fbpx
europolitics
Stiri

VIDEO Cate miliarde de euro platesc bancile penalizate in scandalul Libor

Patru banci europene au platit un pret mare in urma tentative de curatare a industriei financiare. Rabobank a fost amendata cu 1 miliarde de dolari si alti trei mai giganti de credite se pregatesc pentru a suporta costuri legale dupa o serie de alte scandaluri.

 

rabobank

 

Olandezii de la Rabobank vor plati regulatorilor din SUA, Marea Britanie si Olanda aproximativ 774 de milioane de euro dupa ce 30 de angajati au fost implicati in manipularea ratelor dobanzii.

Piet Moerland, directorul executiv al bancii, a demisionat. A fost al doilea CEO al unei banci care fost implicata intr-un asemenea scandal. Primul a fost Bob Diamond, de la Barclays.

Bancile europene si americane se chinuie sa se lepede de o varietate de ticalosii care au iesit la suprafata dupa ce a erupt criza economica din 2008. Costurile ridicate ale amenzilor, procesele si platile compensatorii nu au oprit bancile in a continua cu astfel de practici.

Rabobank este al cincilea mare creditor care este amendat pentru ca a manipulat Liborul, rata interbancara, care este benchmarkul pentru active financiare in valoare de peste 300 de trilioane de dolari. Regulatorii au aplicat amenzi in valoare de 3,7 miliarde de dolari. Sapte oameni au fost acuzati.

Jeroen Dijsselbloem, ministrul de Finante al Olandei, a spus ca ceea ce a facut Rabobank este o frauda rusinoasa. Mailurile trimise intre traderii bancii au scos la iveala o cultura de companie pe care Meorland o stia foarte bine. “Nu iti face griji, fratioare, sunt infractori mai mari decat noi pe piata!” Asa a scris acesta intr-un mail trimis dupa ce a fost depusa o rata a dobanzii ridicata in mod artificial destinat sa denatureze calcularea in acea zi a ratei Libor.

Actiunile lui Deutsche Bank, UBS si a celor de la Lloyds au scazut abrupt intrucat ar fi urmatorii creditori care vor fi anchetati de regulatori. Deutsche si Lloyds au anuntat ca au pus deoparte sume mari de bani pentru eventualele procese, in timp ce UBS a anuntat ca i s-a solicitat sa retina extra capital in cazul in care trebuie sa achite mai mult decat se asteapta in urma sentintelor.

Deutsche Bank, cea mai mare banca a Germaniei, s-a pregatit cu 1,2 miliarde de euro pentru a acoperi potentiale cheltuieli de judeccata, reducandu-si profitul dinainte de impozitare la 18 milioane de euro, de la un nivel asteptat de 642 de milioane de euro. Rezervele stranse de Deutsche Bank pentru a plati amenzi in urma proceselor au ajuns la 4,1 miliarde de euro.

Profitul net al celor de la UBS ar fi trebuit sa fie de 644 milioane de dolari, insa va trebui sa puna deoparte mult mai mult decat atat. Actiunile bancii au scazut cu 7,7%.

Britanicii de la Lloyds au pus deoparte 1,21 miliarde de dolari pentru a plati compensatii clientilor care au fost pacaliti cu asigurarile de plata. Actiunile celor de la Lloyds au scazut cu 1,8%.

Related posts

Traficul de persoane în România: o abordare integrată necesară în epoca frontierelor deschise

Adelina Miron

Cum a eșuat România și nu a mai dezvoltat Parteneriatul Strategic cu SUA și cum și-a consolidat Polonia relația cu administrația de la Casa Albă

Vlad Epurescu

Ce o așteaptă pe Viorica Dăncilă în PSD după cel mai slab rezultat al alegerilor prezidențiale obținut, vreodată, de un candidat social democrat

Europolitics.ro

Turcia continuă să blocheze planul NATO de apărare a zonei estice

Adelina Miron

Macron a interpretat cartea ‘’europeană’’ în timpul vizitei de stat din China

Adelina Miron

Premisa protejării Europei implică inevitabil și războiul comercial. Ce vor face SUA și China

Adelina Miron

Leave a Comment