fbpx
europolitics
Stiri

Vara incendiara a Bulgariei: protestele de peste 40 de zile care vor sa schimbe destinul tarii

Daca in Europa Centrala si de Vest problema numarul unu este gestionarea crizei economice, Europa de Est se confrunta cu o lipsa de incredere a populatiei in clasa politica plina de coruptie si de intelegeri economice la limita legala.

bulgaria

Protestele din Bulgaria dureaza de peste 40 de zile iar protestetarii incearca inlaturarea celui de-al doilea guvern, unul de stanga, socialist. Protestatarii sustin ca actuala conducere a tarii este putred de corupta. Demonstratiile au fost pasnice si s-au intensificat de la o zi la alta cand, punctul culminant a fost atins pe 23 iulie. Atunci, demonstrantii au blocat Parlamentul bulgar acolo unde se aflau 100 de parlamentari si cativa ministri.

Dupa opt ore de proteste, politicienii au reusit sa scape, dar s-a lasat si cu incidente, un politist si cativa protestatarii alegandu-se cu rani.

Bulgaria a aderat la NATO in 2004 si la Uniunea Europeana in 2007, dar populatia nu se convinsa ca s-a desprins de trecutul comunist. Relatia de dependenta fata de gazul rusesc si combinatiile dintre politicieni si oameni de afacere alimenteaza temerile populatiei ca tara a luat-o pe un drum gresit. Marea majoritate a protestatarilor este formata din tineri educati.

Totul a inceput pe 14 iunie atunci cand controversatul mogul media Delyan Peevski a fost numit in fruntea serviciilor secrete. Acesta a fost anchetat in 2007 pentru acte de coruptie, dar, ulterior, acuzatiile au fost retrase. Numit de premierul Plamen Oresharski, Peevski a trecut usor prin votul Parlamentului.

Reactia bulgarilor a fost prompta si acestia au iesit in strada, organizand proteste masive. Guvernul, numit de doua saptamani, a revocat numirea la presiunea demonstrantilor.

Acesta a fost punctul culiminant. Pentru ca bulgarii demonstreaza impotriva toatei clasei politice. De 25 de ani de cand regimul comunist a cazut, tara a fost condusa de un sistem de rotire a cadrelor. Politicieni cu un trecut dubios care aveau afaceri in zona gri a economiei si care aveau conexiuni si in lumea mafiei, au pus mana pe Bulgaria care si-a ratat perioada de tranzitie. Crimele organizate, cercurile de interese conduse de oligarhi si fostii securisti au secatuit rabdarea si sperantele bulgarilor.

Reactia Uniunii Europene a fost prompta si, in acelasi timp, surprinzatoare. “Modul cum Bulgaria este guvernata este treaba interna a bulgarilor. Dar este si treaba noastra, a europenilor, pentru ca suntem platitori de taxe si economiile noastre sunt interdependente”, au scris amnasadorii Frantei si Germaniei. 40% din fondurile UE care se duc in Bulgaria sunt din banii germanilor si francezilor, asa ca demersul este legitim.

La fel au reactionat si ambasadorii Olandei si Belgiei iar Viviane Reding a facut o vizita in Bulgaria, acolo unde a dat de pamant cu guvernul bulgar, sustinand ca MCV-ul trebuie sa ramana in picioare.

Este greu de crezut ce se va intampla in Bulgaria, intrucat, manifestatiile, oricat de efervescente si de pozitive sunt, nu au oferit si o alternativa. Din strada nu a fost propus nici macar un singur nume pentru a deveni un adevarat lider al Bulgariei.

Daca protestatarii au castigat lupta cu clasa politica expirata a Bulgariei, acestia trebuie sa dea si lovitura de gratie si sa aduca fete noi, pe care sa le sustina, si care sa nu fi avut un trecut corupt.

Related posts

Sfârșitul prieteniei germano-americane. Cele două țări renunță la alianța de durată, dar Trump nu este singurul motiv

Adelina Miron

Summit-ul NATO a fost o altă dovadă a tensiunilor destabilizatoare dintre marile puteri mondiale

Adelina Miron

Începe să se contureze visul lui Emmanuel Macron de a avea o armată europeană comună. Ce înseamnă Inițiativa de Intervenție Europeană

Adelina Miron

Vor adânci alegerile parlamentare din noiembrie impasul politic? Spania se confruntă cu a patra rundă de alegeri în patru ani

Adelina Miron

Premisa protejării Europei implică inevitabil și războiul comercial. Ce vor face SUA și China

Adelina Miron

Cum se va manifesta concret intenția Franței de a prelua inițiativa poziționării ferme a Europei pe scena globală

Adelina Miron

Leave a Comment