fbpx
europolitics
Stiri

VIDEO Cum poate sa iasa Argentina din incapacitate de plata

Pentru a doua oara in ultimii 13 ani, Argentina a intrat in incapacitate de plata din cauza datoriei externe. Discutiile Guvernului cu creditorii sai de la falimentul initial, din 2001, purtate inclusiv cu fondul de investitii al lui Paul Singer, au avut scopul de a evita criza, dar s-au terminat fara vreo rezolutie. Bancile locale si internationale au venit cu propriile propuneri, dar, deocamdata, acestea nu au avut niciun succes.


Intrarea in incapacitate de plata este un dezastru pentru orice guvern, insa nimic rau nu se va mai intampla in perioada imediat urmatoare intrucat Standard & Poor a declarat Argentina ca se afla intr-o situatie de “incapacitate selectiva”. S&P a decis acest lucru chiar si dupa expirarea perioadei de gratie in care Argentina trebuia sa faca o plata de 539 de milioane de dolari catre creditorii sai.

In mod normal, preturile titlurilor de stat trebuiau sa se diminueze dupa declararea incapacitatii de plata, insa, in cazul Argentinei, acestea au crescut la cel mai mare nivel din 2010 incoace. Acest lucru s-a intamplat deoarece investitorii sunt foarte optimisti ca Argentina va reusi sa ajunga la o intelegere cu creditorii sai. Cei de la Goldman Sachs au afirmat ca Argentina va iesi din aceasta situatie in zilele urmatoare in urma discutiilor ce se poarta in aceste zile la New York.

Argentina a mai intrat in incapacitate de plata in 2001, din cauza a 95 de miliarde de dolari. Detinatorii a 92% din aceasta datorie au acceptat restructurarea ei si sa se multumeasca cu 30 de centi din fiecare dolar datorat. Dar, Elliott Management, un fond de investitii speculative condus de miliardarul Paul Singer, a intrat in posesia unor titluri de stat vechi care nu au mai fost despagubite si, acum, isi cere toti banii datorati pe ele. Un judecator american a sustinut punctul de vedere al celor de la Elliott Management. Cum ar putea, insa, aceasta situatie sa se rezolve?

  1. Discutiile dintre Argentina si Paul Singer ar trebui reluate iar fondul de investitii ar trebui sa ceara unui judecator din State sa amane punerea in practica a acestei decizii prin care, practic, a blocat guvernul argentinian sa plateasca dobanzile la creditele luate fara a plati si principalul. O astfel de decizie ar ajuta guvernul argentinian sa faca o plata de 540 de milioane de dolari care era scadenta pe 30 iulie.
  2. O banca nationala sau internationala ar putea sa ajunga la o intelegere cu creditorii pentru a prelua datoriile guvernului. Fondul lui Paul Singer i-a cerut guvernului argentinian o garantie intr-un cont escro care sa fie furnizata pana la finele anului. O serie de banci, precum JP Morgan, de exemplu, au avut discutii cu acest fond de investitii in acest sens.
  3. Detinatorii de obligatiuni au fost de-acord sa renunte la o clauza din contractele pe care le-au semnat prin care guvernul interzicea posibilitatea prin care sa le ofere creditorilor o intelegere mai buna decat 30 de centi la un dolar pentru restructurarea datoriilor din 2005 si 2010 fara a-i despagubi la fel si pe detinatorii de titluri de stat.
  4. Argentina, prin operatiunile de swap, ar putea sa preschimbe obligatiunile aflate in stare de nerambursare in titluri de valoare reglementate de piata locala
  5. Pana in 2015, atunci cand i se termina mandatul presedintelui Cristina Fernandez de Kirchner, nici un detinator de titluri de stat nu va fi platit anticipat. Daca, totusi, o vor face, atunci detinatorii de titluri de stat nu vor fi indreptatiti sa primeasca mai mult de 25% din datorie. Argentina are 29 de miliarde de dolari plasati in obligatiuni denominate in moneda straina, aproape la fel de mult precum rezervele sale internationale.

 

Related posts

Este prietenia ,,indestructibilă’’ dintre Franța și Italia garantul ameliorării situației imigranților? Ce propune Italia

Adelina Miron

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru confruntarea cu China și Statele Unite

Adelina Miron

Cazul Spaniei. De ce valul de extremă dreapta din Europa este o tendință care va persista în anii următori

Adelina Miron

Ce măsuri vor să ia Putin, Macron și Merkel privitor la criza ucraineană

Adelina Miron

Noua misiune a lui Margrethe Vestager și ce impact va avea daneza asupra mediului digital

Adelina Miron

Dacian Cioloș și Dan Barna, recomandare de vot pentru turul 2: „Clar, unul din cei doi candidați este mai apropiat de obiectivele pe care le susținem!”

Europolitics.ro

Leave a Comment