fbpx
europolitics
Stiri

VIDEO Disneylandul cu arme de distrugere in masa al lui Putin: cu ce tehnica militara se lauda Rusia

Pistoale cu microunde, roboti acrobatici si fascicule de particule. Suna a Star Trek, dar acestea au fost doar cateva dintre gadget-urile militare prezentate in cadrul expozitiei militare ce Rusia o gazduieste in fiecare an. O combinatie intre bazar de arme si plan de marketing, aceasta expozitie are menirea de a arata roadele culese de Kremlin la capatul unui proiect de investitii in tehnica militara in valoare de 700 de miliarde de dolari. Problema rusilor este ca pretul petrolului a scazut iar rubla s-a devalorizat iar banii alocati acestui proiect ar putea sa nu mai fie disponibili. Cu toate acestea, Moscova a demonstrat ca nu are nicio intentie de a renunta la acest targ militar, scotand de la naftalina covorul rosu pentru tehnica militara traditionala, inclusiv pentru modelul de tank T-14 Armata si pentru modelul de avion de lupta Yak-130.

Oficialii rusi au evidentiat si tehnologiile militare mai putin conventionale, inclusiv o arma ce actioneaza unde de mare frecventa ce este capabila sa dezactiveze frone aeriene si focoase de precizie. Aceasta arma a fost prezentata in spatele usilor inchise.

Expozitia a fost o platforma pentru generatia viitoare de roboti fabricati in Rusia. Unul dintre aceste modele este Uran-6 si a fost deja testat cu succes. Robotul “Avatar”, pe care il puteti observa in videoul de mai jos este inca in faza de proiect in lucru.

Dronele fabricate intern sunt o cheie componenta a modernizarii armatei rusesti iar acest super-program de retehnologizare a armamentelor are ca scop inlocuirea a 70% dintre echipamentele vechi militare cu unele noi pana in anul 2020. Rostec, compania detinuta de Kremlin si care activeaza in domeniul apararii militare a preluat mantia programului de drone militare a Rusiei si a declarat ca va incepe furnizarea la scara larga cu primele modele incepand cu anul 2016. In ianuarie, Rostec a prezentat o drona amfibie numita “Chirok” care poate sa transporte bombe si sa aterizeze pe apa.

Desi tema expozitiei din acest an a fost tehnologia de ultima generatie a armatei rusesti, acest eveniment a fost folosit si pentru a retrezi nationalismul rusesc. Marti, presedintele Vladimir Putin a vorbit la inaugurarea unui parc de distractii militar ce a valorat 360 de milioane de dolari si in care tinerii pot sa se joace cu arme si cu echipament militar. La expozitie a fost prezentata si reconstituirea unei batalii din cel de-Al Doilea Razboi Mondial dintre un tanc al Uniunii Sovietice si unul al Germaniei Naziste.

In conditiile in care exista tensiuni din ce in ce mai mari intre Vest si Rusia pe seama conflictului armat din estul Ucrainei, oficialii de la Moscova nu au ratat momentul de a se folosi de aceasta expozitie militara ca de un bun prilej pentru Rusia de a lansa noi atacuri la adresa Occidentului. Putin a spus ca Rusia va suplimenta tehnica militara cu inca 40 de rachete balistice intercontinentale pana la sfarsitul acestui an.

Raman insa intrebari pe seama faptului daca Rusia va reusi sa isi continue programul militar de modernizare sub auspiciile scaderii pretului petrolului si a sanctiunilor impuse de UE si SUA, care tocmai au fost reinnoite de Bruxelles pentru inca o perioada de sase luni. Bugetul Rusiei alocat armatei a sarit la 32% anul trecut pentru a fi redus doar cu 5% anul acesta in luna martie. Yuriy Borisov, ministrul Apararii din Rusia a spus ca oficialii au subestimat efortul financiar pentru achizitionarea tancurilor T-14, costurile pentru aceasta operatiune ridicandu-se la 7 milioane de dolari per tanc. Putin a ordonat guvernului de la Kremlin sa cumpere 2300 de tancuri pana in anul 2020.

Related posts

Klaus Iohannis, primele declarații: „Voi fi un președinte total implicat! Vreau o nouă majoritate!”

Vlad Epurescu

Macron are ambițiile ascensiunii către un rol global. Cum vrea Franța să sfideze jocul american și să preia poziția fruntașă în diplomație

Adelina Miron

Poate fi Belarusul cheia soluționării problemelor dintre NATO și Rusia?

Adelina Miron

Va juca gigantul Huawei în Uniunea Europeană un rol crucial în extinderea rețelelor 5G? Ce pregătesc autoritățile europene

Adelina Miron

Germania este deschisă unui compromis cu un preț ridicat pentru partenerii zonei euro

Adelina Miron

Boris Johnson provoacă opoziția a treia oară să declanșeze alegerile

Adelina Miron

Leave a Comment