fbpx
europolitics
Stiri

VIDEO Miza politica din Germania si ce ascunde Merkel in scandalul de spionaj

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a promis ca va milita pentru ca Uniunea Europeana sa impuna reguli mai stricte privind protectia datelor si ca va forta firmele ce ofera servicii de internet sa fie mai transparente. Demersul lui Merkel este o tentativa de a-si linisti electoratul inainte de alegerile din septembrie.

Angela Merkel se disculpa si spune ca nu a stiut nimic despre actiunile de spionaj ale americanilor
Angela Merkel se disculpa si spune ca nu a stiut nimic despre actiunile de spionaj ale americanilor

Merkel a oferit un interviu televiziunii ARD in care a afirmat ca spera ca de-acum incolo, SUA sa respecte legile germane, recunoscand, pe jumatate, ca era informata despre practicile de spionaj ale SUA.

Intrebarea care se pune este cat de multe stiau Merkel si Guvernul sau despre spionajul facut de SUA, prin NSA, asupra poporului german. “Germania vrea sa stie clar incepand de azi cui dau date firmele de internet din Europa. Avem o lege foarte buna care protejeaza datele personale. Dar daca Facebook este inregistrat in Irlanda, atunci se aplica legea irlandeza. Asa ca avem nevoie de o legislatie unica la nivel european in acest domeniu”, a spus Merkel, care le-a dat dreptate alegatorilor sa fie ingrijorati in privinta protectiei datelor in afara Germaniei.

Luna trecuta, oficialii americani au recunoscut ca exista o operatiune de spionaj, denumita PRISM. Edward Snowden, unul dintre fostii spioni ai guvernului american, a facut o serie de dezvaluiri incendiare legate de aceasta operatiune, prin care s-ar colecta date ale userilor din Europa, date care sunt stocate in conturile de Google, Facebook sau Skype.

“Astept un angajament ferm din partea SUA pentru ca in viitor, sa respecte legea germana”, a concluzionat Merkel.

Spionajul este un subiect tabu in Germania, ranile din timpul Cortinei de Fier si din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial nefiind vindecate nici astazi. Merkel a respins orice acuzatie ca ar sti mai multe despre acest subiect decat lasa sa se intrevada intrucat, acest scandal, ar putea sa ii distruga campania electorala si tentativa sa de a castiga un al treilea mandat in fruntea Cancelariei Germaniei. Puteti citi mai multe despre acest subiect in articolul De la Stasi la NSA: cat de mult s-a schimbat spionajul

In schimb, Peer Steinbrueck, liderul Social-Democratilor, principalul partid de Opozitie, nu a ezitat sa lanseze un atac la adresa Angelei Merkel. “Doamna Merkel a jurat sa protejeze poporul german. Acum, se pare ca poporul german a fost abuzat si ca i-au fost incalcate si cele mai elementare drepturi”.

Related posts

Europa se îndreaptă tăcută către recesiune, iar efectele sale s-ar putea propaga pe scară largă

Adelina Miron

Conflictele care scindează, azi, Uniunea Europeană

Adelina Miron

Trecutul și viitorul NATO din perspectiva experților în securitate: cât de solidă mai este alianța nord-atlantică

Adelina Miron

Germania este deschisă unui compromis cu un preț ridicat pentru partenerii zonei euro

Adelina Miron

Poate fi Belarusul cheia soluționării problemelor dintre NATO și Rusia?

Adelina Miron

Cum va funcționa noul fond anti-șoc al zonei euro și de ce nu se poate vorbi, încă, despre un buget comun al statelor care folosesc moneda unică

Adelina Miron

Leave a Comment