Uniunea Europeana se pregateste de o noua infrangere in fata Chinei: miza este piata de telefonie mobila!

China a castigat prima disputa comerciala cu Uniunea Europeana. Daca problema panourilor solare a fost transata in favoarea Chinei, miza luptei care urmeaza este si mai mare.
Karel De Gucht, comisarul european pentru comert, a initiat o investigatie privind comportamentul anti-concurential pe care il au companiile chinezesti pe piata de telefonie mobila din Uniunea Europeana. Huwaei si ZTE Corp sunt anchetate pentru preturile de dumping pe care le practica in acest domeniu.

huawei

Practic, De Gucht a deschis un nou front, de data aceasta intr-o piata in care se invart miliarde de euro si impotriva unui partener de o importanta maxima. China exporta in Uniunea Europeana echipament pentru retelele de telefonie mobile, telefoane si conexiuni folosite de furnizorii de servicii de telefonie pentru a transmite date, voce si mesaje text in valoare de 1 miliard de euro pe an, aceasta insemnand aproximativ un sfert din valoarea pietei de telefonie mobila din Uniunea Europeana.

De partea chinezilor se pozitioneaza si companiile europene, in principal Ericsson, Alcatel si Nokia Siemens Networks intrucat se tem ca, daca Beijingul va fi atacat pe aceasta tema de Comisia Europeana, atunci companiile chinezesti nu vor mai apuca sa faca investitii in tehnologia 4G si sa cheltuiasca 4 miliarde de euro cu partenerii sai europeni care furnizeaza echipamente de acest gen.

Huawei, in schimb, a pornit o campanile agresiva pentru a-si demonstra seriozitatea si ca nu este doar o unealta de spionaj a Beijingului. Inclusiv l-a angajat pe Colin Giles in functia de presedinte executiv, fostul director de la Nokia, pentru a lasa impresia unei companii globale, multinationale.

dumpingTot Huwaei le-a intins o mana de ajutor companiilor europene, promitandu-le miliarde de euro in schimbul implementarii retelelor de 4G in China. Astfel, aceste companii europene ar ajuta la globalizarea TD-LTE, un sistem 4G standardizat si dezvoltat in China.

“Suntem obisnuiti cu tactica europenilor. Ei arata ca sunt dispusi sa lupte ca sa incerce sa ciuguleasca mici avantaje din negociere. De fapt, ei nici nu intentioneaza sa lupte”, a spus Patrick Nijs, un fost diplomat belgian care de 15 ani s-a stabilit in China.

“Nu vreau sa spun care ar fi sanctiunile. Toata lumea le stie. Chinezii stiu procedura noastra si stiu foarte bine ce arsenal avem la dispozitie”, a spus in mai, intr-un interviu acordat celor de la Reuters, comisarul Karel De Gucht.

Armistitiul in cazul panourilor solare, acolo unde Uniunea Europeana a facut un salt urias inapoi fata de pozitia initiala, ar putea constitui un semnal pentru modul in care Comisia va trata si aceasta disputa cu partenerul China.

Despre aceasta investigatie este important sa precizam ca a pornit ca urmare a sesizarii din oficiu a Comisiei si nu este rodul unei reclamatii depusa de vreo companie sau de guvernul vreunui stat! De altfel, insusi De Gucht si-ar fi indulcit tonul si ar fi spus ca ar putea constitui un model felul in care s-a transat disputa privind panourile solare!

“Ar trebui ca firmele europene sa nu se angajeze in discutii cu cei din China sau cu oricare altcineva. Daca toata lumea va sta in front si ne va sustine, vom avea o politica comerciala foarte puternica”, a concluzionat De Gucht.

_________________________
Mai multe informatii despre razboiul UE – China:

Related News

One Response

Leave a Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Business report: Companiile care au adus cei mai multi bani in Romania; Rata somajului a atins in iunie cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani;… - Gogoloi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


UA-42426876-1