fbpx
europolitics
Stiri

Unde se afla Turcia lui Erdogan: planuri megalomanice, scadere economica si rebranduirea islamului

Economia Turciei, pe cat de mult a fost “ingrasata” cu investitii straine in timpul anilor de avant economic, pe atat de mult a inceput sa stagneze pe fondul avertismentelor ca modelul sau nu este unul durabil.

 

Tara, a carei economie insumeaza 800 de miliarde de dolari, se afla intre primele 20 de economii ale lumii. FMI-ul, insa, avertizeaza ca Turcia ramane vulnerabila la ceea ce se intampla dincolo de granitele sale. In plus, volatilitatea este exprimata si de riscul provocat de investitiile straine.

Desi multe tari s-au confruntat cu probleme mari de crestere economica in anii crizei si post-criza, Turcia a evoluat substantial in ultimii zece ani. Cresterea economica medie a PIB-ului a fost de 5,5% anual. Guvernul condus de Tayyip Erdogan a fost laudat pentru abilitatea de a atrage investitii straine din Europa, dar si din pietele emergente din China si din Rusia.

Cresterea economica rapida a fost alimentata in mare parte de creditele ieftine care au curs in tara. Pe masura ce criza economica a lovit ca un tsunami economiile dezvoltate, investitorii si-au intors atentia asupra pietelor emergente, care promiteau profituri mai mari decat pietele din Vest.

Multi ani, Turcia s-a bucurat de un boom investitional cu capital strain in domeniul constructiilor. Pretul caselor a crescut cu peste 50% incepand cu finalul anului 2009 iar PIB-ul pe cap de locuitor s-a triplat incepand cu anul 2003.
Turcia a fost o rasfatata a companiilor din Top 500 Fortune si a profitat de avantajele Uniunii Vamale, in principal de tarifele de export care au fost foarte mici. Turcia s-a transformat intr-un hub de productie al Europei.

Investitiile directe au crescut de la 20 de miliarde in 2001 la peste 200 de miliarde in 2013. Peste 3300 de companii internationale si-au mutat sediile-mama in Turcia.

Lovitura data de SUA

Distractia s-a terminat atunci cand FED-ul a anuntat ca va inchide in aceasta vara robinetul la programul de stimul economic. Dintr-o data, in Turcia banii de investitii s-au cam epuizat.

Pe masura ce economia SUA a inceput sa devina mai sigura, investitorii au inceput sa isi scoata banii din pietele emergente. Cresterea economica a Turciei a inceput sa devina din ce in ce mai subtire, ajungand in 2013 sa fie undeva la 2%. Lira turceasca a inceput sa aiba si ea, probleme, inca de la inceputul acestui an. Banca Nationala a Turciei a fost obbligata sa mareasca dobanda cheie de la 7,7% la 12%, pentru a preveni iesirea din tara a capitalului strain.

Factorul Erdogan

Erdogan s-a folosit de acest moment pentru a arunca totul pe opozitie, pe grupurile de interese care au facut lobby si pe o conspiratie malefica. Evident, urmau alegerile prezidentiale pe care a vrut sa le castige cu orice pret.

Turcia este insa puntea de legatura dintre Asia si Europa iar calitatea de membru NATO ii reflecta importanta pe care o are in zona. Precum noteaza Stratfor, intr-o perioada in care multi lideri europeni sunt de o calitate mediocra, Erdogan emana o forta dinamica ce il poate compara cu Vladimir Putin.

Fostul primar al orasului Istambul a ajuns in fruntea tarii promitand o rebranduire a islamului sub egida partidului pe care l-a fondat (AKP – Paridul pentru Justitie si Dezvoltare).

Planurile lui Erdogan sunt, insa, megalomanice. Vrea sa mareasca aeroportul din Istanbul, care ar trebui sa concureze cu cel din Dubai ca un hub international catre Asia si Orientul Mijlociu. Vrea sa construiasca un nou pod peste Bosfor si un canal de 45 de kilometri paralel cu Stramtoarea Bosfor. In octombrie anul trecut, Erdogan a inaugurat Conexiunea Marmara, care leaga Asia de Europa printr-o retea de cale ferata subterana.

Erdogan intentioneaza sa mareasca PIB-ul la 2 trilioane de dolari pana in 2023, desi, in prezent, acesta se situeaza la 800 de miliarde de dolari.

Pentru a se ridica la aceste asteptari, Erdogan va trebui sa performeze la capitolul management financiar prudent. Va conta foarte mult cum echipa lui Erdogan va reusi sa mentina relatiile cu mediul investitional global. Erdogan si-a facut o reputatie de baiat rau in relatia cu agentiile de rating, criticandu-le de fiecare data atunci cand au retrogradat ratingul de tara.

Lui Erdogan nu ii sta in fire sa se compare cu Mustafa Kemal Ataturk, parintele fondator al Turciei moderne. Vrea sa isi castige propriul loc in istoria tarii. Ramane de vazut.

Related posts

Profilul votanților lui Klaus Iohannis, Vioricăi Dăncilă și ai lui Dan Barna: unde locuiesc, ce studii au, când au luat decizia de a vota și statutul ocupațional

Europolitics.ro

Sfârșitul prieteniei germano-americane. Cele două țări renunță la alianța de durată, dar Trump nu este singurul motiv

Adelina Miron

Dacian Cioloș și Dan Barna, recomandare de vot pentru turul 2: „Clar, unul din cei doi candidați este mai apropiat de obiectivele pe care le susținem!”

Europolitics.ro

Emmanuel Macron semnalează momentul reformei în Europa

Adelina Miron

Grupul de la Vișegrad se mobilizează pentru integrarea Balcanilor în Uniunea Europeană

Adelina Miron

Macron a interpretat cartea ‘’europeană’’ în timpul vizitei de stat din China

Adelina Miron

Leave a Comment