fbpx
europolitics
Stiri

VIDEO Noua amenintare nucleara a Rusiei, despre Kaliningrad si ce sunt rachetele Iskander

Tarile europene care se invecineaza cu teritoriul rusesc al Kaliningradului si-au manifestat ingrijorarea privind intentiile militare ale Moscovei de a instala in coasta Europei rachete de tip Iskander.
rusi

 

Kaliningrad a trecut prin multe transformari, de-a lungul istoriei. Timp de 700 de ani, a fost capitala Prusiei de Est. A fost anexat de Uniunea Sovietica si, dupa caderea comunismului, a ajuns sa fie o punte intre doua lumi: politic apartine Rusiei, dar geografic si istoric, Kaliningrad este al Europei.

Atunci cand Lituania a aderat la Uniunea Europeana, a fost aproape imposibil de calatorit prin Kaliningrad fara a se traversa teritoriul a cel putin unui stat din Uniunea Europeana. Evident, au aparut tensiuni intre Rusia si Lituania din cauza legislatiei privind tranzitul de persoane.

Pe timpul sovieticilor, Kaliningrad a fost unul dintre cele mai importante locuri ale URSS-ului, iar militarii erau sefii economici ai regiunii. Atunci cand URSS-ul s-a destramat, prezenta militara a fost decimata iar beneficiile economice care o insoteau au disparut.

Kaliningrad are o importanta strategica extrem de importanta pentru Moscova: gazduieste flota baltica a Rusiei in portul Baltiysk si este singurul port al tarii fara gheata.

Moscova a amenintat de multa vreme ca va amplasa in Kaliningrad rachete Iskander cu raza de actiune mica intr-o tentativa de raspuns la scuturile anti-racheta construite de NATO in Europa.

 

nato

 

Presedintele Obama a incercat sa restarteze relatiile cu Rusia dupa ce, in predecesorul sau George W. Bush, a avut numeroase clinciuri cu Vladimir Putin pe seama acestor rachete Iskander.

SUA insista ca scutul anti-racheta nu este construit ca o amenintare la adresa Rusiei ci are drept scop apararea Europei de atacuri din partea unor state precum Iran. Cotidianul rus Izvestia a anuntat ca aceste rachete au fost transportate in Kaliningrad si stationeaza acolo de mai bine de un an de zile!

“Semnalele din partea Rusiei ne ingrijoreaza. Militarizarea regiunii si tensiunile de la granitele dintre statele Baltice membre Nato si Rusia creeaza nervozitate. Vom urmari situatia cu atentie”, a spus Juozas Olekas, ministrul Apararii lituanian. In opinia rusilor, amplasarea rachetelor este o operatiune legitima.

 

Ce sunt rachetele de tip Iskander?

Iskander este un sistem de teatru de rachete balistice amplasate pe un camion capabile sa transporte sarcini utile conventionale sau nucleare. Sistemul are o raza maxima de actiune de 400 de kilometri, Belin devenind cea mai indepartata tinta daca aceste rachete vor fi trase din Kaliningrad.

Focoasele nucleare de tip Iskander ating viteze supersonice si pot fi folosite pentru a distruge radarele si interceptoarele ale scutului anti-racheta al NATO.

Capacitatea interimara a scutului anti-racheta al NATO, in 2012, includea un radar de mare putere amplasat in Turcia si o nava de razboi echipata cu sistem Aegis dislocata in Marea Mediterana. Programul se va extinde cu mai multe nave de razboi anti-racheta si cu doua sit-uri de aparare anti-racheta terestra, planificate sa fie operationale in Romania in 2015 si in Polonia, in 2018.

Related posts

Cât de determinată este Uniunea Europeană să combată corupția și ce valoare are numirea lui Koveși în fruntea EPPO

Adelina Miron

Exit Poll-uri alegeri prezidențiale: Klaus Iohannis obține al doilea mandat de președinte al României

Europolitics.ro

Franța este noul motor al creșterii economice europene

Adelina Miron

De ce succesul economic al Poloniei nu este unul durabil iar măsurile economice luate seamănă cu cele din România

Adelina Miron

Poate Grecia să își redreseze economia? Ce spune FMI

Adelina Miron

Cum ar putea Europa revigora economia mondială

Adelina Miron

Leave a Comment