fbpx
europolitics
Stiri

VIDEO Putin si Poroshenko o iau pe drumuri diferite spre pace; ce s-a discutat la Minsk

Presedintii Ucrainei si ai Rusiei, Petro Porosheno si Vladimir Putin, s-au intalnit la Minsk cu ocazia summit-ului eurasiatic. Cei doi lideri de stat au dus tratative pentru incetarea luptelor din estul Ucrainei, insa discutiile au fost anevoioase. Lukashenko, presedintele Belarusului, a fost unul dintre mediatori.


Petro Poroshenko a plecat de la negocieri convins ca cei doi oficiali vor pregati un program de pace pentru incetarea schimbului de focuri cu separatistii pro-rusi din estul Ucrainei. Negocierile dintre cele doua parti au durat aproape doua ceasuri. Cei doi lideri de stat si-au strans mainile doar dupa cateva ore de la anuntul facut de Kiev, cum ca ar fi capturat soldati rusi aflati “intr-o misiune speciala” pe teritoriul ucrainea. La final, Poroshenko a plecat in graba, indreptandu-se spre Ambasada Ucrainei din Minsk, acolo unde a emis o declaratie de presa.

Acest program este unul bilateral si vrem sa cadem de-acord asupra lui cat se poate de repede. Discutiile au fost grele si complexe.

De cealalta parte, Vladimir Putin a insistat ca detaliile unui plan de pace tin de bucataria interna de la Kiev.

Noi, Rusia, nu putem sa discutam, efectiv, conditiile de incetare a focului, intrucat nu putem sa ne bagam intre acordurile ce se incheie intre Kiev, Lugansk si Donetsk. Nu este treaba noastra, totul depinde de Uceraina. Noi nu putem decat sa contribuim sa creem un mediu propice, dominat de incredere, fapt extrem de necesar in acest proces de negociere.

 

In ciuda tonului pozitiv, a ramas neclar modul in care rebelii vor raspunde ideii de incetare a focului. In timp ce Putin insista pe marginea faptului ca acest lucru tine de Kiev, nu a existat niciun progres fundamental pe tema cea mai importanta: acuzatiile Ucrainei aduse Moscovei, cum ca ar trimite arme si soldati in ajutorul rebelilor.

Un alt capitol ramas in suspans este cel energetic. Putin:

Noi credem, la fel ca si presedintele Poroshenko, faptul ca este neecesar sa reluam dialogul pe marginea problemelor ce tin de livrarea gazului. Am intrat intr-o fundatura dar, in acelasi timp, este necesar sa discutam

 

Putin i-a solicitat Grupului de Contact din Ucraina sa isi reinceapa intrunirile cat se poate de repede. Aici, sunt inclusi principalii actori: Rusia, Ucraina si UE. Pana pe 12 septembrie, cele trei parti trebuie sa formuleze o serie de propuneri pentru a lamuri unele aspecte din randul tarilor membre din Uniunea Vamala cu privire la implementarea Acordului de Asociere dintre UE si Kiev. In situatia de fata, Putin a spus ca Rusiei ii va fi imposibil sa vanda in Ucraina echipament tehnic, de exemplu, iar producatorii agricoli ucraineni nu vor putea sa isi exporte marfurile in Rusia din cauza normelor fitosanitare.

Discutiile de la Minsk au fost precedate de alte negocieri, ce au durat 6 ore, intre oficialii de top din Uniunea Europeana si presedintii din Belarus si Kazakhstan, pentru a se stinge un conflict vechi de cinci luni care a ridicat tensiunile dintre Rusia si NATO.

Catherine Ashton,  Inaltul Comisar al UE pentru Afaceri Externe:

Discutiile au fost cordiale si pozitive. Toata lumea a incercat sa isi dea silinta pentru a rezolva aceasta situatie

 

Pe de alta parte, intr-o declaratie televizata, Putin i-a cerut lui Poroshenko sa nu escaladeze ofensiva militara impotriva rebelilor pro-rusi, amenintand cu sanctiuni economice Kievul. Poroshenko a replicat, cerandu-i lui Putin sa opreasca livrarea armelor pentru separatisti, semn ca discutiile de la Minsk, desi or fi fost cordiale, arata ca situatia din Ucraina este departe de a fi fost detensionata.

infografie_rusia1

Related posts

Franța este noul motor al creșterii economice europene

Adelina Miron

Vor adânci alegerile parlamentare din noiembrie impasul politic? Spania se confruntă cu a patra rundă de alegeri în patru ani

Adelina Miron

Cum va funcționa noul fond anti-șoc al zonei euro și de ce nu se poate vorbi, încă, despre un buget comun al statelor care folosesc moneda unică

Adelina Miron

Premisa protejării Europei implică inevitabil și războiul comercial. Ce vor face SUA și China

Adelina Miron

UE vrea să lanseze un consiliu de securitate al Europei, un pas hotărât spre ideea de a avea o forță militară unitară

Adelina Miron

Îl va suna Viorica Dăncilă pe Klaus Iohannis pentru a-l felicita? Ce a spus candidatul PSD

Europolitics.ro

Leave a Comment