fbpx
europolitics
Stiri

Moneda viitorului, acceptata in Germania si de ce bitcoin este atat de volatil

In Berlin, din ce in ce mai multe magazine si cafenele accepta plata cu moneda Bitcoin, moneda electronica ce era folosita pana acum pentru platile online. Succesul sau vine din nemultumirea oamenilor fata de modul in care bancile s-au descurcat pe timpul crizei, dar beneficiaza si de unele avantaje reale.

 

Bitcoin composite holding image

 

Bitcoin este o moneda electronica si reprezinta o modalitate de plata prin care se pot achita produse sau servicii pentru care taxele tranzactiilor sunt mult mai mici intrucat moneda consta intr-un cod detinut intr-un portofel electronic sau in calculator si nu trece printr-un serviciu de genul celui de la Visa, de exemplu.

Un Bitcoin se poate achizitiona folosind o alta moneda de schimb sau o alta persoana ti-l poate da intr-o alta tranzactie. Platile cu Bitcoin se fac transferand moneda digitala intre doua portofele electronice. Bitcoinul nu beneficiaza de un sistem bazat pe asigurarea depozitului, dar se bucura de un sistem descentralizat, in sensul ca este detinut de o retea si nu este controlat de o institutie precum Rezerva Federala sau Banca Centrala Europeana.

Pretul unui Bitcoin este de 100 de dolari, sau de 78 de euro. O cafea costa, practic, 0,02 bitcoins. Pentru a plati o cana de cafea, nu trebuie decat sa accesezi aplicatia EasyWallet cu smartphone-ul tau, fotografiezi codul QR al cafenelei, scrii pretul produsului si apesi OK. Plata a fost efectuata.

Moneda electronica este recunoscuta mai nou si in Germania, dar nu este supusa controlului unei banci centrale, acest lucru incepand sa ridice probleme intrucat moneda devine din ce in ce mai populara. In schimb, va fi supus taxarii in Germania.

Bitcoin este prezent deja pe pietele financiare, insa, in absenta unei banci centrale care sa monitorizeze rata de schimb, face aceasta moneda sa fie extrem de volatila. De exemplu, in 2012, moneda un bitcoin era evaluat la 5 euro, apoi in sase luni a sarit la 200 de euro pentru ca in cateva ore sa ajunga la jumatate.

Decizia luata, insa, de Ministerul de Finante al Germaniei a avut rolul sa spele, cumva, imaginea dubioasa a monedei, punand comertul online in moneda Bitcoin intr-un cadru legal, permitand schimbul acestei monede in dolari sau euro. In acceptiunea germanilor, Bitcoin este moneda privata. Nu este moneda electronica si nici moneda internationala. Rata ei de schimb este determinata de raportul dintre cerere si oferta. Totalul unitatilor de Bitcoin este limitat, deocamdata, la 21 miliarde.

Totusi, in inima Berlinului, acceptarea Bitcoin-ului starneste in continuare dezbateri aprinse. Anarhistii de stanga considera ca moneda este o arma ideologica in razboiul lor contra capitalismului. Dar cumparatorii online, pe de alta parte, se tem de riscul marilor fraude intrucat moneda inca nu este reglementata si nici nu este asigurata precum se intampla cu depozitele bancare.

Pasul facut de Germania este interesant in contextul in care, in SUA, moneda a starnit numeroase valuri intrucat era folosita indeosebi de trafcantii de droguri iar, in Thailanda, aceasta a fost interzisa.

Dar, mai nou, un matematician si un programator au pus la cale o afacere care se bazeaza pe furnizarea unui serviciu de comercializare a derivatelor financiare care folosesc moneda Bitcoin. Asa au aparut si BitShares si BitAssets. Asa ca evolutia Bitcoin-ului nu trebuie sa fie deloc de neglijat!

Related posts

Boris Johnson provoacă opoziția a treia oară să declanșeze alegerile

Adelina Miron

Criticile lui Emmanuel Macron la adresa NATO și a Statelor Unite determină o nouă abordare cu privire la capacitățile de apărare ale Uniunii Europene

Adelina Miron

Germania propune reforme pentru NATO în urma comentariilor controversate ale lui Emmanuel Macron

Adelina Miron

Cum poate Uniunea Europeană să-și revendice rolul de lider pe scena mondială

Adelina Miron

Cum a eșuat România și nu a mai dezvoltat Parteneriatul Strategic cu SUA și cum și-a consolidat Polonia relația cu administrația de la Casa Albă

Vlad Epurescu

EXCLUSIV Adina Vălean: „Guvernul unei țări, așa cum este cel al României, știe de foarte mulți ani că nu există un viitor al cărbunelui!”

Vlad Epurescu

Leave a Comment