova iar maghiarii au trebuit sa treaca prin anii ’90 platind cu bani grei pentru a inlocui celulele de energie uzate cu unele noi pentru a tine functionala centrala nucleara.

Ideea este ca Orban, daca el crede ca energia nucleara este mai ieftica decat alte surse de energie alternativa, se inseala amarnic. Un exemplu este pretul garantat de guvernul britanic pentru un proiect al unei centrale nucleare al carei pret este prognozat a fi amortizat in 35 de ani.

Mai mult ca sigur este ca cei care il consiliaza pe Orban s-au bazat pe exemplul britanic insa, preturile de azi la energie sunt la pamant. La un moment dat si aceasta criza se va incheia si, intr-o piata prospera, consumatorii vor dori mai multa energie si vor fi dispusi sa plateasca niste preturi decente.

Nu se stie inca daca acest proiect, care se discuta in Ungaria de ceva ani, este sustinut de societate. Centrala nucleara de la Paks se bazeaza acum pe doua reactoare cu o putere intre 1000 si 1400 MW. Este important de stiut ca cele patru reactoare care opereaza la Paks vor fi inchise unul cate unul pana in 2032 asa ca, pe termen lung, Ungaria va putea sa isi pastreze partea de energie nucleara intr-un mix de energie. Cum va reusi premierul sa mareasca procentul pana la 70% este un mister.

Daca cele calculate de britanici se dovedesc a fi reale, atunci energia nucleara ar fi la fel de scumpa ca si energia verde, masiv subventionata. Expertii maghiari au calculat ca pretul la consumul national de energie va scadea la aproape jumatate din pretul de astazi. In zece – cinsprezece ani, centrala nucleara din Paks ar putea sa ramana rentabila, chiar daca si-ar dubla costurile de astazi.

Un alt aspect interesant este cum va reusi acest proiect gigant sa se incadreze in bugetul de stat? Se estimeaza ca a contrui inca o central nuclear ar costa guvernul maghiar mii de miliarde de forinti, ceea ce inseamna de doua sau de trei ori mai mult din banii pe care al doilea guvern Orban i-a scos din nationalizarea fondurilor de pensii private!

Nu este o coincidenta ca Orban a ales India ca scena pe care sa vorbeasca despre planurile sale ambitioase in domeniul energiei nucleare. Indienii au construit o centrala nucleara cu capacitatea de 5000 MW in cinci ani, insa aceasta pare destul de modesta comparata cu cea de 10.000 de MW construita de rusi.

Maghiarii insa vor sa se deschida mult mai mult catre piata de Est si sa nu se bazeze pe stilul de finantare al Vestului, care, in opinia lui Orban, ar fi mult mai costisitor tinand cont de prezentul Ungariei. Asa ca Orban este mai putin interesat de a scadea costurile la energie decat de dimensiunile financiare ale unui program nuclear care i-ar permite sa atraga si mai multi adepti Fidesz bazati pe adevaratul spirit maghiar.

Related News

2 Responses

Leave a Reply
  1. avatar
    Economist
    Aug 24, 2014 - 11:45 AM

    La un moment dat si aceasta criza se va incheia si, intr-o piata prospera, consumatorii vor dori mai multa energie si vor fi dispusi sa plateasca niste preturi decente. Ce inseamna pentru sponsorii articolului “decente”? Sunt deja mult prea mari si spoliaza masiv restul economiei. Iar profiturile companiilor implicate in energie sunt mai mari ca niciodata in raport cu costurile, fiind vorba de o piata de cartel/oligopol!

    Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. trade document: Cate taxe platesc romanii ca sa mearga pe drumurile tarii; Cresterea salariului minim, mai ales in mediul privat, va finanta… - Gogoloi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


UA-42426876-1